Main Content

Futbal: Nemci si robily žarty z argentínskych gaučov, zastal sa ich šéf DFB

streda, 16. júl 2014 18:05 | Autor: TASR

Berlín 16. júla (TASR) - Vlna kritiky sa zniesla na skupinu nemeckých futbalistov, ktorí oslavovali titul majstrov sveta. Šestica, medzi ktorou boli aj útočník Miroslav Klose, strelec víťazného gólu vo finále Mario Götze či super-náhradník Andre Schürrle, si počas utorkových búrlivých osláv po návrate národného tímu z MS do Berlína posmešným tancom robila žarty zo svojho zdolaného súpera Argentíny.

Klose a spol. sa chytili okolo ramien, všetci sa predklonili a akože zhrbení začali spievať "takto chodia gaučovia (juhoamerickí pastieri dobytka, pozn.)" a potom svorne vyskočili, vystreli sa a zakričali: "a takto chodia Nemci".

Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung napísal, že urážlivý akt poškodil imidž Nemecka ako tolerantnej krajiny, hitom na sociálnej sieti Twitter bol v stredu odkaz s "hashtagom #gauchogate".

Oslavujúcich hráčov sa zastal šéf Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Wolfgang Niersbach, ktorý uviedol, že "hráči predviedli tanec a spev spontánne a určite nechceli nikoho uraziť". Niersbach dodal, že napíše svojmu argentínskemu partnerovi Juliovi Grondonovi, že v podaní futbalistov nešlo o pokus uraziť ľudí jeho krajiny.