Main Content

Predstavujeme súpera Slovana v 3.predkole LM – Šerif Tiraspoľ

streda, 23. júl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Šerif Tiraspoľ
Šerif Tiraspoľ | zdroj: © TASR

Náš majster, Slovan Bratislava, postúpil do 3. predkola Ligy majstrov, v ktorom sa stretne proti moldavskému majstrovi Šerifu Tiraspoľ. Lenže v skutočnosti ide skôr o medzinárodný výber v moldavských službách.

Šerif Tiraspoľ

Klub založil v roku 1997 bývalý policajt, čiže odtiaľ ten na futbalový klub pomerne netypický názov. Ale hoci klub ešte ani nie je „dospelý“, tak už je najúspešnejší v moldavskej histórii s 13 titulmi. Moldavská liga má herný formát presne ako tá naša. A Šerif v nej v minulej sezóne vyhral z 33 zápasov až 28 a strelil 98 gólov, čiže priemer takmer presne 3 góly na zápas. Už teraz v piatok začína doma prvým kolom nový ročník, keď privíta mestského rivala z FC, ktorý skončil minulý rok na druhom mieste a v jeho kádri je pre zaujímavosť aj šikovný španielsky ľavý obranca Eric Barroso, ktorý hral takto pred rokom v Nitre. Bude sa hrať na 13-tisícovom hlavnou štadióne krásneho športového komplexu. Hneď vedľa je ďalší 8-tisícový atletický štadión, nechýbajú tréningové ihriská a krytá futbalová hala s rozmermi klasického ihriska pre 3 500 divákov. Mesto leží asi 10 km vzdušnou čiarou od Ukrajiny a neďaleko je aj Čierne more.

Do hlavnej fázy Ligy majstrov Šerif nepostúpil, ale dvakrát od toho nebol moc ďaleko, keď skončil až v play-off. No v minulých dvoch sezónach vždy skončil v 3. predkole, keď nestačil dvakrát na Dinamo Záhreb, čím sa chorvátsky klub pomstil za tri roky staré vyradenie v tej istej fáze súťaže. Ale Šerif si zahral už trikrát za ostaných 5 rokov skupinovú fázu Európskej ligy, naposledy v minulej sezóne.

Také ambície má aj v tejto, pričom domáci tréner Viačeslav Rusnac má na to aj káder. Proti Sutjeske Nikšič hral iba jeden Moldavčan, ktorým bol ofenzívny Radu Ginsari. Ďalšieho moldavského reprezentanta Henriqueho Luvannora, kapitána mužstva a najlepšieho strelca ligy z minulej sezóny (28 gólov), totiž môžeme brať stále za Brazílčana, hoci už má aj moldavský pas. V kádri má ďalších 8 krajanov, ale to zďaleka nie sú jediní legionári. V bráne je skúsený Argentínčan Matias Degra. Na pravej strane obrany Marcel Metoua z Pobrežia Slonoviny a vedľa neho rumunský stopér Muresan. Na ľavú stranu obrany prichádza najčerstvejšia portugalská posila Joaozinho, ktorý pred rokom nastupoval za Sporting Lisabon. V strede poľa hráva Kolumbijčan Elkin Blanco a na hrote dávali góly Nikšiču Bulhar Ismail Isa a Holanďan Benson. Na lavičke čaká na šancu reprezentant Burkiny Faso Wilfried Balima a ďalší domáci futbalisti, medzi ktorými sú aj reprezentanti.

Nevýhodou Šerifu môže byť chýbajúca zohratosť, keďže takmer všetci legionári prišli do klubu iba nedávno. Priam klubovým inventárom je Balima, ktorý je v klube už od roku 2005 a aj kapitán Henrique Luvannor, hoci ten iba tri roky, ale aj tak patrí medzi tých služobne najstarších. V tomto má Slovan výhodu, lebo káder má pokope oveľa dlhšie.

Čo sme si ešte všimli pri zostrihoch zápasov moldavského majstra je to, že veľmi umne zahráva štandardné situácie, keď sa snaží o nejaký signál buď s predĺžením lopty, alebo jej vrátením po „ohňa“, pričom proti Nikšiču práve takto zlomil oba zápasy. Na to si treba dať pozor.

Video z prvého zápasu proti Nikšiču, v ktorom šerif absolútne dominoval, nedovolil súperovi vystreliť na bránu, čiže ako Slovan TNS v prvom zápase, ale trochu sa trápil s koncovkou. V odvete bol zas Šerif maximálne efektívny, keď zo štyroch striel dal tri góly.

Ako vidíte šance Slovana?