Main Content

Novinky z MS 2014 - FINÁLE ŠPECIÁL (13.7.)

nedeľa, 13. júl 2014 12:47 | Autor: Jakub Vaverka

Novinky z MS 2014 - FINÁLE ŠPECIÁL  (13.7.)
Novinky z MS 2014 - FINÁLE ŠPECIÁL (13.7.) | zdroj: © TASR

Futbalové šialenstvo zvané MS vo futbale je v plnom prúde. V našej novej rubrike vám priblížme každodenné dianie na brazílskych trávnikoch a v zákulisí šampionátu.


Slová kapitána Messiho

Lionel Messi si uvedomuje, že prípadné víťazstvo vo finále MS ho môže zaradiť medzi futbalové legendy. Vo svojej kariére už totiž vyhral všetky súťaže, ktoré mohol, prekonal množstvo rekordov, ale práve triumf na Mundiale mu v zbierke chýba. Albicelestes dnes čaká rozbehnuté Nemecko, no opora Barcelony a populárny „Messiáš“ zbrane pred týmto stretnutím rozhodne neskladá. Práve naopak. „Leo“ na svojom profile na sociálnej sieti predniesol smerom k fanúšikom niekoľko viet o istotne najväčšom zápase jeho kariéry: „Dnes hráme najdôležitejší zápas našich životov v národnom drese. Moje sny a túžby žijú, od prvého zápasu sme do hry dávali úplne všetko. Vedeli sme, že je to možné. Naši ľudia, Argentínčania, podporujú nás tu. Sen však ešte nie na konci, dnes chceme vyhrať, sme pripravení! Poďme Argentína!“  Z týchto viet možno badať, že Messi, Di Maria, Lavezzi, Mascherano a spol. berú finále skutočne vážne, sú odhodlaní a zrejme im vôbec nevadí, že väčšina zemegule vidí ako víťaza šampionátu Nemecko.

Dnes to bude nemecké finále

Miroslav Klose, najlepší strelec histórie MS, ktorý zažil obrovské sklamanie v roku 2002, keď Nemecko prehralo vo finále šampionátu s Brazíliou, verí, že dnes to bude nemecké finále. NationalElf zažívajú skvelé majstrovstvá, keď ani raz neprehrali a uštedrili dva debakle. Najprv Portugalsku 4:0, následne v semifinále Brazílii dokonca 7:1. Nečudo, že Klose a väčšina nemeckého národa je optimistická.  „Rok 2002 bol rozdielny. Boli sme mladí a nečakali sme, že sa dostaneme do finále, no nakoniec sa to podarilo. Stále to bolí, prehra vo finále bolí vždy, ale teraz je to náš šampionát a ideme vyhrať. Tímový duch pre Nemecko nie je len prázdnou emóciou, všetci sme profesionálni a vyspelí. Sme jeden tím – vyhrávame spolu a prehrávame spolu. Zápas proti Brazílii sme si veľmi užili, ale nanešťastie to bolo iba semifinále. Proti Argentíne musíme ukázať náš najlepší futbal.“ Útočník Lazia Rím je optimista, čo je logické, pretože „mančaft“ hrá v Brazílii skutočne kvalitne. Možno je však na škodu, že si tím neprešiel v priebehu turnaja krízou, pretože keď sa mu nebude dariť, môže prísť na kopačky zverencov Joachima Lowa nervozita.

Kto bude brankárom šampionátu?

V boji o Zlatú rukavicu sú nominovaní Keylor Navas z Kostariky, Manuel Neuer z Nemecka a Sergio Romero z Argentíny. Prvý menovaný odohral perfektný turnaj, v základnej skupine vychytal postupne Uruguaj, Taliansko a Anglicko. V osemfinále si poradil s náporom Grécka a hrdinom bol aj v riadnom hracom čase proti Holandsku. V boji o celkové prvenstvo mu však vyššie spomenuté skutočnosti nemusia stačiť, jeho súperi totiž majú istú medailu a i keď ide o individuálne ocenenie, tímový úspech im môže pomôcť. Neuer je na turnaji úplne suverénny. Nemá problém s centrami, výborný je na bránkovej čiare a taktiež je svetovou jednotkou pri vybiehaní z brány, o čom sme sa mohli viackrát presvedčiť. Na druhej Sergio Romero, brankárska dvojka Monaka, je na turnaji v pomerne nenápadnej pozícii, ale naplno zažiaril v semifinále pri pokutových kopoch proti Holandsku. Navyše, Argentína nedostala vo vyraďovacej časti ani jeden gól.  Dá sa očakávať, že najlepší brankár bude z tímu, ktorý vyhrá MS.