Main Content

Sami Khedira ďalším dôkazom zmeny Wengerovho prístupu

štvrtok, 17. júl 2014 15:32 | Autor: Jakub Mihálik

Sami Khedira ďalším dôkazom zmeny Wengerovho prístupu
Sami Khedira ďalším dôkazom zmeny Wengerovho prístupu | zdroj: © TASR

Správy z Anglicka a Španielska hovoria o tom, že Arsenal Londýn dosiahol dohodu s Realom Madrid o prestupovej sume za nemeckého reprezentanta, Samiho Khediru. Dvadsaťsedemročný hráč nie je typickým nákupom Arsena Wengera z predošlých rokov. Zmenil konečne filozofiu?

Komentár Jakuba Mihálika

Keď sme minulý rok volali po zmene filozofie v štruktúrach Arsenalu, fanúšikovia Gunners nás chceli ukrižovať. Vraj nerozumieme zámeru Arsena Wengera a máme mu dať čas. Po niekoľkých rokoch však lodivod Arsenalu pochopil, že, ak chce svoje ambiciózne plány na atakovanie titulu povrdzovať aj výsledkovo, musí sa prispôsobiť súčasnému prestupovému trhu. A tak, či sa to páčilo fanúšikom z Emirates, alebo nie, ustúpil z bezhlavého nakupovania tínedžerov, ktorí po pár sezónach jeden po druhom utekali k silnejším tímom, a zameral sa na už hotové hviezdy. Priekopníkom novej filozofie Arsenalu bol Mesut Ozil. Hráč, ktorý vytvoril prestupový rekord pre Arsenal, 50-miliónová posila.

Úspech prišiel okamžite. V prvej polovici sezóny opanoval Arsenal Premier League len vďaka psychologickej podpore v podobe angažovania posily z kategórie „superstar“. Momentum z kvalitnej posily však Gunners neudržali až do konca sezóny, no aj tak sme sledovali jasný progres. Tento úspešný prípad primäl Wengera k zmene prístupu a svedkami toho nového sme v tomto prestupovom období.

Prvým dôkazom bol Alexis Sánchez. Už hviezdny hráč, žiadny „potenciál pre budúcnosť“ Drahší ako mladé posily z Francúzska a ostatných krajín, ktorých Wenger angažoval nespočetné množstvo. A najnovším dôkazom k definitívnej zmene myslenia tímu z Emirates stadium je Sami Khedira. Sami nie je typickým ofenzívnym technickým stredopoliarom, ktorý by zapadal do súkolia „hračičiek“ Gunners. Prestupová suma na úrovni 25 miliónov eur je takisto vysoká na pomery severolondýnskeho tímu. Najmä, ak Khedirovi končí budúci rok v Madride zmluva. „Starý“ Arsene by sezónu počkal a získal ho zadarmo. Nový, ambicióznejší Wenger neváha siahnuť hlbšie do vrecka. Tu a teraz!

Pre fanúšikov Arsenalu je nový prístup Wengera výbornou správou. Arsenal tromi veľkými prestupmi z tých najväčších klubov (Barcelona, Real) potvrdil, že už vyrástli z časov, keď romanticky verili v progres mladých, lacných no-name hráčov. Prirodzene, nezavrhujú ich úplne, ale pochopili, že na titul treba kompletných hráčov, aj keď sú drahší. 

Sami Khedira môže byť jednou z posledných skladačiek do tímu, ktorý (už teraz právom) môže pomýšľať na titul. Má víťaznú mentalitu, veď za ostatné dva mesiace vyhral Ligu majstrov i Majstrovstvá sveta. A to bol takmer pol roka predtým zranený. Sami sa nebojí čiernej roboty. Presne to technicky vyspelý tím potrebuje. 

Wenger a vedenie Arsenalu konečne dostali rozum. Khedira je toho ďalším dôkazom. Nemôže však ostať posledným. Možno sa tak rozbieha nová, úspešná éra Arsenalu. Bolo načase.