Main Content

Falcao vs. James. Ktorý Kolumbijčan je lepší pre Real Madrid?

utorok, 15. júl 2014 21:23 | Autor: Jakub Mihálik

Falcao vs. James. Ktorý Kolumbijčan je lepší pre Real Madrid?
Falcao vs. James. Ktorý Kolumbijčan je lepší pre Real Madrid? | zdroj: © TASR

Španielsky futbalový gigant Real Madrid bude určite chcieť priviesť na Santiago Bernabeu posilu zvučného mena, po tom, čo ich rival z Barcelony angažoval hviezdneho Luisa Suareza. Najviac sa skloňujú dve mená – Kolumbijčania Radamel Falcao a James Rodriguez. Koho z nich by mali Madridčania angažovať? Pozrite si analýzu.

Radamel Falcao vs. James Rodriguez

Cena

Jedným z hľadísk, ako na možnú kúpu jedného z dvojice hviezdnych Kolumbijčanov nazerať, je tá cenová. Trhová hodnota je u oboch hráčov rozdielna, no trhová hodnota nezodpovedá tej skutočnej. Radamel Falcao je podľa portálu transfermarkt.com údajne hodný 60 miliónov eur, teda približne ceny, za ktorú ho kúpilo AS Monako. Nedá sa však očakávať, že by Monako v prípade predaja túto sumu prekračovalo. Za to James Rodriguez má trhovú hodnotu na úrovni 35 miliónov eur. Monačania sa však nechali počuť, že do Madridu ho pustia len za sumu vo výške 85 miliónov eur. A to je dosť za hráča, ktorý na klubovej úrovni zatiaľ až tak nežiaril. Hoci Real Madrid nemá problém s nejakým tým miliónom navyše, pri porovnaní možnej prestupovej sumy vychádza ako lepšia možnosť Radamel Falcao. 1:0.

Vhodnosť pre systém

Po cenovom hľadisku sa hneď pozrieme na to, ako by jednotliví hráči hodili do madridského systému. V kráľovskom veľkoklube síce uplynulé roky systém ustupoval hráčom a nie naopak, no predsa len, pri účasti Ronalda a Balea v kádri Realu, budú musieť nové posily viac podliehať systémovým požiadavkám. Ak by do Realu priviedol Florentino Pérez Radamela Falcaa, znamenalo by to s veľkou pravdepodobnosťou odchod Karima Benzemu. Radamel Falcao je väčší predátor pokutového územia, môže sa pochváliť väčšou gólovou produktivitou, a to napriek tomu,  že v uplynulých sezónach hral v tímoch AS Monaka a Atlética  Madrid, teda tímoch, ktoré predsa len nie sú tak ofenzívne ladené ako Benzemov Real. Má to však svoje ale! Karim Benzema sa cíti pohodlne v pozícii, v ktorej nie je útok tímu postavený na ňom. Ba čo viac, je ochotný obetovať svoju produktivitu v prospech tímu. Real Madrid má systém postavený na produktivite krídelných hráčov Cristiana Ronalda a Garetha Balea. Karim svojim pohybom uľahčuje pozíciu pre krídelné výpady, často sa ocitá v pozícii prihrávajúceho a zasúva sa dokonca pod hviezdnych krídelníkov. Radamel Falcao je zo všetkých svojich predchádzajúcich pôsobísk zvyknutý na pozícii ťažiskové hráča pre ofenzívu svojho tímu. Či už v Porte, Atléticu Madrid, či Monaku, bol cieľovou stanicou prihrávok svojich spoluhráčov. Je viac ako otázne, do akej miery by sa dokázal prispôsobiť tomu, že nehrá v tíme prvé husle a rovnako otázne je to, ako by sa Ronaldo a Bale dokázali prispôsobiť pohybu Falcaa, ktorý potrebuje dostatočný priestor, nie kombinovanie na malom priestore s krídelnými hráčmi.
Na druhej strane, James Rodriguez v pozícii kreatívneho ofenzívneho stredopoliara, perfektne zapadá do súkolia ofenzívnej formácie Madridu. Po odchode Angela Di Maríu potrebuje Real hráča do stredu ofenzívnej časti zálohy, ktorý dokáže zastúpiť na krídle, keďže okrem Balea a Ronalda, majú k dispozícii na tejto pozícii už len Jesého, ktorý je však ešte stále zranený. Ak sa pozrieme na mapu aktivity Realu Madrid z prehratého zápasu proti FC Barcelona, vidíme, že najmenej boli Merengues aktívni v časti, ktorú obyčajne obhospodaruje typická „desiatka“. „Náhodou“ James a jeho mapa aktivity z bežného ligového zápasu, presne zapadajú do toho, čo by Real potreboval - obhospodarovanie predšestnástkového územia a odbremenenie Ronaldovej ľavej strany.

