Main Content

Prestavba po zlyhaní: Ako bude vyzerať Brazília na MS 2018?

sobota, 12. júl 2014 12:48 | Autor: Jakub Mihálik

Prestavba po zlyhaní: Ako bude vyzerať Brazília na MS 2018?
Prestavba po zlyhaní: Ako bude vyzerať Brazília na MS 2018? | zdroj: © TASR

Brazílčania sa ešte len spamätávajú zo semifinálového šoku, no už sa v ich radoch ozývajú hlasy o sústredení sa na šampionát v roku 2018. V Rusku budú chcieť Kanárici vykompenzovať utŕženú hanbu. Štyri roky na prestavbu tímu nie je málo, a tak sa môžeme dočkať celkom iného tímu. Brazílčania totiž stále disponujú obrovským arzenálom mladých talentov. Ako odhadujeme 23-člennú nomináciu Brazílie pre šampionát v Rusku, ktorý budú chcieť ovládnuť?

Tréner

Tite - Bývalý tréner Corinthiansu Sao Paulo je v Brazílii považovaný za najpravdepodobnejšieho nástupcu Felipaa. V roku 2012 slávny Corinthians doviedol k víťazstvu v Copa Libertadores a na MS klubov dokonca porazil Chelsea. Je o 12 rokov mladší ako Scolari, a tak môže byť zárukou dlhoročného pôsobenia na lavičke reprezentácie. Brazílčania momentálne potrebujú stabilitu, ktorú v prípade ročného pôsobenia Scolariho na lavičke nemali. Tite bude mať k dispozícii dve veľké „prípravné“ turnaje pred MS. V roku 2015 to bude juhoamerický šampionát, v roku 2016 olympiáda v Riu. Základ tejto reprezentácie by sa mal podľa nás potom objaviť aj v Rusku. 

Predpokladaná 23-členná nominácia Brazílie na MS 2018 podľa sport7.sk.

Brankári

Neto – V súčasnosti chytá za Fiorentinu a v čase šampionátu bude mať 28 rokov, čo je ideálny futbalový vek. Skúsenosti z kvalitnej Serie A môžu hovoriť v prospech jeho nominácie. Určite vieme, že Julio Cesar sa v Rusku neobjaví. Neto odohral 2 zápasy na OH v Londýne, kde však Brazília zlyhala s Mexikom, a tvrdohlavý Scolari potom nádejného brankára už viac nezavolal. Tite by ho mohol omilostiť.

Cássio – Ak sa skutočne trénerskej taktovky ujme Tite, takmer s istotou dostatok príležitostí dostane brankár Cássio. Ten pod Titem pôsobil v Corinthianse a má úplnú trénerovu dôveru. V roku 2018 bude mať 31 rokov, čo by do brány malo priniesť pokoj a rozvahu.

Rafael Cabral – Produkt preslávnej akadémie Santosu, Rafael Cabral, je už vo veku 24 rokov brankárom silného klubu. V Neapole síce robí dvojku, no už aj v uplynulej sezóne si pripísal na konto 7 ligových štartov. V najbližších štyroch rokoch môžeme očakávať jeho rast a v 28 rokoch bude v tom správnom veku na reprezentáciu. 

Obrancovia

Danilo – Zo Santosu sa do povedomia fanúšikov dostal aj Danilo. Pravý obranca v súčasnosti hráva za FC Porto, kam ho superagent Mendes vytiahol hneď po majstrovskej sezóne Santosu v roku 2012. Danilo figuroval na súpiske Brazílie na OH 2012, odvtedy v seniorskej reprezentácii odohral 6 zápasov. Maicon v tom čase bude ešte starší a ešte pomalší, a tak sa dá očakávať nástup šikovného beka Porta na pozíciu pravého obrancu.

Dani Alves – Nevedno, v akej forme bude v roku 2018 Dani Alves, no v 35 rokoch môže byť pokojne slušnou náhradou na post pravého obrancu. Skúsenosti z tých najťažších zápasov sa môžu mladému tímu hodiť. Keď nie, tak vždy môžu Brazílčania siahnuť po kvalite typu Rafael da Silva (známy z Manchestru United)

Thiago Silva – Thiago Silva je v súčasnosti najkvalitnejší stopér na svete a nedá sa predpokladať, že by razom jeho forma začala upadať. V roku 2018 bude ešte stále „len“ 33-ročný a jeho kapitánske schopnosti a skúsenosti môžu byť základom úspešného tímu. Popri ňom sa navyše môžu priučiť nastupujúci hviezdni stopéri Brazílie.

