Main Content

Analýza semifinále Australian Open: Roger Federer - Novak Djokovič

streda, 26. január 2011 13:29 | Autor: M M

Analýza semifinále Australian Open: Roger Federer - Novak Djokovič
Analýza semifinále Australian Open: Roger Federer - Novak Djokovič | zdroj: MM, foto SITA

Prvým semifinálovým zápasom pokračuje úvodný grandslamový turnaj roka Australian Open. Na melbournskom dvorci Areny Roda Lavera vyzve Novak Djokovič slávneho Rogera Federara. Zápas so štartom o 9:30 je ťahákom jedenásteho hracieho dňa.

Roger Federer (2.) – Novak Djokovič (3.)
Štart: štvrtok od 9:30 SEČ

Papierové prognózy hovoria o favoritovi ako o Federerovi. No tie sú vždy pred každým zápasom roztrhané na márne kúsky. V mužskej časti sa o tom na vlastnej koži presvedčili aj také mená ako Rafael Nadal, Jo-Wilfriend Tsonga, Robin Söderling či ďalší.

Zajtrajší vzájomný zápas bude mať poradové číslo 20. trinástich z nich bol úspešnejší Federer, v šiestich sa radoval Djokovič. Čo sa týka grandslamových zápasov, tam vedie svetová dvojka 4:2. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu sa mohol tešiť len na US Open 2010 (3-2) a v pamätnom melbournskom súboji 25. Januára 2008, kde vyhral 3-0. Tento turnaj nakoniec aj vyhral. Do dnešného dňa je to jeho jediný titul z okruhu Grand Slam.

Zatiaľ čo si Roger Federer pripisuje už ôsmu nepretržitú účasť na tomto turnaji, pre rodáka z Belehradu je to len druhá. Vo štvrťfinále sfúkol Federer krajana Wawrinku 3-0 (6-1, 6-3, 6-3), pričom nastrieľal päť es. Úspešnosť prvého servisu bola 77 % a pri ňom mal aj 72 % získaných fiftínov. O kolo skôr potreboval na postup štyri sety. Španielovi Tommymu Robredovi dovolil len druhý (6-3). Za zmienku stojí ešte aj druhokolová päťsetová bitka s Gillesom Simonom, kde prehajdákal sľubný náskok 2-0 a kožu si musel zachraňovať v piatej sade, ktorú nakoniec zvládol pomerom 6-3. Ešte v prvom prešiel cez Lukáša Lacka 3-0 (6-1, 6-1, 6-3) a v treťom cez Xaviera Malisseho zhodným počtom setov (6-3, 6-3, 6-1).

Djokovič mal vo štvrťfinále proti Berdychovi fantastickú úspešnosť získania fiftínov po prvom servise – až 82 % (51 z 62). Naservíroval aj dvakrát viac es (10-5). Úspešnosť prvého servisu potvrdil aj v predošlom zápase proti Nicolasovi Almgarovi. Tam stratil len osem z 56 loptičiek, z čoho vyplýva až 86 % úspešnosť. Španielovi uštedril v treťom sete dokonca kanára. Pre belehradského rodáka to bol už druhý po tom, čo prvý zaznamenal v druhom kole proti Ivanovi Dodigovi (vyhral 3-1). Djokovič okrem spomínaného vyradenie Dodiga, Almagra a Berdycha zahatal cestu do ďalších bojov najprv v prvom kole Marcelovi Granollersovi zo Španielska (6-1, 6-3, 6-1) a treťom Viktorovi Troickemu, ktorý mu po prvom sete 2-6 vzdal.

Naživo na Eurosporte

  • Náš tip: V zápase bude viac ako 38,5 gemu