Main Content

Môže Real vyhrať všetkých šesť trofejí?

utorok, 12. august 2014 16:57 | Autor: Jakub Mihálik

Môže Real vyhrať všetkých šesť trofejí?
Môže Real vyhrať všetkých šesť trofejí? | zdroj: © TASR

Real Madrid pred sezónou oznámil útok na šesť veľkých trofejí. Dnes večer zaútočia na prvú z nich. Je v silách súčasného Realu siahnuť na všetky vytýčené ciele? Ako sa im to môže podariť?

Komentár Jakuba Mihálika

Real Madrid je úradujúcim najlepším klubom Európy. La décima bola pre klub dôležitá, no nie je to jeho vrchol. Florentino Pérez začal s novým projektom superhviezdneho tímu nie preto, aby vyhral jednu, či dve trofeje. Chce ovládnuť Európu. Pokiaľ možno, na dlhší čas. Aj preto začal viac investovať do mladých hráčov. James, Kroos, predtým Varane, Carvajal, či domáci Jesé. Budúcnosť je preňho dôležitá, no prítomnosť omnoho viac. Aj preto ambíciou klubu je vyhrať všetkých šesť veľkých trofejí, na ktoré môže v tejto sezóne siahnuť.

Prirodzene, každý klub chce pred sezónou útočiť na čo najväčší počet trofejí. Minimálne o tom hovorí. Len málo z nich na to skutočne má. Otázkou teda je, či Real Madrid naozaj môže vyhrať všetkých šesť primátov. 

Odpoveď môže byť jednoduchá: môže. Prečo by nemohol? Môže byť však aj zložitejšia, ak sa zamyslíme, v akom prípade to je možné. Prvý krok môžu spraviť už dnes proti španielskej Seville, ďalší o niekoľko týždňov, keď v dalšom španielskom derby zmerajú sily s Atléticom. Zatiaľ, čo v prvom zápase sú jednoznačným favoritom, čo potvrdzuje aj ich nasadenie na zápas, v druhom spomínanom meraní síl to už tak jednoznačné nie je. Atlético je už serióznou ťažkou váhou na európskej scéne. Napriek tomu však Real bude mať výhodu. Atlético totiž nastúpi na prvý súťažný zápas, čo po zmene prakticky polovice základnej zostavy, nebude jednoduchá úloha. Real tak môže ešte pred rozbehnutím domácej súťaže uchmatnúť dve zo šiestich vytúžených trofejí. 

Ľahké. Na papieri. Problém Realu však nastáva pri zvyšku titulov. Najmä v závere súťažného ročníka, čo potvrdili aj v minulej sezóne. V nej sa prejavila preťaženosť jeho najväčších hviezd. A tak sa musí Real poučiť, ak chce naozaj útočiť na všetky trofeje. 

Ponaučením číslo jeden je nepreťažovať Cristiana Ronalda. Ten totálne vypadol v závere ročníka, keď zmeškal finále Copa del Rey, zmeškal záverečné zápasy, v ktorých sa lámal boj o titul, formou zmeškal aj finále Ligy majstrov a následne aj futbalový šampionát. Zdá sa, že Ancelotti si je veľmi dobre vedomý toho, že svoju hviezdu musí občas šetriť, preto angažoval Garetha Balea v minulej sezóne, preto angažoval Jamesa Rodrigueza v sezóne tejto. Už si to musí uvedomiť len samotný Cristiano, ktorého súťaživosť ho núti chcieť byť v zápasovom vyťažení, čo najviac. Donekonečna sa to vydržať nedá.

Ponaučením číslo dva pre Ancelottiho tím musí byť pozícia brankára. Áno, Real vyhral Ligu majstrov, no situácia v bráne neprospievala nikomu. Ani Casillasovi, ani Lopezovi, ani tímu, ani trénerovi, ktorý musel hľadať kompromisy. Tím a brankár potrebujú vedieť, kto je jednoznačnou jednotkou, inak sa rodia chyby, plynúce z neistoty.

Ponaučením číslo tri je, že systém je dôležitejší ako hráči. Ancelotti v minulej sezóne neváhal Di Maríu presunúť do stredu poľa, napriek tomu, že celý život hral na krídle. Žiadne miš-maše s troma krídlami, či Ronaldom na hrote. Systém musí prevážiť. A to najmä teraz, keď do tímu prišiel James i Kroos. Najmä v prípade Jamesa visia nad jeho úlohou otázniky, keď kolumbijska superhviezda je rodeným číslom desať, teda pozíciou, ktorá v minulej sezóne v madridskom drese nefigurovala. Ak Ancelotti nepodľahne a nezmení systém kvôli jednému hráčovi, Real môže ďalej valcovať. 

Prirodzene, na začiatku sezóny je náročné odhadovať, či nejaký tím môže o niekoľko mesiacov oslavovať zisk šiestich titulov. Súčasný káder Realu na to má silu. Ak pretaví spomenuté ponaučenia na trávnik, je toho schopný. Ak dnes vyhrá, môže naštartovať k historickej sezóne. Ak ...