Main Content

PRIMERA DIVISIÓN 14/15: Tip na konečné poradie podľa Šport7.sk

streda, 6. august 2014 11:30 | Autor: Jakub Vaverka

PRIMERA DIVISIÓN 14/15: Tip na konečné poradie podľa Šport7.sk
PRIMERA DIVISIÓN 14/15: Tip na konečné poradie podľa Šport7.sk | zdroj: © TASR

Minulá sezóna španielskej najvyššej súťaže bola pre mnohých šokom, pre väčšinu však pozitívnym.

Dlhoročnú nadvládu Barcelony a Realu Madrid narušilo skromné Atlético, ktoré gigantom doslova vypálilo rybník. Družina vedená Diegom Simeonem ubránila v poslednom kole na Camp Nou remízu a v hlavnom meste sa mohlo oslavovať. Nie však pri fontáne Cibelles, kde svoje tituly oslavujú hráči Bieleho Baletu, ale pri soche boha Neptúna – trofej dostala modro-červené stuhy.

Pred novým ročníkom sa preto naskytá niekoľko otázok. Dokáže Atlético Madrid obhájiť majstrovský titul? Hovorí sa, že obhajoba je vždy náročnejšia, ako prvý zisk, pretože konkurencia si dá veľký pozor. To istotne vie aj kouč Atleti Diego Simeone, ktorý robí vhodné opatrenia, aby jeho mužstvo bolo aj po roku ako z najkrajšieho sna opäť pripravené čeliť gigantom. V Barcelone, ktorá skončila tesne druhá prebieha výrazná letná revolúcia, ku kormidlu sa dostal v klube obľúbený Luis Enrique a veci by sa po nepodarenej sezóne mali dať do poriadku. Real Madrid opäť stavil na cestu drahých posíl a kúpu hotových hráčov, Florentino Perez neoficiálne začal projekt Galacticos 3. Ostatné tímy sú chtiac- nechtiac vo veľkom tieni vyššie spomínaných, ale boli by sme iba radi, keby nám Sevilla, Bilbao, Malaga alebo Villareal potvrdili, že sme sa mýlili a boj o titul dokázali zdramatizovať.

BOJ O TITUL

„Liga dvoch tímov“ – toto pomenovanie dokázalo Atlético Madrid dokonale vyvrátiť, ale až nasledujúca sezóna ukáže, či išlo iba o výstrel do tmy, alebo Los Colchoneros budú držať krok s Barcou a Realom aj v novom ročníku.

 Úradujúci majster Atlético Madrid prišiel po úspešnom ťažení o viaceré opory. Klub opustila brankárska jednotka Thibaut Courtois, ktorá sa vrátila do Chelsea z hosťovania. Rovnakým smerom za mastné odstupné putovali aj obranca Filipe Luis a kanonier Diego Costa. S mužstvom sa rozlúčil aj strelec David Villa (New York City), taktiež útočník Adrián (FC Porto), brankár Roberto (Olympiacos), záložník Diego (Fenerbahce), pravé krídlo Sosa (Metalist Charkov) a taktiež futbalisti, ktorí dostali menej priestoru ako Aranzubia, Thomas, Pérez, Asenjo. Talentovaný Óliver Torres odišiel na hosťovanie do FC Porto. Diego Simeone a klubové vedenie hlavu nevešalo. Odišlo síce viacero opôr, ale finančná injekcia bola enormná, preto prišli posily.

Costu má v ofenzíve nahradiť chorvátsky bombardér Mandžukič z Bayernu, zálohu vystuží jeden z najväčších talentov Francúzska Antoine Griezmann (Real Sociedad), do brány prichádzajú skúsený Jan Oblak (Benfica) a talentovaný Miguel Moyá (San Lorenzo), Filipeho Luisa na ľavom kraji obrany vystrieda Cristian Ansaldi (Zenit Petrohrad) a možnosťou na spomínaný ľavý kraj je aj Guilherme Siqueira (Granada). Myslíme si, že v Lige majstrov sa už Los Colchoneros nebude dariť tak ako v minulom ročníku a do finále sa nepozrú, ale v domácej súťaži budú opäť mútiť vodu na čele tabuľky. Všetky odchody dokázal Simeone vhodne nahradiť, tento tréner je jeden z najlepších v súčasnosti a nové posily presvedčí o tom, že môžu byť úspešné.  Druhý ročník bez titulu na Camp Nou alebo Santiago Bernabeu by bol hotovou senzáciou a treba dodať, že dosť reálnou.

FC Barcelona pod vedením Gerarda Martina stratil aj posledný zvyšok lesku z éry Pepa Guardiolu. Klubové vedenie preto angažovalo na post hlavného trénera Luisa Enriqueho, ktorý v uplynulej sezóne prerobil Celtu Vigo z tímu, čo sa strachoval o záchranu na mužstvo, ktoré siahalo na pohárové priečky. Enrique v klube hrával, neskôr trénoval a má status legendy. Takéhoto muža Blaugranas do svojich radov potrebovali. Z veľkých mien odišli Fabregas, ktorý posilnil Chelsea, Alexis, ktorý sa upísal Arsenalu a Carles Puyol- ten ukončil kariéru. Ďalej sa špekuluje o odchode Daniho Alvesa, pričom odchod Victora Valdésa bol oznámený už dlho vopred.  Zoznam posíl je v barcelonskom podaní široký. Neistú obranu vystužil skúsený Jeremy Matheiu (Valencia) a očakáva sa príchod ďalšieho stopéra. Do brány prišlo duo Ter Stegen (Monchengladbach)- Bravo (Real Sociedad), tých bude dopĺňať klubový odchovanec Jordi Masip. Veľkou posilou je príchod chorvátskeho tvorcu hry Ivana Rakitiča (FC Sevilla), ktorý by si mal s Iniestom a Busquetsom dokonale rozumieť, menej priestoru zrejme dostane klubová ikona Xavi.

