Main Content

Nerobte nám z futbalu cirkus!

streda, 13. august 2014 09:50 | Autor: Jakub Mihálik

Nerobte nám z futbalu cirkus!
Nerobte nám z futbalu cirkus! | zdroj: © TASR

V uplynulých hodinách prebehla internetom správa o tom, že popová speváčka Rihanna vstúpi do rokovaní o odkúpení futbalového klubu FC Liverpool.

Komentár Jakuba Mihálika

Znesiem amerických majiteľov futbalových klubov v Európe. O socceri vedia plyn jalový, ale sú to biznismeni, ktorí vedia riadiť športový celok. Dokážem si zvyknúť aj na ruských majiteľov, veď Chelsea, či Arsenal držia ich miliardy v hre a ich samotných zase nad hladinou vody v práčke. Simbioz, net? Ázijskí majitelia ma zo stoličky nedvíhajú, veď sú neškodní, maximálne od nejakého úspešného klubu skopírujú stratégiu. Ak si hryznem do jazyka a vyšťavím citrón do očí, nebudem vidieť a hovoriť nič zlé ani pri arabských šejkoch, ktorí s prestupovými miliónmi zaobchádzajú ako s papierikmi z Monopoly. Čo však neznesiem je, ak niekto z futbalových klubov chce robiť cirkusovú atrakciu. 

Speváčke Rihanne to neberiem. Možno sa jej naozaj zapáčil futbal. Nikto z nás, futbalových nadšencov, by sa nečudoval. To však, že si parádne zapártyovala s nemeckými majstrami sveta, z nej ešte nerobí odborníčku, ani na futbal, ani na vedenie futbalového klubu. My, futbalová obec, takisto nebudeme po jednom Rihanninom koncerte v amfíku kupovať celú skupinu One Direction a radiť im, ako roztopiť štrnástky. Florentino Pérez tiež určite neplánuje „kafrať“ Rihanne do jej koncertnej šnúry len preto, že jeho Biely balet „shines bright like a diamond“ na futbalovom nebi.

Z futbalu nám niektorí jedinci robia cirkus. Justin Bieber chce hrať za Barcelonu, lebo mu vraj rubínová sekne, spomínaní chlapci zo skupiny One Direction (čo tí chlapci vlastne spievajú?), zase vyvolávajú hystériu, pretože odohrali nejakých šesť minút v šiestej anglickej lige a už sú teda veľkí futbalisti. Popové divy s maniermi z kvetu na kvet prelietavej včielky Májy, zrazu chcú kupovať futbalové kluby, ktoré tu sú už dlhé desaťročia a ktoré potrebujú ľudí, schopných robiť nie show, ale biznis. Takto by to teda nešlo.

Nemám nič proti barbadoskej kráske a keď nabudúce zavítam pod stroboskop, určite sa s ňou budem vytešievať, že našla lásku in a hopeless place. Ako majiteľku jedného z posledných klubov, ktoré sa ešte nezmenili na cirkus, ju však vidieť nechcem. Díky, RihanNie. Podporiť futbal a spraviť reklamu jemu aj sebe, sa dá aj inak. Číslo na Shakiru isto nebude problém zohnať.