Main Content

Nemecký triumf je skvelou správou pre svetový futbal

pondelok, 14. júl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Nemecký triumf je skvelou správou pre svetový futbal
Nemecký triumf je skvelou správou pre svetový futbal | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Skončili sa najkrajšie MS v tomto tisícročí, hoci treba dodať, že predchádzajúce tri podujatia vysoko latku nenastavili. Na brazílsky turnaj sa bude spomínať iba v dobrom, teda asi iba s výnimkou domácich a pár európskych a afrických krajín. Ale smútok, hnev, prémie a uhryznutia musia ustúpiť do úzadia. Videli sme futbalový karneval, na ktorý sa nezabudne. V spomienkach budú prevažovať iba pozitívne momenty. Kostarické prekvapenie, pekná hra Kolumbie a Čile, skvelé trénerské ťahy s holandským kádrom a hlavne sa navždy zapamätá víťaz, lebo ten vždy berie všetko.

Tesne pred turnajom som napísal, že aj na týchto MS to bude bitka medzi Európou a Južnou Amerikou. Dúfal som, že víťaz na juhoamerickom kontinente bude konečne európsky a nech na starý kontinent prídu aspoň dve medaily. Moje prianie sa splnilo a som naozaj rád, že môj osobný dvojročný kandidát číslo jeden zavŕšil svoju futbalovú cestu na vrchol. Nemci si to zaslúžili, čo musí uznať každý. Za to všetko, čo futbalu pre futbal urobili, je to vlastne iba logická odmena.

Majster sveta určuje trend, to platilo vo veľkom v minulosti a čiastočne to bude platiť stále. A na súčasnom majstrovi sveta je čo obdivovať. Nemecko opäť ukázalo, že tvrdou prácou sa dá dosiahnuť všetko. V Brazílii hrali ako jeden silný tím, vďaka čomu vynikli aj individuality. V každom jednom zápase našli Nemci hráča, ktorý ich dokázal potiahnuť. Mali nielen najsilnejšiu základnú zostavu, ale aj lavičku, veď napríklad aj finále rozhodla akcia ich dvoch striedajúcich hráčov. Prezentovali sa jasným štýlom, od ktorého neupustili ani v jednom zápase, lebo vedeli, že sú na správnej ceste, čo zároveň dokazuje aj ich mentálnu silu a vieru vo vlastné schopnosti.

Aktuálne nemecké mužstvo má takmer všetky atribúty moderného futbalu. K úplnej dokonalosti chýba konkurencia sa hrote útoku, pričom po Klosem bude diera, a tiež kraje obrán sa dajú zlepšiť, lebo Lahma majú iba jedného. Ale aj tento nedostatok dokázali Nemci v Brazílii vykompenzovať. A už teraz si dovolím povedať, že do ME 2016 aj tento problém vyriešia. U Nemcov sa futbalový vývoj nezastaví a je tu veľký predpoklad toho, že budú najbližšie roky dominovať. Vekovú skladbu mužstva na to jednoznačne majú.

Pre Nemecko má táto výhra aj inú dôležitú hodnotu. Už vedia, že nezabudli vyhrávať veľké trofeje, čo bola hlavná prednosť nemeckej futbalovej minulosti, ale v ostatných rokoch sa im to nedarilo. Aj to ešte viac utvrdí správnosť cesty, ktorá začala pred desiatimi rokmi. Prvý veľký triumf nového futbalového Nemecka je dobrou správou pre celý futbalový svet. Kým iné krajiny stratili futbalovú identitu a boja sa inovácií Nemci ukázali pravý opak. To ich môže presvedčiť o tom, aby sa vydali na podobnú cestu. Ak sa tak stane, potom sa už teraz tešme na Rusko 2018.