Main Content

Zápisky z Brazílie: Pohár pre usporiadateľa za famózny turnaj!

pondelok, 14. júl 2014 18:27 | Autor: Jakub Mihálik

Zápisky z Brazílie: Pohár pre usporiadateľa za famózny turnaj!
Zápisky z Brazílie: Pohár pre usporiadateľa za famózny turnaj! | zdroj: © TASR

Od nášho vyslaného redaktora, ktorý sa už vrátil po šampionáte na Slovensko

Tridsaťdva dní. Šesťdesiatštyri zápasov. Stosedemdesiatjeden gólov. Milión nezabudnuteľných zážitkov a emócií. Majstrovstvá sveta vo futbale napísali posledný riadok v kapitole s označením „2014“. Každé jedno písmeno by malo byť pozlátené. Lepší turnaj sme si totiž nemohli priať.  
Mundial v Brazílii je právom označovaný za najlepší v histórii. Nie je to len kvôli nádherným futbalovým bitkám na trávniku. Kvôli vyrovnanému gólovému rekordu. Kvôli napínavým vyvrcholeniam jednotlivých zápasov. Kontroverzným situáciám. Je najlepším kvôli tebe, Brazília.
Brazília nám pomohla opäť sa na mesiac zaľúbiť do futbalu. Pripravila šampionát na krásnych štadiónoch, v krásnych scenériách miest ako vzrušujúce Rio de Janeiro, či duchom minulosti nasiaknutý Salvador. Pripravila šampionát, na ktorom ste pri každom kroku cítili, že futbal  je tu doma. Pripravila šampionát, ktorý sa na viac ako mesiac stal diskusnou témou číslo jeden na celom svete. Zároveň sa stal spomienkou číslo jeden pre mnohých , ktorí do úžasnej Brazílie vycestovali. Tí šťastlivci, vrátane mňa, na „futbalovú krajinu“ musia spomínať len v dobrom. Brazílsky turnaj spojil ľudí tak, ako to nedokáže žiadne iné podujatie na svete. Vytvoril spomienky na srdečných domorodcov, ktorí vás cez futbal naučia užívať si život. Na ľudí, ktorým futbal koluje v žilách, a ktorí ho prežívajú ako nikto na svete. Na ľudí, ktorí zo šampionátu spravili obrovskú oslavu športu.

Na brazílsky turnaj budem spomínať ešte veľmi dlho. Domáci zvládli organizáciu na jednotku. Futbalový sviatok neohrozili protesty nespokojných obyvateľov, neohrozili ho obavy o bezpečnosť návštevníkov, naopak, aj v „nebezpečnom“ Riu de Janeiro som sa cítil až nebezpečne bezpečne. Neohrozila ho ani predturnajová snaha médií znechutiť nám turnaj ešte pred jeho prvým výkopom. Futbal opäť vyhral!
Dva najbližšie turnaje majstrovstiev sveta sa odohrajú v Rusku a Katare, teda krajinách, ktoré sa svojou futbalovou kultúrou nemôžu s Brazíliou ani len porovnávať. Aj preto musíme byť Brazílii za tohtoročný turnaj vďační. Ďakujem za nespočet pozitívnych spomienok, ktoré Brazília pripravila ľuďom z celého sveta. Mrzí ma, že sa jej táto dobrosrdečnosť nevrátila v podobe vytúženého víťazstva. Som presvedčený, že Aj tak však nemusíš byť smutná, Brazília, mesiac si zabávala celý svet a sebe spravila obrovskú reklamu. Obrigado, Brasil, ďakujem! Tento pohár, hoci nepravý, udeľujem tebe.