Main Content

Tomáš KID Kovács zabojuje v Nitre o európsky titul WBO

utorok, 25. január 2011 13:30 | Autor: TASR

Najúspešnejší slovenský profesionálny boxer Tomáš Kovács s prezývkou "KID" sa predstaví v piatok 25. februára v Nitre v zápase o titul európskeho šampióna World Boxing Organization (WBO) v poloťažkej váhe. Jeho súperom bude Hamza Wandera z Ugandy.

WBO bola založená v roku 1988 bývalými členmi WBA (World Boxing Association), ktorí vystúpili z organizácie pre nezhody ohľadom pravidiel. WBO je spolu s WBA, WBC a IBF jednou zo štyroch najuznávanejších boxerských svetových organizácií. Medzi držiteľmi titulov WBO patria o. i. aj Darius Michalczewski, Oscar de la Hoya, Johny Tapia, Juan Manuel Marquez, Manny Pacquiao či bratia Vitalij a Vladimir Kličkovci. Úradujúcim majstrom sveta verzie WBO v poloťažkej váhe je Nemec Jürgen Brähmer.

Nitra podporuje box

"Súboj Kovács - Wandera sa uskutoční v nitrianskej mestskej športovej hale pod záštitou mesta Nitra a primátora Jozefa Dvonča," uviedol na utorkovej tlačovej besede v Nitre manažér podujatia Rastislav Borsík. Zástupca mesta, prednosta MsÚ v Nitre Igor Kršiak odôvodnil, prečo sa duel koná práve v Nitre: "Má to tri hlavné aspekty. Mesto Nitra podporuje v maximálnej miere v rámci svojich možností šport, box má v Nitre pevnú základňu a tiež nám vyhovuje vhodne načasovaný termín zápasu, pretože si pripomenieme tretie výročie otvorenia haly. Myslím si, že Nitra bude vhodným partnerom tohto podujatia."

Hamza Wandera, celým menom Hamza Amuza Wandera Ouma, je 27-ročný pästiar z Ugandy, ktorý pochádza z boxerskej rodiny. Jeho brat je tiež držiteľom titulu majster sveta. Wandera je Afričan, ale sídlo má v Štokhlome a vlastní švédsku licenciu, čo znamená, že môže súperiť o titul kontinentálneho šampióna. íťazné opasky slovenského profesionálneho boxera Tomáša "Kida" Kovácsa počas TB pred súbojom o titul európskeho šampióna WBO v poloťažkej váhe. Nitra, 25. január 2011.

Na tento fakt upozornil aj Kovácsov tréner Pavol Hlavačka: "To, že súper pôsobí vo Švédsku znamená, že má určite kvalitných koučov a bude výborne pripravený. Preto môžeme predpokladať, že zápas bude trvať 12 kôl. Tomáš začal s kondičnou prípravou v decembri, v januári pokračuje technickou prípravou a dolaďovaním. Potrebujeme získať nejaký videozáznam z vystúpenia nášho najbližšieho protivníka, aby sme sa mohli pripraviť aj po taktickej stránke. Podľa toho angažujeme vhodných sparingpartnerov, takých, ktorých štýl sa najviac podobá Wanderovi."

Prvý Slovák

Tomáš "KID" Kovács nastúpi vôbec ako prvý slovenský pästiar na profesionálny zápas organizácie WBO. "O súperovi neviem nič, ale viem, že ma čaká ťažký duel. To, že z dvanástich zápasov zvíťazil 11-krát k.o., teda pred časovým limitom, znamená, že to bude tvrdý borec. Som však presvedčený, že zvíťazím. Boxovať v organizácii WBO je pre mňa veľká pocta," uviedol slovenský profiboxer.

Kovács sa naposledy predstavil v ringu vlani v novembri. V maďarskej Orosháze zdolal technickým k.o. krajana Slavomíra Selického, ktorý po odboxovanom 1. kole už do druhého kola nenastúpil. Tridsaťtriročný rodák z Galanty má doteraz v profesionálnom ringu stopercentnú bilanciu, keď zvíťazil vo všetkých 18 dueloch, z toho 13-krát k.o. V decembri 2009 si vybojoval Tomáš Kovács titul profesionálneho majstra sveta v poloťažkej váhe vo verzii WBF, v Galante vtedy zdolal Keňana Samsona Onyanga.

© WEBNOVINY