Doría – Jedným z taktých je v súčasnosti ešte len 19-ročný talent Doría. Hráč brazílskeho Botafoga je označovaný za ďalšiu stopérsku hviezdu a už teraz sa o jeho služby bijú európske veľkokluby. Doría je prirodzený líder, čo potvrdzuje jeho kapitánska páska vo výbere Brazílie do 20 rokov. 

Juan – Nie ten Juan, ktorý hrával za AS Rím, či Bayer Leverkusen. Juan Jesus je 23-ročný stopér, v súčasnosti obliekajúci dres Interu Miláno, za ktorý odohral za dve sezóny už takmer 60 ligových stretnutí. Juan bude v roku 2018 v ideálnom veku, keď bude mať 27 rokov a pravdepodobne bude v tom čase oporou niektorého z veľkoklubov. Je navyše univerzálny, keďže môže nastúpiť na poste ľavého obrancu. Ideálny výber do nominácie.

Marquinhos – Minulý rok zaujal prestup Marquinhosa, 18-ročného stopéra AS Rím, ktorého za viac ako 30 miliónov eur angažoval PSG. O Marquinhosa sa intenzívne zaujíma FC Barcelona. S veľkou pravdepodobnosťou bude tento hráč pôsobiť v roku 2018 v niektorom z veľkoklubov. Marquinhos je skvelý vzadu, efektívny vpredu. Vylepšený David Luiz?

Marcelo – Nie úplne všetko zo súčasného kádra Brazílie musí zmiznúť. Marcelo je v súčasnosti pravdepodobne najlepším ľavým ofenzívnym bekom a v roku 2018 bude ešte stále na vrchole svojich síl vo veku 30 rokov. 

Alex Sandro – Na poste ľavého obrancu bude v roku 2018 poriadny pretlak. Favoritom na zisk nominácie a možno i základnej zostavy bude Alex Sandro, ďalší z úspešnej generácie Santos 2012, v súčasnosti obliekajúci dres FC Porta. V roku 2018 bude mať 27 rokov.  Na jeho post sa však budú tlačiť aj ďalšie supertalenty ako Dodô z AS Rím (Interu), Alex Telles z Galatasarayu, Abner, hviezda v kategórii 17-ročných, ale i Douglas Santos z Udinese, či Wendell z Bayeru Leverkusen (obaja v súčasnosti 20 rokov)

Stredopoliari

Luiz Gustavo – Pravdepodobne najlepším stredopoliarom Brazílčanov na tohtoročnom turnaji bol Luiz Gustavo. Bundesligou ošľahaný defenzívny štít nemôže chýbať pri budovaní nového tímu. V roku 2018 oslávi Luiz 31. narodeniny. Pokojne môže hrať v základnej zostave.
 
Paulinho – Paulinho síce v tejto sezóne sklamal, no stále má potenciál na to byť kvalitným stredopoliarom na reprezentačnej úrovni. V Rusku bude vo veku 30 rokov. Všetko však záleží na jeho európskom pôsobení.

Rafinha – Späť k základom. Brazília by sa mala vrátiť k tomu, čo ju robilo najobdivovanejším tímom sveta a jednou z ciest je návrat ku kreatívnym stredopoliarom. Rafinha, brat Thiaga Alcantaru, je produktom FC Barcelona a v súčasnoti sa do katalánskeho tímu vracia po hosťovaní v Celta Vigo. Rafinha je mozog stredu poľa, kreatívny hráč, ktorý však vie aj brániť. Pokojne by mohol byť vo veku 25 rokov členom základnej zostavy.

Oscar – Kreativitu do stredu poľa by mal priniesť aj Oscar, ktorý síce na tomto turnaji nepresvedčil, no nikde nie je napísané, že sa naďalej nebude zlepšovať. Oscar je typickým playmakerom, ktorého síce „postihli“ iné úlohy pod Scolarim, no pod Titem, či iným trénerom, sa opäť môže vrátiť k svojej hre.

Nathan – Brazília bola vždy známa tým, že na turnaj majstrovstiev sveta vždy v pozícii náhradníka priviedla budúcu svetovú superstar. V roku 1994 to bol Ronaldo, v roku 2002 napríklad Kaká. V roku 2014 to môže byť Nathan. Nathan je hráčom Atletica Paranaense, v ktorom doslova telepaticky spolupracuje s útočníkom Mosquitom. Nathan je však mozgom celého tímu, ako aj reprezentácie Brazílie do 17 rokov, ktorá sa predstavila na minuloročnom šampionáte tejto vekovej kategórie. Nathan navyše už prerazil aj do reprezentácie do 20 rokov a jeho postupný nárast kvality musíme očakávať. V roku 2018 bude mať 22 rokov a už v tom období bude pravdepodobne pomerne výrazne žiariť. On, Mosquito, prípadne Gabigol zo Santosu, sú naše tipy na prekvapenie v nominačnej zostave pre turnaj.

