Main Content

Posledná lekcia El Profesora

streda, 6. august 2014 10:23 | Autor: Jakub Mihálik

Posledná lekcia El Profesora
Posledná lekcia El Profesora | zdroj: © TASR

Podľa očakávaní sa skončila reprezentačná kariéra Xaviho Hernandeza, ktorý ohlásil, že už si viac neoblečie dres Furie roja. S ním končí celá jedna éra jedného z najúspešnejších tímov histórie futbalu.

Komentár Jakuba Mihálika

Už po európskom šampionáte v roku 2012 stredopoliar Barcelony, Xavi Hernandez, naznačil, že sa jeho reprezentačná etuda blíži ku koncu. V drese Furie roja to síce ešte potiahol dva roky, no po tohtoročnom neúspechu Španielska na majstrovstvách sveta, bol jeho koniec v najcennejšom drese nevyhnutný. Len pár desiatok hodín prešlo odvtedy, čo Xavi oficiálne oznámil svoj koniec. Už teraz vieme, že s Xavim končí jedna celá éra.

Bol to práve nevysoký midfield maestro, kto bol synonymom tiki-taka. Tréner reprezentácie ho označil za ešte dôležitejšieho pre systém tiki-taka, ako je samotný kouč. Xavi definoval tento systém aj v klube. Hráči Barcelony totiž odchádzali a prichádzali, no tiki-taka pod taktovkou“ katalánskeho Napoleona“ ostávala. Jeho často až šokujúce riešenia herných situácií z Xaviho spravilo jedného z najlepších stredopoliarov všetkých čias, napriek tomu, že neoplýval výraznou rýchlosťou, kvôli tvrdosti si ho takisto nebudeme pamätať a gólové zápisy v reprezentácii nerátame na desiatky. Aj tak však vieme, že končí legenda.

Je len málo momentov, ako tento. Naposledy sme podobný moment prežili v roku 2006, keď skončil Zinedine Zidane. Xavi narozdiel od svojho klubového rivala, ešte v kariére pokračuje, no aj tak je jeho niekoľko hodín čerstvé vyhlásenie ranou pre futbal. Španielsky, európsky, svetový. Del Bosque vyhlásil, že Španielsko už podobného hráča ťažko nahradí. Ja dodávam, že ho určite nenahradí. Španielska reprezentácia sa vydá inou cestou. Možno takisto úspešnou (ťažko), no určite inou. Končí futbalista, ktorý nenápadne z pozície playmakera riadil jeden z najúspešnejších tímov futbalovej histórie, jeden z najpríťažlivejších herných systémov. Končí stredopoliar, ktorý si vo vitríne  môže pozrieť ocenenia za víťazstvo na ME 2008 i ME 2012, a ešte podstatnejšie, víťazstvo na MS 2010. Končí éra Xaviho, končí éra hráča s prezývkou El Titiritero (ten, ktorý ovláda bábky), či El Profesor. Končí posledná lekcia v predmete tiki-taka. Neostáva nič iné, ako sa na rozlúčku skloniť pred umením malého velikána. Adéu, Xavi!