Main Content

Preview: Zápas o bronz ofenzívnou lahôdkou?

sobota, 12. júl 2014 13:57 | Autor: Jakub Mihálik

Preview: Zápas o bronz ofenzívnou lahôdkou?
Preview: Zápas o bronz ofenzívnou lahôdkou? | zdroj: © TASR

Ešte predtým, ako sa dočkáme vyvrcholenia mesiac trvajúceho turnaja, sa dozvieme, kto uspeje v zápase útechy. Získa bronz domáca Brazília alebo európsky zástupca z Holandska?

Aj keď na prvý pohľad nejde o veľa, predsa len obaja sklamaní semifinalisti majú o čo hrať. Domáca Brazília najmä o česť a aspoň čiastkové napravenie povesti u svojich fanúšikov. Zdrvujúca prehra s Nemeckom sklamala Brazílčanov, a tak Scolari, v zápase, ktorý bude pravdepodobne jeho posledným na reprezentačnej lavičke, má spolu so svojim tímom, čo naprávať. Rovnako je na tom Louis van Gaal. Ten síce nesklamal až natoľko, ako domáci tím, no predsa len chcel po sľubných výkonoch v skupine a ľahkom žrebe až do semifinále, postúpiť do boja o titul. Van Gaal po turnaji končí a v ďalšej sezóne povedie Manchester United, a tak sa rovnako bude chcieť rozlúčiť s postom trénera Oranjes víťazstvom. Obaja tréneri pred zápasom sľubujú zmeny a atraktívny herný prejav, takže sa máme, na čo tešiť.

Predpokladané zostavy

Brazília: Cesar – Alves, Silva, Luiz, Maxwell – Gustavo, Ramires, Oscar – Willian, Fred, Bernard
Holandsko: Vorm – De Vrij, Veltman, Blind – Janmaat, Wijnaldum, Clasie, Kuyt – Sneijder – Robben, van Persie

Taktické manévre

Po prehre Brazílie v pomere 1:7 len ťažko môžeme odhadovať, čo bude chcieť Felipe Scolari zmeniť. Počas celého roku a pol na brazílskej lavičke ostal verný jednému systému, v ktorom veľmi netočil ani hráčov. S veľkou pravdepodobnosťou bude chcieť dať priestor napríklad Maxwellovi, ktorý si popri Marcelovi veľa nezahral. Do defenzívy sa vráti Thiago Silva, kapitán tímu, ktorý vynechal semifinále. Je však otázne, či horiaceho Luiza nechá v základnej zostave. Namiesto Maicona by sa mal opäť predstaviť Dani Alves. V útočnej fáze by sme s takmer istotou sledovali výmenu Oscara a Freda, ak by Scolari mal vôbec nejakú náhradu. A tak jediné zmeny budú Bernard za zraneného Neymara a pravdepodobne aj Willian namiesto Hulka. 

Holanďania dajú priestor v bráne jedinému brankárovi, ktorý do bojov ešte nezasiahol. V obrane by sme takisto mali sledovať zmeny, keďže van Gaal bude chcieť, aby mladíci v defenzíve nabrali skúsenosti. V útoku však rovnakou kvalitou, ako tou, ktorá odohrala doteraz väčšinu hracieho času,nedisponuje, a tak veľa zmien neočakávame.

Holanďania ostanú verní van Gaalovmu systému 3-5-2, zatiaľ, čo Brazília nezmení svoj systém 4-2-3-1, prípadne 4-3-3, podľa toho, ako vnímame funkciu Oscara a dvoch krídel. Scolari bude chcieť prehustiť najmä stred poľa, ktorý totálne zlyhal v porovnaní s nemeckou zálohou. Holanďania však hrozia najmä z krajov, kde budú mať miernu prevahu, ak sa do útočenia na ľavej strane zapojí Blind, Kuyt i van Persie a na pravej strane Janmaat s Robbenom.

Zápas o bronz je už tradične menej takticky zviazaný, preto odkazy na minulé zápasy sú zbytočné, najmä v brazílskom prípade, keďže sedem gólov a defenzívnu deštrukciu už zrejme nedovolia. 

Tip

Holandský kouč van Gaal na prvý pohľad nevenuje veľkú dôležitosť tomuto zápasu a podľa svojich slov by zápas radšej nehral. Jeho povaha však nedovoľuje zápas odfláknuť a určite ho bude chcieť vyhrať. Scolari takisto musí aspoň čiastočne napraviť reputáciu, a to nielen výhrou, ale aj herným prejavom, ktorý je ešte dôležitejší ako bronzová medaila. A tak očakávame ofenzívne predstavenie z oboch strán.Tipujeme preto viac ako 2,5 gólu v zápase. V našej tipovacej lige tento tip nájdete v kurze 1,66. Výsledok na úrovni 3:1 by nemusel byť utópiou.