Main Content

Matej Lipták: Ak budeme fit a vo forme, tak máme veľkú šancu

streda, 26. január 2011 20:00 | Autor: TASR

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová je po zranení ľavej achilovky z prelomu kalendárnych rokov už úplne zotavená a jej forma pred bratislavským fedcupovým derby proti Češkám stúpa.

"Daniela je 100-percentne fit. Zdravotne bolo všetko v poriadku už pred stretnutím s Ruskou Reginou Kulikovovou na Australian Open v Melbourne, ale chýbala jej zápasová prax. Aj na tréningoch odohrala hrozne málo bodov, tú nohu začala naplno zaťažovať až štyri - päť dní pred tým napokon 3,5-hodinovým súbojom. Práve tomu pripisujem, že forma nebola optimálna, ale robíme na tom, aby už bola len a len lepšia. Sme doma od minulej stredy, pripravovať sme sa začali už v piatok," povedal osobný tréner D. Hantuchovej a zároveň kapitán tímu SR Matej Lipták na stredajšej tlačovej besede v NTC.

Lipták o príprave družstva predznamenal: "Všetky hráčky zatiaľ pracujú individuálne so svojimi trénermi, som s nimi v kontakte. Ako tím sa stretneme v pondelok a na úvodnom obede si naplánujeme spoločnú časť prípravy. Dominika Cibulková po návrate z Austrálie trénuje odo dneška, v sobotu za ňou príde jej osobný kouč Željko Krajan. Magda Rybáriková sa zatiaľ neohlásila, že už je na Slovensku. Jana Čepelová po víťazstve na turnaji ITF v Stuttgarte už trénuje v NTC."

Kormidelník družstva SR nesúhlasil so všeobecným názorom, že absencia Ivety Benešovej v nominácii hostiek je nečakanou správou: "Ak mám povedať pravdu, pre mňa to nie je až také prekvapenie. Napriek dobrým výsledkom na Australian Open som ju neočakával v zostave. Asi vzhľadom na zápasy z minulosti, keď sa možno príliš neosvedčila ako tímová hráčka. Ukázala síce teraz dobrú formu, ale Česi sa rozhodli pre iné hráčky, ktoré tiež predvádzali kvalitné výkony. Voľba asi bola dosť ťažká, je to však skôr výhoda, že majú z koho vyberať. Najmä pre prípad, že sa niečo prihodí a k dispozícii je maximálne adekvátna náhradníčka. Na druhej strane, na samotné dvojhry napokon nastúpia len dve tenistky na každej strane a myslím si, že ak budú naše dve najlepšie fit a v skvelej forme, tak máme veľkú šancu. Čo sa týka Dominiky, bol som v porovnaní s koncom minulého roka príjemne prekvapený. Máme sa na čo tešiť, lebo je v skvelej forme. Takisto Daniela sa dostáva do veľmi dobrej formy. Magda má trošku ťažšie obdobie, ale pracuje na veciach, na ktorých má. Musí sa zlepšiť fyzicky, pretože mala problémy s chorobami. Keď sa toto napraví, jej výkonnosť bude už len stúpať. Janku som vybral do tímu preto, lebo je pre nás veľmi perspektívna a žiadna štvrtá hráčka sa momentálne neukazuje v takej kvalite, aby si to žiadalo nomináciu. Dal som teda prednosť mladej tenistke, ktorá v tejto sezóne už nadviazala na vydarený minulý rok a potrebuje zbierať skúsenosti - môže ich zužitkovať v budúcnosti."

Bývalý kouč Karola Becka i Lukáša Lacka Lipták povedal, že blížiace sa derby podľa neho nemá favorita: "Česko možno má vyrovnanejšie družstvo, ale Pohár federácie je špecifickou súťažou. Pre mňa je ten zápas absolútne otvorený. Bude to papierovo ´fifty-fifty´, nech ktorákoľvek z nominovaných nastúpi proti ľubovoľnej tenistke od súpera. Preto je ten duel taký zaujímavý, prestížny a vypredaný. Som veľmi rád a teším sa na to. Možno napokon rozhodne až štvorhra, ale pre nás momentálne sú dôležité single, už v nich by sme chceli získať tri body. V takom prípade by bolo úplne jedno, kade by viedla cesta za nimi."

Tridsaťtriročný z Kremnice pochádzajúci pražský rodák Lipták v minulosti takmer dva roky viedol Petru Kvitovú, českú jednotku a čerstvo štvrťfinalistku Australian Open. Domnieva sa, že pozná slabiny bývalej zverenkyne: "Dúfam, že áno, ale - pochopiteľne - určité tipy si nechám pre seba a naše hráčky. Neprekvapuje ma, že Peťa teraz dosahuje také výsledky. Aj keď ich nedosahovala, bola nebezpečnou hráčkou. Vždy mala veľký potenciál, hrala hrozne rýchly tenis, skvele podávala. Najväčším problémom asi bola stabilita výkonov a fyzická pripravenosť. V tej sa výrazne zlepšila, zvláda náročné zápasy. Hlavu na to mala výbornú vždy, ťažké stavy sú pre ňu výzvou, nikdy sa ich nebála. Zhodou okolností som nevidel akurát ten jej zápas s Cibulkovou v Brisbane, ale hovorili sme o ňom s Dominikou a približne viem, o čom to bolo. Domča sa trošku ponáhľala, hrala neuvážene a Peťa to využila." Lipták si nemyslí, že Kvitová by sa nestihla aklimatizovať: "Môže s tým mať určitý problém, ale zápas sa začína až za desať dní. Je to podľa mňa dostatočná doba na to, aby sa dala do poriadku."

Obe predpokladané české singlistky - Kvitová i Lucie Šafářová - hrajú ľavou rukou. Domáci tím na to, samozrejme, hodlá v príprave reagovať. "Je pravda, že osobný tréner Magdy Rybárikovej Martin Hromec hrá ľavou rukou. Predsa len však už asi nie je pripravený na plnenie takejto úlohy na tréningoch. Máme však vyhliadnutých dvoch hráčov, ktorí prichádzajú do úvahy. Konkrétne sú nimi Michal Milko a Igor Braniša," prezradil Lipták.
 
© WEBNOVINY