Main Content

Ideálna zostava MS 2014 v Brazílii

pondelok, 14. júl 2014 20:06 | Autor: Jakub Mihálik

Ideálna zostava MS 2014 v Brazílii
Ideálna zostava MS 2014 v Brazílii | zdroj: © TASR

Svetový šampionát ponúkol niekoľko skvelých individuálnych výkonov. Ktorí hráči žiarili najviac ? Pozdáva sa vám ideálna zostava šampionátu podľa sport7.sk ?

Brankár

Manuel Neuer (Nemecko) – Nemecký gólman rozhodne nemal slabú konkurenciu. Brankári ako Navas, Ochoa, Ospina i Romero predviedli fenomenálne výkony. Neuer však toho odohral najviac z nich, bol najvýraznejším brankárom a navyše získal ocenenie najlepšieho brankára aj podľa FIFA. Vo veku 28 rokov je na vrchole svojich síl a momentálne ho pokojne môžeme zaradiť na čelo brankárov celého sveta.

Obrancovia

Phillip Lahm (Nemecko) – Kapitán nemeckých majstrov sveta vstúpil do turnaja na pozícii defenzívneho záložníka, kde mu to veľmi nešlo. Po preskupení v zadných radoch sa Lahm dostal do svojej obvyklej výkonnosti a jednoznačne predčil všetkých pravých obrancov na turnaji. 

Mats Hummels (Nemecko) – Do tretice Nemec. Mats Hummels nemal byť stopérom číslo jeden v nemeckoom tíme, keďže jeho miesto mali zastávať Boateng, či Mertesacker. Obranca BVB však v príprave a následne I na turnaji dostatočne presvedčil o svojich kvalitách. Z pozície obrancu zaznamenal dva dôležité góly, bol neomyľný smerom dozadu a určite patril medzi tie najväčšie prekvapenia turnaja.

Stefan de Vrij (Holandsko) – Jedným z mladíkov, ktorí si vypýtali obrovskú pozornosť bol holandský stredný obranca, Stefan de Vrij. Dvadsaťdvaročný stopér Feyenoordu bol až prekvapivo rozvážny, takmer nepriepustný a istý v rozohrávke. V Eredivisie sa dlho neohreje. 

Daley Blind (Holandsko) – Môžeme povedať, že holandská jazda za bronzovým stupienkom začala u ľavého obrancu Daleyho Blinda. Jeho famózny center na lietajúceho van Persieho naštartoval Oranjes v prvom zápase turnaja proti Španielom a potom sa zastavili až pri penaltách v semifinales. Blind na ľavom kraji obrany hral skvelo, nesklamal ani na poste defenzívneho štítu. Syn bývalého skvelého obrancu Ajaxu Amsterdam, Dannyho Blinda, by sa mal použiť z chyby svojho otca a prestúpiť do niektorého z väčších klubov. Na turnaji si potvrdil, že kvalitatívne na to má.

Stredopoliari

Javier Mascherano (Argentína) – Na post defenzívneho záložníka vyberáme srdce a pľúca argentínskej defenzívy, neoficiálneho lídra kabíny, Javiera Mascherana. Javier po rokoch opäť ukázal to, pre čo sme ho kedysi obdivovali v drese Liverpoolu, či Corinthiansu. Buldočia povaha, nevyčerpateľný fyzický fond a schopnosť obetovať sa pre tím. Aj vďaka tomu Albicelestes prenikli až do finále.

Arjen Robben (Holandsko) – Mužom číslo jeden holandskej zostavy bol na tomto turnaji Arjen Robben. Robben neúnavne podnikal výpady na pravom krídle formácie Oranjes. Bol strelecky aktívny, často sa staval do pozície tvorcu hry, bol neskutočne richly. Najnebezpečnejší krídelník turnaja.

James Rodriguez (Kolumbia) – Prišiel, videl, očaril. Kolumbijčan James Rodriguez si počas piatich zápasov na turnaji získal srdcia miliónov fanúšikov. Bol výborným tvorcom hry, so šiestimi gólmi sa stal najlepším strelcom turnaja. James je novým futbalovým hitom a môže za to len a len turnaj v Brazílii.

Thomas Muller (Nemecko) – Ak sme pred niekoľkými týždňami písali o tom, že Nemecko už nie je tým Nemecko spred desaťročí, ale moderným mužstvom, tak Thomas Muller je posledným záchvevom “old school” nemeckej reprezentácie. Výborný výber miesta, čuch na góly a nezlomná vôľa, že skóruje, to sú atribúty, ktoré zdobia hráča Bayernu Mníchov. Muller pridal opäť päť presných zásahov a s 10 gólmi vo veku 24 rokov môže do budúcna pomýšľať na zápis do histórie.

Útočníci

Lionel Messi (Argentína) – Hoci jeho ocenenie pre najlepšieho hráča turnaja môže vyvolávať rozpačité reakcie, isté je, že Lionel Messi bol mozgom strieborného tímu Argentíny. V základnej skupine prakticky sám dostal Albicelestes na prvé miesto, keď v dvoch zápasoch zaznamenal víťazné góly a v tom treťom zase úvodné dva. V osemfinále prihral na víťazný gól, vo štvrťfinále naštartoval akciu, z ktorej dal gól Higuaín. Messi bol úplne pri všetkom, čo sa šuchlo v argentínskej ofenzíve, a tak právom patrí medzi najlepších.

Neymar (Brazília) – V týchto dňoch je populárne zosmiešňovať domáceho organizátora, ktorého reprezentácia “pukla” v dvoch posledných zápasoch so skóre 1:10, netreba však podceňovať ich výsledky dovtedy. Ich snahy viedol miláčik národa Neymar. Hral fantasticky až do svojho zranenia, ktoré ho vyradilo zo semifinále I následného boja o medaily. Bilancia 4+2 z 5 zápasov nie je určite zlá.