Main Content

V semifinále Australian Open Zvonarevová proti Clijstersovej

streda, 26. január 2011 10:00 | Autor: TASR

Ruská tenistka Vera Zvonarevová a Belgičanka Kim Clijstersová vytvorili druhú semifinálovú dvojicu vo dvojhre žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (17. - 30. januára, celková dotácia 25 005 635 AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku).

Dvojka tohto podujatia i svetového rebríčka Zvonarevová zvíťazila v stredajšom štvrťfinálovom stretnutí miestnej singlovej súťaže nad Petrou Kvitovou nasadenou ako dvadsiatou piatou za 75 minút 6:2, 6:4. Prekonala tretiu českú ľaváčku v rade. Následne si trojka renkingu Clijstersová poradila s Poľkou Agnieszkou Radwanskou, dvanástkou "pavúka", za 94 minút 6:3, 7:6 (4).

Súboj Zvonarevovej s Clijstersovou bude reprízou septembrového finále newyorských US Open 2010, v ktorom 27-ročná Belgičanka triumfovala jednoznačne 6:2, 6:1. Celkovo vedie v bilancii zo vzájomných duelov 6:3, ale ťahala za kratší koniec v ostatnom v základnej skupine na októbrových MS WTA Tour v katarskej Dauhe (4:6, 5:7), kde však napokon získala titul. Už v utorok postúpili do semifinále Dánka Caroline Wozniacka a Číňanka Na Li.

Držiteľke bronzovej medaily z OH 2008 v Pekingu Zvonarevovej sa v Aréne Roda Lavera vydaril vstup do zápasu s Kvitovou: unikla na 4:0, a hoci v piatej hre stratila servis, náskok už nepremrhala. V druhom sete zverenkyňa Sergeja Demechina povolila ofenzívne naladenej súperke priebežný obrat z 0:3 na 4:3 s brejkom, ale dráma sa napokon už nekonala. Moskovčanka totiž získala nasledujúce tri hry. Vo vstupnej fáze druhej časti sa o nečakané prerušenia postarali najprv kriesenie diváčky v hľadisku a potom salvy súvisiace so sviatkom Australia Day, v šiestom geme Kvitová odvrátila tri brejkbaly.

"Nebola som pripravená na to, že počas zápasu nastane takýto rozruch. Boli to zložité okamihy, dosť ma to vyrušilo. Sme tu na to, aby sme hrali tenis a ja som sa usilovala zachovať si koncentráciu," uviedla Zvonarevová, ktorá nastúpila s čiernou páskou na pamiatku obetí pondelňajšieho útoku na moskovskom letisku Domodedovo. V tejto súvislosti uviedla: "Samozrejme, že som zo správy o tej tragédií bola v šoku. Nečakáte, že počas turnaja budete volať domov so strachom o blízkych. Je to príšerné, snažím sa nemyslieť na to."

Víťazka prípravného turnaja v Brisbane Kvitová skonštatovala: "Nemyslím si, že by som dnes bola nervózna, ale trochu unavená áno. Bol to už môj desiaty zápas, čo je dosť náročné." Dvadsaťročná rodáčka z Bílovca bude 5. - 6. februára jednotkou tímu ČR v bratislavskom derby so Slovenkami vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie.

Česká semifinalistka vlaňajšieho Wimbledonu bola lepšia vo "winneroch" (17:11), ale zároveň mala výrazne neistejšiu ruku (nevynútené chyby 28:12). Dvadsaťšesťročná dvojnásobná finalistka z úrovne "veľkej štvorky" v sezóne 2010 Zvonarevová (Wimbledon, spomenuté US Open) vyrovnala prienikom do semifinále svoj osobný rekord na južnej pologuli z predvlaňajška. Ruska teraz v 3. kole vyradila Luciu Šafářovú a v osemfinále Ivetu Benešovú.

Najznámejšia mamička na okruhu Clijstersová si proti rekonvalescentke po operácii únavovej zlomeniny pravej nohy Radwanskej ako prvá udržala servis. Znamenalo to vedenie 3:1, ba po chvíli s dvojitým brejkom 4:1. Belgičanka síce následne sama stratila podanie, ale v deviatej hre sa znova presadila na príjme - 6:3. V druhom sete Clijstersová hneď na úvod odvrátila dva brejkbaly v rade. Poľka zvládla hrozby v druhej i štvrtej hre, v šiestej už neodolala. Vzápätí však dosiahla obrat z 2:4 na 5:4 a postarala sa tým o zápletku. Servis na zisk setu však Radwanská nezvládla: súperka využila štvrtý brejkbal a mohla si vychutnať prelet formácie stíhačiek nad kurtom - 5:5. V jedenástej hre favoritka čelila nepríjemnému skóre 0:30, ale išla na 6:5. V neskoršom tajbrejku si od stavu 3:4 pripisovala body už len ona. V tomto dueli sa na rozdiel od predchádzajúceho presadila iniciatívnejšia aktérka. Clijstersová mala pomer víťazných úderov a omylov 41:37, Radwanská pri zdržanlivejšom štýle 14:13.

"V semifinále proti Vere sa musím v porovnaní s dneškom zlepšiť azda vo všetkom," sebakriticky skonštatovala miestna finalistka zo sezóny 2004 Clijstersová a dodala: "Myslím tým servis, return, počet chýb. Som však ďalej napriek tomu, že som nepredviedla môj optimálny tenis - považujem to za pozitívum. Dokázala som vytrvať, tvrdo si vybojovať jednotlivé body. Niekedy je to možno ešte cennejšie, než by bol ľahký triumf." K súboju s Radwanskou povedala: "Necítila som sa práve najlepšie. Mala som ťažké nohy, bola som akási unavená. V druhom sete to náhle bolo veľmi tesné - v tej fáze sa mi zopár vecí vydarilo, hoci iné zase nie. Snažila som sa nestrácať energiu prípadnou frustráciou z môjho rozpoloženia. Musím sa teraz dať dokopy a proti Zvonarevovej vyrukovať vo sviežejšom stave - fyzicky i mentálne."

Poľka si povzdychla: "Mala som veľa príležitostí, stavov 40:15, brejkbalov... Ak proti špičkovým hráčkam nevyužívate takéto šance, je ťažké dosahovať obrat."

Dvojhra žien - štvrťfinále:
Vera Zvonarevová (Rus.-2) - Petra Kvitová (ČR-25) 6:2, 6:4 za 75 minút
Kim Clijstersová (Belg.-3) - Agnieszka Radwanská (Poľ.-12) 6:3, 7:6 (4) za 94 minút

© WEBNOVINY