Main Content

Futbalové leto brankárov

streda, 6. august 2014 10:44 | Autor: Jakub Mihálik

Futbalové leto brankárov
Futbalové leto brankárov | zdroj: © TASR

Toto leto sledujeme až neobvykle vysokú prestupovú aktivitu brankárov. Zapíše sa leto 2014 do análov ako leto brankárov?

Komentár Jakuba Mihálika

Priznajme si, osud futbalových brankárov sledujeme len občas a predmetom našich debát sa stávajú väčšinou až vtedy, keď niečo „domrvia“. Napriek tomu, že dobrý brankár je základ každého úspešného tímu, oveľa väčšiu pozornosť pútajú futbalové cesty útočníkov, záložníkov a vlastne aj obrancov. Toto leto si brankári akoby povedali dosť a sú to oni, kto plní riadky titulkov.

V top európskych ligách sa roztočil zaujímavý brankársky kolotoč. Pomohol k nemu najmä futbalový šampionát, ale aj fakt, že sa rodí nová, vysoko kvalitná, brankárska generácia. Courtois, ter Stegen, Oblak, tí všetci sú mladí, nádejní brankári, po ktorých túžilo viacero veľkoklubov. Courtois bude pokračovať v Chelsea, ter Stegen v Barcelone, Oblak v Atléticu. Brankársky pohyb v týchto kluboch nenechal chladnými ani ďalšie, a tak Malaga angažovala jednu z hviezd MS, Guillerma Ochou, Manchester City Willyho Caballera a podobne. Práve prípad naposledy spomenutého Manchestru City potvrdzuje, že prístup k brankárom sa v klubovom ponímaní akosi mení. Doteraz mal takmer každý top klub jedného hviezdneho brankára, ktorému dvojku robil spoľahlivý, no s lavičkou zmierený dobrák, čakajúci na tie dve-tri sezónne príležitosti. Trénerom to vyhovovalo, nekazilo to ovzdušie v kabíne, už naštrbené rivalitou svojich útočníkov, či záložníkov. Toto leto však prinieslo miernu zmenu. City angažovali minimálne vyrovnaného Caballera k Joeovi Hartovi, Bayern Mníchov víťaza Ligy majstrov, Pepeho Reinu k neohrozenému Manuelovi Neuerovi. Real Madrid už k tak nabitému postu brankára, ktorý obstarávali Casillas s Diego Lopezom, pridali kostarickú šampionátovú hviezdu Keylora Navasa, a tak sa pokojne môže stať, že o post jednotky sa budú biť traja vyrovnaní gólmani, z ktorých rivalita srší už od prvých minút spoločného pôsobenia. FC Barcelona namiesto Valdesa priviedla hneď dvojicu brankárov, schopných plniť úlohu jednotky, Čiľana Brava a Nemca ter Stegena.  Kluby už akoby nemali záujem o post neohrozenej jednotky a v kúte učupenej dvojky, bez väčšej motivácie stať sa číslom jeden.

Leto 2014 môže znamenať veľkú zmenu vo vnímaní brankárov. Ako zo strany klubov, tak aj zo strany fanúšikov. Prestupový kolotoč, ktorý sa tento rok rozkrútil, môže v rebríčku prestupovej váhy posunúť brankárov o čosi vyššie. Leto 2014 sa môže do histórie zapísať ako leto brankárov.

Odporúčané články