Main Content

Predstavujeme súpera Slovana v play-off LM – BATE Borisov

piatok, 8. august 2014 13:07 | Autor: Filip Chudý

Predstavujeme súpera Slovana v play-off LM – BATE Borisov
Predstavujeme súpera Slovana v play-off LM – BATE Borisov | zdroj: © TASR

Náš majster Slovan Bratislava postúpil do play-off Ligy majstrov, v ktorom sa stretne proti bieloruskému majstrovi BATE Borisov. Tento žreb je dobrý, ale všetko treba potvrdiť na ihrisku, kde to ľahké nebude.

BATE Borisov

BATE bol dlho vo veľkom tieni hlavne minských klubov, ale v poslednej dekáde to už neplatí, lebo je jasnou bieloruskou jednotkou. Získal už 10-krát majstrovský titul, pričom ťahá peknú sériu, keďže nepretržite je majstrom už osem rokov za sebou. Môže za to predovšetkým zvýšený kapitál klubu. Ako je už zvykom, za všetkým treba hľadať jednu veľkú fabriku, odkiaľ pochádza aj skratka BATE. Borisovská továreň na Automobilové a Traktorové Elektrické zariadenia.

Na tomto klube je sympatické, že nenakupuje zahraničných žoldnierov, ktorými si doslova prepchá mužstvo, aby sa potom mohli chváliť veľkými výsledkami. Oni tie výsledky dosiahli vždy s domácimi futbalistami, ktorí boli doplnení o malý počet legionárov. Ale tí vždy dodali hlavne kreativitu, čo Bielorusom chýba. Oni sú poctiví futbalisti, ktorí nešetria pohybom, ale futbalovú nadstavbu v sebe nemajú.

Trénerom je 39-ročný Alexander Jermakovič, ktorý v októbri minulého roka nakradil 37-ročného trénera Viktora Gončarenka, pretože ten prijal výzvu v Kubani Krasnodar. Gončarenko začal trénovať BATE ako 30-ročný a priviedol ho ku všetkým úspechom v pohárovej Európe.

Bieloruský majster už 3x hral skupinovú fázu Ligy majstrov a 2x v skupine Európskej ligy, čo sú výsledky, akými sa náš futbal môže pochváliť v súčte všetkých klubov! Tieto výsledky dosiahol 5-krát za sebou, ale v minulej sezóne prišlo bolenie brucha, keďže už v 2. predkole Ligy majstrov vypadol s kazašským Šachťarom Karaganda, čo mu vystavilo pohárovú stopku. V tejto sezóne si skupinovú fázu opäť zahrá, prajeme mu Európsku ligu, ale nemuselo tomu tak byť. Už z 2. predkola postupoval s veľkým šťastím, keď albánske Korce vyradil vďaka gólu na súperovej pôde, inak uhral iba dve remízy. Šťastie si vybral aj proti maďarskému Debrecínu, keď dal postupový gól v 94.minúte.

BATE má v kádri hlavne iba Bielorusov, ktorí tvoria základ tamojšej reprezentácie, čiže táto konfrontácia bude zaujímavá aj s výhľadom na kvalifikáciu ME 2016, v ktorej sa s Bielorusmi stretneme. Aktuálne sú v bieloruskom reprezentačnom kádri brankár Černik, obrancovia Filipenko a Poliakov, stredopoliari Krivec, Olechnovič, Volodko, Gordejčuk, Alexejevič, Baga a útočník Rodionov. Okrem toho sú v kádri po novom už štyria legionári, ale pravidelne hravali iba Rus Chaguš a Srb Mladenovič. Lotyš Malinš je brankárskou dvojkou a čerstvou posilou je Ukrajinec Andrij Jakovlev, ktorého si síce pamätáme z Prešova (2012-2013), ale veľkú brázdu v našej lige nevyoral.

No Borisov sa môže pochváliť skvelým štadiónom, ktorý otvorili iba tento rok a zmestí sa naň 13 126 fanúšikov.

Ako vidíte šance Slovana?