Main Content

Bronz je viac ako zemiaky, tak nenariekajte a hrajte!

sobota, 12. júl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Bronz je viac ako zemiaky, tak nenariekajte a hrajte!
Bronz je viac ako zemiaky, tak nenariekajte a hrajte! | zdroj: © TASR

Svet sa už teší na nedeľné finále MS, ale ešte predtým je tu súboj o bronzové medaily. Tie vraj nebudú mať pre Brazíliu a Holandsko žiadnu cenu. Je preto vôbec tento súboj opodstatnený, nemal by sa zrušiť?

Komentár Filipa Chudého

Dnes je na programe zápas o bronzové medaily, okolo ktorého vznikli určité polemiky, či vlastne má vôbec nejaký význam. Tento súboj sa nehral na iba dvoch MS, a to prvých, keď sa iba skúšalo čo konfrontácia rôznych futbalových krajín spôsobí a na tých prvých brazílskych, keď bol systém turnaja nastavený tak, že o medailách sa rozhodovalo v štvorčlennej skupine. Inak sa vždy tento súboj hral, pričom vo väčšine prípadov išlo o pomerne gólovo bohaté zápasy.

Za to môže fakt, že v týchto súbojoch už väčšinou mužstvá nezväzuje taktika, jednoducho si idú zahrať. Navyše dostávajú často šancu hráči, ktorí väčšinou strážili počas turnaja lavičku náhradníkov a chcú sa pred svetom ukázať. Chytajú náhradní brankári, kto ešte nemá odohranú ani minútu ide na trávnik, tréneri vedia zmeniť systém hry a pod. To všetko ukazuje na to, že tento zápas je vlastne iba takých doplnkom a nutným zlom. Možno aj preto UEFA na ME tento zápas už od roku 1984 zrušila a držiteľom bronzu sa stávajú porazení semifinalisti.

Tí súčasní na MS už od prehratého semifinále poukazujú na to, že zápas o tretie miesto nemá význam. V tom ich chápem, ich veľký sen o titule sa rozplynul a radšej by boli z turnaja už preč. Teraz sa navyše musia pripravovať na zápas, ktorý hrať nechcú. Brazílski reprezentanti by najradšej zmizli z krajiny, nech majú aspoň chvíľu pokoj a Holanďania tiež v Brazílii nechcú zostať ani o minútu dlhšie. Ale aj tak by sa nikto nemal vyjadrovať tak, že zápas je mu ukradnutý. A to z jednoduchého dôvodu, ide totiž o medailu z MS, čo by mala byť motivácia pre každého.

História si totiž zapamätá výsledok dnešného zápasu. Navyše víťazi dostanú na krk bronzové medaily, pričom porazení sa na to musia ešte aj pozerať. A pokiaľ viem, tak zliatina medi a cínu má väčšiu hodnotu ako to povestné vrece zemiakov. Z pohľadu neutrálneho diváka je zápas o tretie miesto príťažlivý, lebo ešte raz uvidí popredné mužstvá turnaja, preto si na svoje prídu aj televízne a marketingové spoločnosti. Proti srsti je tento zápas naozaj iba pre tých, ktorí ho musia priamo hrať.  

Je na diskusiu, či by sa mali presadzovať finančné záujmy, alebo sa vcítiť do role športovcov, že takýto zápas hrať nechcú. Ale dnes sa nič nezmení, dnes sa musí hrať, preto by mali aktéri zápasu dať zo seba všetko, lebo lúčiť sa s turnajom víťazstvom je vždy cenné.