Do klubu sa vrátili z hosťovania aj talenty Deulofeu (Everton) a Rafinha (Celta Vigo). Veľké meno prišlo aj do útoku, Katalánci upísali Luisa Suareza z Liverpoolu. El Pistolero má stále dištanc, no najneskôr na prvé El Clásico bude k dispozícii. Očakáva sa, že Enrique dá šancu aj viacerým hráčom z akadémie, núkajú sa Grimaldo, Halilovič, Patric alebo Adama. Mala by prísť aj zmena herného systému, diskutuje sa o 3-5-2 alebo netradičnom 3-2-3-2. Barcelonu čaká obdobná sezóna ako Manchester United v Anglicku, legendy a skúsení hráči odišli, prišla nová krv a nový tréner. Môže to skončiť famóznym treble, ale aj veľkým sklamaním. My tipujeme druhé miesto a zisk Copa del Rey.

Real Madrid v minulej sezóne po dlhom čase vyhral Ligu majstrov, ale v domácej súťaži obsadil tretie miesto, čo je najhoršie umiestnenie Bieleho Baletu v La Lige za posledné roky. Prezidenta Pusiniek to nenechalo chladným. Florentino Perez najprv kúpil za 30 miliónov eur z Bayernu Mníchov reprezentanta Toniho Kroosa a za vyše 80 miliónov prišiel záložník James Rodriguez z AS Monaco. Klub doplnil aj kostarický brankár Keylor Navas. Povráva sa, že mužstvo opustí Diego Lopez, pretože jednotkou by mal byť Casillas a Navas je kupovaný ako brankár číslo 2. Gólmanovi Lopezových kvalít by lavička nesvedčala.

Kroos by mal v zálohe podporiť kreatívneho Modriča, naopak menej priestoru zrejme dostane Isco a diskutuje sa o odchode Samiho Khediru. Veľkou neznámou je James Rodriguez. Vyšli mu síce MS 2014, ale súdiť hráča podľa jedného veľkého turnaja by bolo príliš smelé. V Ligue 1 patril medzi najlepších hráčov svojho mužstva, ale Primera División je náročnejšia liga. Navyše, hráča môže zväzovať vysoká prestupová čiastka, predsa len je dosť mladý a prestup do Realu Madrid treba zvládnuť aj v hlave. Zaujímavé bude sledovať, či bude jednotkou Ancelottiho Casillas, tak ako hlásajú médiá.

Minimálne v poslednom období sme mali možnosť vidieť, že Navas je na tom výkonnostne lepšie. Jeden tréner už Casillasa na lavičku posadil a zožal obrovskú kritiku fanúšikov, volal sa José Mourinho. Biely Balet bude chcieť v novej sezóne ako prvý v histórii obhájiť trofej pre víťaza Ligy majstrov (od zavedenia nového formátu), čo ho bude podľa nás stať naozaj veľa síl. V domácej lige to bude napínavé až do konca, o TOP 3 sa tím z hlavného mesta báť nemusí, ale zrejme si zopakuje bronzovú pozíciu, rovnako, ako sezóne minulej.

BOJ O EURÓPSKE POHÁRE

Objektívne treba napísať, že prvá trojica tímov je pri pohľade na kádre a finančné možnosti jednoznačná. Zvyšok ligy by si to mal rozdať o štvrté miesto, ktoré zaručuje účasť v baráži o Ligu majstrov. Najväčším favoritom je Sevilla, ktorá síce predala Rakitiča, ale víťazstvo v Európskej lige ju povzbudilo, ako mentálne, tak finančne. Šancu bude mať rozhodne aj Athletic Bilbao, ktorý skončil štvrtý v minulej sezóne, ale európska pohárová jeseň ho poriadne unaví.  Vysoko budú hrať aj Valencia, ktorá predala Mathieua, ale všetky ostatné opory si udržala. Malaga kúpila mexického fenoména Ochou a myslíme si, že tím z Andalúzie, ktorý sa vyhrabal z finančných dlhov uchmatne poslednú miestenku do Európskej ligy. Prekvapiť môžu aj Villareal, Espanyol alebo Real Sociedad San Sebastián.

BOJ O ZÁCHRANU

Ťažký ročník čaká nováčikov- Cordobu, Eibar a problémy bude mať taktiež Almeria. Prvé dva menované tímy nemajú veľké skúsenosti a ani vysoké finančné zázemie, preto budú musieť bojovať  o holé ligové prežitie od prvého kola.  Čierny Peter podľa nás ostane aj v rukách VallecanaLevante, tímov, ktoré rok, čo rok bazírujú na hrane zostupu a z času na čas sa umiestnia nad svoje očakávania. Náročná sezóna čaká aj mužstvá ako Getafe, Elche, či Celta Vigo. Spomínané celky si musia dať pozor na veľké výsledkové krízy, inak sa ani nenazdajú a budú smerovať do druhej ligy.

Tip na konečnú tabuľku Primera División:

1 ATLÉTICO MADRID
2. FC Barcelona

3. Real Madrid
4. Sevilla
5. Athletic Bilbao
6. Valencia
7. Malaga
8.Espanyol
9. San Sebastián
10. Villareal
11. La Coruňa
12. Granada
13. Celta Vigo
14. Elche
15. Almeria
16. Cordoba
17. Getafe
18. Levante
19. Vallecano
20.  Eibar

DISKUSIA: Kto sa stane majstrom Španielska podľa vás?