James v systéme Realu, v ktorom by pôsobili dvaja hblšie hrajúci stredoví záložníci (Xabi Alonso, Kroos, Modrić), vytvoril spojenie medzi defenzívnou a ofenzívnou zložkou. Preto v tejto časti porovnania udeľujeme bod Jamesovi. 1:1

Potenciál

Radamel Falcao je ešte stále len 28-ročný hráč, a to napriek tomu, že už roky žiari na európskej futbalovej scéne. Je v súčasnosti jedným z najospevovanejších stredných útočníkov a dôvodom, prečo mnohí fanúšikovia začali podporovať AS Monako, či začali vnímať kolumbijsku reprezentáciu. Na druhej strane však stojí hráč, ktorý má ešte len 22 rokov. Je to vychádzajúca hviezda svetového futbalu, unikátny hráč na pozíciu čísla 10. James navyše na uplynulom šampionáte očaril zo všetkých hráčov asi najviac, a tak je teraz ideálna príležitosť využiť jeho popularitu aj na reklamné účely, či predaj dresov. Na rozdiel od Falcaa však napríklad ešte nepôsobil v náročnej španielskej lige a chvíľu by si musel na rozdielny štýl futbalu zvykať. V tomto porovnaní ostávajú obaja hráči vyrovnaní. 2:2.

Univerzálnosť

Carlo Ancelotti na lavičke Realu v minulej sezóne odskúšal niekoľko herných možností. Preto je dôležité, aby nové posily Realu mohli zapadnúť do viacerých systémov. Radamel Falcao je typom útočníka, ktorý obľubuje rýchle brejky. Je fyzicky zdatný, čo jeho zamestnávateľ môže využiť pri štandardných situáciách. Ak však hovoríme o hernej univerzálnosti v rámci systémov, mužom pre Real je James. Kolumbijska hviezda s číslom 10 môže zahrať na pozícii stredného záložníka, ofenzívneho záložníka, pravého i ľavého krídla. Dokáže hrať do plných, kde sa vie presadiť svojou technikou, a rovnako nebezpečný je pri rýchlych protiútokoch. Vie strieľať oboma nohami, z diaľky i z vnútra pokutového územia. Ak vám zlyhá plán A, myslíme si, že práve Rodriguez je vhodný na improvizáciu a rýchle nájdenie plánov B, či C. 2:3

Verdikt

Real Madrid údajne usiluj o skutočné superhviezdy. Na jednej strane stojí už kompletný hráč, superhviezda, ktorá roky pravidelne zásobuje svoje tímy desiatkami gólov. Radamel Falcao je snom každého trénera a žiaden tím jeho angažovaním nešliapne vedľa, ak sa ho AS Monako rozhodne pustiť. Aj napriek menšej skúsenosti a procesu herného dozrievania, aj napriek vysokej sume, sa však domnievame, že lepšou alternatívou pre Real Madrid by bol James Rodriguez. Jeho výkonnosť môže rásť, jeho aktuálna popularita vo svete futbalu môže splatiť jeho vyššiu sumu prakticky okamžite a jeho herný štýl je možno posledným chýbajúcim dielikom do skladačky Realu Madrid, víťaza Ligy majstrov z uplynulej sezóny.