Main Content

Preview: Očakávané finále Nemecko - Argentína

nedeľa, 13. júl 2014 14:55 | Autor: Jakub Mihálik

Preview: Očakávané finále Nemecko - Argentína
Preview: Očakávané finále Nemecko - Argentína | zdroj: © TASR

Dočkali sme sa! Vyvrcholenie mesačného programu majstrovstiev sveta je tu. Dnes o 21:00 nášho času sa na Maracane odohrá finálový zápas medzi Nemecko a Argentínou. Čítajte naše preview.

Vo finále sa stretnú jediné dva tímy, ktoré na turnaji neprehrali ani jeden zápas. Hoci ich cesta do finále nebola úplne jednoznačná, tieto výsledky oboch súperov oprávňuje hovoriť o zaslúženej finálovej účasti. Nemci postúpili s prehľadom zo skupiny smrti, v ktorej sa predstavilo Portugalsko, Ghana a Spojené štáty americké. Po štvorgólovej „nakladačke“ Portugalsku Nemci len remizovali s Ghanou a len o gól porazili USA. V osemfinále sa takisto pomerne výrazne natrápili s Alžírskom, vo štvrťfinále k ničomu nepustili silných Francúzov a v semifinále v historickom zápase „naložili“ Brazílii sedem gólových kúskov. 

Ich súper z Argentíny takisto výsledkovo hladko prešiel zo skupiny s Nigériou, Bosnou a Iránom, no hra až tak presvedčivá nebola. Proti Bosne vyhrali vďaka vlastnému gólu Kolašinaca a úvodnému gólu na šampionáte v podaní Lionela Messiho. Proti Iránu opäť Messi zachránil Albicelestes gólom z 91. minúty. Proti Nigérii sme sledovali najotvorenejší zápas Argentíny na turnaji, keď Sabellov tím vyhral v pomere 3:2. V osemfinále Argentínčania zlomili odpor Švajčiarska až v úplnom závere predĺženia. Vo štvrťfinále si poradili s Belgickom a v semifinále aj s ich susedom z Holandska. Zachránili tak česť Južnej Ameriky, ktorá historicky dominuje na šampionátoch usporiadaných v Latinskej Amerike. 
V súboji Nemecko – Argentína sa môže zrodiť nový kráľ strelcov turnaja. Kolumbijčan James Rodriguez vypadol síce už vo štvrťfinále, no ešte stále so šiestimi zásahmi kraľuje streleckému poradiu. Dotiahnuť sa naňho môže Thomas Muller s piatimi zásahmi, ale aj Lionel Messi so štyrmi. Thomas Muller môže tak ešte vylepšiť svojich fantastických desať presných zásahov na svetových šampionátoch, zároveň môže jeho spoluhráč, Miro Klose, zvýrazniť svoj náskok na čele historických štatistík strelcov svetových šampionátov.

Predpokladané zostavy

Nemecko: Neuer – Lahm, Boateng, Hummels, Howedes – Schweinsteiger, Khedira, Kroos – Muller, Klose, Ozil

Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Mascherano, Biglia, Di Maria – Messi, Higuain, Aguero 

Taktické manévre

Ani jeden zo súperov nebude nič meniť na svojom hernom prejave. A tak môžeme očakávať pozorné bránenie na oboch stranách. Ťažisko súboja bude v strede poľa, kde sa obe mužstvá môžu pochváliť tými najlepšími hráčmi. Súboj Khedira, Kroos, Schweini proti Bigliovi s Mascheranom a Di Maríom bude kľúčovým. Di María sa po zranení pravdepodobne zaradí do zostavy, čím sa zvýši sila argentínskeho útoku. Jeho výpady zo stredu na ľavé krídlo totiž odbremeňujú Lionela Messiho, ktorého, ak súper pokryje, sledujeme hluché argentínske snahy o útok. 

Bez Di Maríu bola ľavá strana Argentíny proti Holandsku oveľa menej aktívna ako pravá strana, či stred.

V zápase bude pravdepodobne „na lopte“ častejšie Nemecko, Argentína bude pozorne brániť so šiestimi hráčmi a štvorica v útoku bude podnikať rýchle protiútoky. Kreativita Ozila v tomto zápase bude ešte dôležitejšia ako v tých predošlých. 

Tip

Kto očakáva bezhlavé útočenie, bude určite sklamaný. Ide o titul majstra sveta a oba tímy budú pozorne brániť. V prvom polčase odhadujeme výsledok 0:0. Až v druhej časti by sa mali oba tímy viac osmeliť a najmä s blížiacou sa možnosťou predĺženia a penaltovej lotérie, budú určite chcieť oba tímy rozhodnúť. V prvom polčase však volíme remízu. Len gól zo štandardnej situácie, či individuálna chyba môžu tento tip ohroziť. V Tipovacej lige nájdete tento tip v kurze 1,95. Ak by sme mali tipovať víťaza, favoritom je samozrejme Nemecko, čomu napovedajú aj kurzy.