Main Content

Je slovenský klubový futbal na vzostupe?

utorok, 5. august 2014 10:35 | Autor: Jakub Vaverka

Je slovenský klubový futbal na vzostupe?
Je slovenský klubový futbal na vzostupe? | zdroj: © TASR

Slovenský futbal a jeho zázemie je veľmi kritizované, či už odbornou verejnosť alebo aj ľuďmi , ktorí sa do najpopulárnejšej hry na svete nerozumejú skoro vôbec.

Faktom je, že dôvodov na kritiku je niekoľko, sú opodstatnené. Veľa vecí v slovenskom futbale by mohlo byť lepších, kvalitnejších, dotiahnutejších. Nehaňme však to, čo máme doma. Slovenskí zástupcovia v doterajšom priebehu európskych pohárových súťaži dokazujú, že náš futbal na tom predsa len nie je tak zle.

Kvalita slovenskej najvyššej súťaže je v posledných rokoch taká, aká je. Štadióny sú zväčša prázdne, množstvo tímov radšej uhrá bezgólovú remízu, ako by malo zariskovať. Cieľom tohto príspevku je však docenenie výsledkov našich tímov v pohárových súťažiach. Po rokoch sucha sa opäť rysuje európska futbalová jeseň na slovenských trávnikoch. Samozrejme, do skupinovej fázy má každý z trojice našich tímov ešte relatívne ďaleko, ale hodnotiť môžeme už podľa toho, čo sme videli.

Slovan Bratislava nechal zabudnúť na hanebné vypadnutia s prvým možným súperom a waleský celok The New Saints po výsledkoch 1:0 a 2:0 s menšími problémami vyradil. V prvom zápase tretieho predkola Belasí vyhrali 2:1 so Šeriffom Tiraspoľ , keď dohrávali s 10 mužmi. 2:1 nie je z pohárového hľadiska najlepší výsledok, ale výhra je vždy lepšia ako remíza. Summa summarum, Bratislavčania majú za sebou tri zápasy, tri výhry a skóre 5:1. Slušné!

Spartak Trnava prezentuje toto leto slovenský futbal najvýraznejšie. Červeno- čierni totiž nastupujú v Európskej lige od prvého predkola. V ňom narazili na maltský Hibernians FC a zverenci Juraja Jarábka na konci prípravného obdobia vyhrali oba zápasy. U súpera 4:2, doma s prehľadom 5:0. Skóre 9:2 bolo logickým vyústením diania v oboch zápasoch. Nasledovalo gruzínske Zestafoni. Mužstvo našincom pomerne neznáme s niekoľkými kvalitnými hráčmi, ktorí vedia zahroziť. Spartak prvý duel u súpera remizoval 0:0 a nenechal sa dobrým výsledkom učičíkať ani v odvete. Trnavčania zdolali Gruzíncov rozdielom triedy 3:0, opäť neinkasovali a prekĺzli už tretieho predkola. Žreb v podobe víťaza Škótskeho pohára St. Johnstone vyjadroval nádej. V nedávno odohratom zápase v škótskom Perthe sme mali možnosť vidieť, že trnavská pohárová odysea nemusí mať koniec. Dva góly Schranza, výhra 2:1 a veľká postupová nádej pred odvetou. Spartak má z piatich zápasov bilanciu 4 výhry, 1 remíza a skvelé skóre 14:3. Len tak ďalej Jarábkovci!

Náš tretí pohárový zástupca AS Trenčín narazil v druhom predkole na srbskú Vojvodinu Novi Sad. Po fantastickom domácom zápase, hetriku Simona a víťazstve 4:0 prišiel horor v Novom Sade a kapitulácia (postupová) v pomere 0:3. Odchod Baeza vyzeral pre Trenčín ako klinická smrť. Nasledoval prvý duel tretieho predkola proti Hullu City. Anglický súper vzbudzoval rešpekt, ale v Žiline sme mali možnosť vidieť, že AS rozhodne má na to, aby postúpil ďalej. Remíza 0:0 dáva do odvety nádej obom tímom, sme radi, že aj tomu nášmu. Prípadný skórovaný gól na KC Stadium môže mať pre Trenčanov cenu zlata. 

Ku košickej ofenzívnej impotencii z dvojzápasu s Libercom sa už vracať nejdeme, akurát dve prehry našim zástupcom do koeficientu príliš nepomohli. Ostatné celky nebojujú len za seba, ale aj za slovenský futbal a jeho lepšie zajtrajšky. Doterajších osem výhier a dve remízy je na počet odohraných zápasov skvelých. Naposledy sme mali najlepší zápis z pohárovej Európy v roku 2010, keď Žilinčania prenikli do skupinovej fázy Ligy majstrov. Keby sa tento rok pošťastilo Slovanu a aspoň jednému z tímov v Európskej ligy, opäť by sme na tom našom malom Slovensku mohli písať a hovoriť o písaní histórie...