Main Content

Zabezpečí "pomoc zhora" veľký titul?

streda, 13. august 2014 12:44 | Autor: Jakub Mihálik

Zabezpečí "pomoc zhora" veľký titul?
Zabezpečí "pomoc zhora" veľký titul? | zdroj: © TASR

Hoci sa európske súťaže ešte len rozbiehajú, v Južnej Amerike práve vrcholí ich pohárová súťaž číslo jeden. Vo finále Copa Libertadores dnes odohrajú druhý, rozhodujúci súboj tímy paraguajského Asunciónu a argentínskeho San Lorenza, teda klubu, ktorého hrdým fanúšikom je aj pápež František.

Ešte pred dvoma rokmi nevedel o tomto klube z Argentíny v Európe prakticky nikto nič. Club Atlético San Lorenzo de Almagro sa potácal v bojoch o záchranu v najvyššej argentínskej súťaži. Z tradičných piatich argentínskych klubov bol najmenej úspešný. Fanúšikovia ostatných klubov sa San Lorenzu vysmievali, pretože ako jediný nevyhral Copa Libertadores. Dnes klub stojí v odvetnom finálovom zápase finále Copa Libertadores ako úradujúci argentínsky majster. V druhom zápase budú jasným favoritom, keďže v prvom zápase boli lepším tímom a remízu 1:1 zachraňovali domáci až v nadstavenom čase. 

Čo stojí za tak raketovým výstupom San Lorenza ku hviezdam? Mnohí zlepšenie spájajú s nástupom Jorgeho Maria Bergoglia na pápežský stolec. Pápež František je totiž hrdým fanúšikom San Lorenza a nevynechá ani jednu príležitosť na vyfotenie sa v modro-červených farbách klubu. Po tom, čo sa do úradu dostal pred rokom a pol, San Lorenzo opustilo záchranárske vody, vyhralo titul a ovládlo tohtoročný Pohár Osloboditeľov. Fanúšikovia klubu dokonca chodia na zápasy v pápežskom kostýme. Veria, že úspech ich obľúbeného klubu vymodlil pápež František. Hráči začínajú veriť v úspech, čo sa potvrdilo aj v skupinovej fáze Pohára, keď Piatti v 88. minúte zvýšil na 3:0 pre San Lorenzo v zápase proti Botafogu. Netreba dodávať, že výhra 2:0 by klubu na postup nestačila. „Máme jednoducho post-pápežské šťastie“, veria v klube a sebadôvera je razom vidieť aj vo výkonoch. 

Nie je to však len od marca minulého roku, odkedy je tento klub spojený s náboženstvom. Založený bol ešte v roku 1908, keď sa páter Lorenzo Massa rozhodol miestnych chlapcov upútať hraním práve tejto, v regióne novorozvíjajúcej sa zábavy. Klub nazval San Lorenzo (Svätý Lorenzo) podľa svojho obľúbeného svätca. Klub dokonca vo svojom sídle postavil kaplnku, ktorú hrdo označujú za jedinú v Južnej Amerike, vysvätenú ako kostol. Na jej výstavbu prispel aj druhý najslávnejší fanúšik tohto klubu, Viggo Mortensen, známy ako Aragorn z Pána prsteňov. Každú sobotu sa v nej uskutočňujú sväté omše, ľudia sa v nej nechávajú krstiť, birmovať, uzatvárajú manželstvo.Náboženstvo z tohto klubu doslova sála. 
Nebudeme spochybňovať veci medzi nebom a zemou, ktoré mohli prispieť k výraznému zlepšeniu situácie v klube, no treba povedať, že za kvalitatívnym nárastom stojí aj ďalšia vec. Samozrejme, finančná. Do klubu vstúpil značný kapitál, čo San Lorenzu zabezpečilo príliv kvalitných hráčov. Nie náhodou je ich trhová hodnota väčšia ako hodnota ich slávnejších susedov River Plate, Boca Juniors, či Newell´s Old Boys. 

San Lorenzo stojí pred najdôležitejším dňom v ich 106-ročnej histórii. Už len krok ich delí od vytúženého titulu kráľa Južnej Ameriky. Či už to bude pre modlitby pápeža Františka, silu Prsteňa, či len „obyčajné“ výkony na ihrisku, v Argentíne sa môže dnes v noci písať história.

 

Odporúčané články