Main Content

Galácticos vol. 3.0. Tie isté chyby, či poučený Perez?

nedeľa, 27. júl 2014 19:02 | Autor: Jakub Mihálik

Galácticos vol. 3.0. Tie isté chyby, či poučený Perez?
Galácticos vol. 3.0. Tie isté chyby, či poučený Perez? | zdroj: © TASR

V madridskom Reale opäť vytvorili Galácticos. Los Galacticos verzia 3.0 chce byť rovnako úspešná ako verzia 1.0. Určite však nechce dopadnúť tak, ako jej predchodkyňa. Poučili sa Merengues z Galacticos zo začiatku tohto storočia?

Real Madrid v uplynulých dňoch angažoval do svojich radov Nemca Toniho Kroosa a Kolumbijčana Jamesa Rodrigueza. Hviezdne štatúty oroch hráčov opäť rozvírili debatu o madridskom klube. Florentino Perez totiž opäť oživil koncept Galácticos. 

Prirodzene, obnovenie “galaktickej” éry Realu Madrid vyvoláva otázniky. Tá posledná skončila prirýchlo a s príliš nízkym počtom trofejí. Madridskí fanúšikovia sa obávajú, aby opäť nedopadla rovnako. Veď Real sa z galaktického fiaska spamätával roky. 
Áno, Florentino Pérez sa opäť vydal cestou neuveriteľne drahých nákupov, dokonca ešte drahších ako pred viac ako desaťročím. Opäť nekupuje hráčov, ktorých vyslovene potrebuje do herného systému, ale marketingovo zaujímavých futbalistov. Ale aj tak badáme určitú zmenu prístupu. Pérez sa pravdepodobne poučil.

Keď približne v roku 2000 začal s meganákupmi hviezd, peniazmi nešetril. Luis Figo, Zinedine Zidane, Ronaldo, David Beckham. Luis Figo 28 rokov, Zinedine Zidane 29 rokov, Ronaldo 26 rokov, David Beckham 28 rokov. Nehovorím, že šlo o práve najstarších hráčov, no predsa len prestupovali do Realu v pokročilejšom veku. Niet divu, že po troch-štyroch rokoch začali upadať a s nimi aj Galacticos. V súčasnom Reale Pérez zvolil iný prístup. Keď kupoval Cristiana Ronalda, mal 24 rokov, Gareth Bale mal 24 rokov, Toni Kroos má 24 rokov, James Rodriguez 23. Oproti Galacticos 2.0 majú tak štyri-päť rokov k dobru, čo môže znamenať obrovsky veľa. Ak k tomu pripočítame fakt, že Real svoju budúcnosť stavia na mladíkoch ako Raphael Varane, Jesé, Dani Carvajal, zdá sa, že súčasní Galacticos môžu vytvoriť desaťročie vládnuci tím.

Keď Galácticos okolo Zidana prestupovali, neboli die-hard fanúšikmi Realu. Figo práve prestúpil z Barcelony, kde ho dovtedy zbožňovali, Zidane prežil krásne roky v Juventuse a dlho saz dalo, že ho ani nechce opustiť, Ronaldo nebol nikdy zaťažený na klub a Becks je srdcom Red Devil dodnes. Cristiano Ronaldo počas dvojročnej prestupovej ságy neraz vyslovil, že bol odmalička fanúšikom Realu. Gareth Bale obdivuje Real i Ronalda, James to isté. Podobná klubová zanietenosť je na prospech veci. Nielen vo vzťahu k výkonom na ihrisku v madridskom drese, ale aj k fanúšikom. Súčasné posily nepôsobia len ako najatí žoldnieri, ale skutoční madridistas.

Madrid spred desaťročia pohorel kvôli tomu, že hráči nemali jasne dané úlohy. Možno to bolo aj vinou trénerov, no väčšiu vinu pripisujem žiadnej “hierarchii” hviezd. Nikto z davu nevyčnieval, všetci boli jednoducho rovnako hviezdni. Figo si tak zavadzal s Beckhamom, Ronaldo s Raúlom. Penalty, či priame kopy nemali presné rozdelenie a ak mali, nereflektovalo vždy situáciu na ihrisku, ale nejaké šablónové “každý chvíľku ťahá pílku”.  V súčasnom Reale je alfasamcom číslo 1 Cristiano Ronaldo. Bale i James sú si toho vedomí, veď v každom rozhovore ho uvádzajú ako svoj vzor. Ronaldo zahráva penalty, Ronaldo zahráva priame kopy, ak je lopta šitá na mieru pravákovi, Bale, ak ľavákovi. Bodka. Každý si je vedomý tohto stavu a roztržky nemajú miesto. Aj týmto majú Galacticos vol. 3.0 výhodu pred ich predchodcami.

Súčasný Real sa poučil aj z toho, že pred desaťročím absolútne odpísal svojich odchovancov. V súčasnom kádri dostávajú priestor (ešte stále) Casillas, Dani Carvajal, Nacho, či Jesé. Nadväzovanie na tradície a klubizmus cítiť aj z rozhodnutí o vedení klubu, keď Zinedine Zidane, či Fernando Hierro, ako bývalí hráči klubu, plnia vysoké trénerské funkcie.

Odlišný je aj prístup k samotným drahým prestupom. Zatiaľ, čo pred viac ako desiatimi rokmi sa Real hráčov zbavoval, aby len uvoľnili miesto drahším posilám, dnes na predajoch virasen zarábajú. Mesut Ozil, či Gonzalo Higuaín pred rokom priniesli do klubovej pokladnice obrovské čiastky, tento rok sa očakáva 60 miliónov za Di Maríu, 30 za Isca, Morata už “zarobil” 20 a podobne. Zdroje tak rýchlo nevyschnú ako pri prvom Perezovom projekte, čo ho stálo vtedy hlavu.

Obal je podobný. Neuveriteľne daré nákupy Realu Madrid. Noví Galacticos. Pri hlbšom pohľade však vidíme, že v Madride robia niečo inak. Mementom je neúspech Galácticos 2.0. Vzorom Galácticos 1.0 s Puskásom, Gentom, či Di Stefanom. Ti dominovali Európe celé desaťročie. O to sa snaží Real aj teraz.