Willian – Ofenzívny stredopoliar Chelsea pomerne neskoro prenikol do povedomia trénerov, aj kvôli tomu, že dlhé roky pôsobil v ukrajinskom Donecku. Keď sa však už dostal do Chelsea, dá sa očakávať, že na vrchole minimálne jedno štvorročné obdobie pobudne. Hráč na krídlo, či do stredu, sa Brazílii môže zísť. 

Philippe Coutinho – Mnohí fanúšikovia volali už po jeho zaradení do tohtoročnej nominácie. Do zvláštneho systému Scolariho však nezapadal. Coutinho je kreatívnym hráčom, schopným geniálnej finálnej prihrávky, či zakončenia. Typom hravého brazílskeho ofenzívneho záložníka. V Liverpoole sa musí aj naďalej zlepšovať. Potom môže na ňom stavať i reprezentácia.

Lucas – Podobný prípad ako Coutinho. Mnohí volali po jeho nominácii na tohtoročný turnaj. Takmer 50 miliónov dolárov stál PSG Lucas Moura a odvtedy odohral za PSG už dokopy 50 stretnutí. V roku 2018 bude mať Lucas ešte len 25 rokov a mal by byť oporou reprezentácie. 

Útočníci

Neymar – Jedno je isté. Základným kameňom brazílskej reprezentácie v roku 2018 bude opäť Neymar. Prečo by aj nie? Je jednoznačne najväčšou hviezdou súčasnej generácie Kanárikov a na turnaji ako jeden z mála vôbec nesklamal. Otázna je jeho klubová forma, no v reprezentácii bude aj v najbližších rokoch mužom číslo 1.

Bernard – Ak sa podarí šikovnému krídelníkovi Šachťaru, o ktorého mal záujem napríklad Arsenal, či ďalšie kluby, prestúpiť do niektorého z kvalitnejších tímov, môže byť o štyri roky ešte platnejší pre brazílsky tím, ako je tomu v súčasnosti. Bernard sa zaradí k obrovsky silnému ročníku futbalistov narodených v roku 1992 (Neymar, Coutinho, Lucas) a byť oporou reprezentácie. 

Alan Kardec – Popri spomínanom Gabigolovi, je ďalším kandidátom na post stredného útočníka Alan Kardec. Brazílski fanúšikovia by oveľa radšej videli jeho zaradenie v zostave na MS 2014 ako Fredovo. Kardec je hviezdou FC Sao Paulo, je vysoký, silný, typický šestnástkový hráč, s oveľa lepším pohybom ako Fred, či Jô zo súčasného kádru. Tite sa pravdepodobne nebude brániť hráčom z domácej súťaže, hoci nie je isté, či vtedy Kardec, ktorý v minulosti pôsobil napríklad v Benfike, bude ešte stále hrať Brasileirao. On, Pato a Gabigol sú najpravdepodobnejšími možnosťami na post stredného útočníka. Ak chce Brazília silu, Kardec asi chýbať nebude.

Lucas Piazon – Trochu iným typom útočníka je Lucas Piazon. Pomerne vysoký hráč (184 centimetrov) môže hrať síce aj na pozícii stredného útočníka, no cudzím mu nie je ani krídelný post a svojou kreativitou môže pokojne hrať aj podhrotového stredopoliara. Piazon je kmeňovým hráčom Chelsea, no svoje ofenzívne inštikty v minulej sezóne rozvíjal v holandskom Vitesse, kde zaznamenal slušných 14 gólov. Piazon bude mať na najbližšom šampionáte 24 rokov a s veľkou pravdepodobnosťou bude jednou z hlavných hviezd turnaja. Jeho potenciál je totiž obrovský. 


Takto teda odhadujeme brazílsku nomináciu dnes, štyri roky pred začiatkom turnaja v Rusku. Mnohé sa samozrejme môže zmeniť, no nech vám tento menoslov slúži na pripomenutie toho, že napriek debaklu na domácom šampionáte, Brazília nestráca zo svojej pozície nevyčerpateľnej studnice talentov.