Main Content

Potulky Brazílou: Favely – tenká hranica medzi životom a smrťou

piatok, 11. júl 2014 11:16 | Autor: Silvia Petrašková

Potulky Brazílou: Favely – tenká hranica medzi životom a smrťou
Potulky Brazílou: Favely – tenká hranica medzi životom a smrťou | zdroj: © TASR

MS vo futbale vchádzajú do svojej záverečnej fázy. Posledné okamihy prežívame aj my na našom pomyslenom putovaní naprieč brazílskym futbalovým zákulisím v špeciálnom futbalovom magazíne „All in one rhythm“.

V dnešnej časti posledného týždňa šampionátu sa znovu vraciame do hlavného centra diania do Ria de Janeira, kde nás na ceste za ďalším neopakovateľným dobrodružstvom bude sprevádzať Marcelo Armstrong – turistický sprievodca faviel.

Tí šťastlivci, ktorí majú možnosť byť súčasťou brazílskej futbalovej parády osobne, zbystrite pozornosť. Hľadáte pre svoje cestovateľské chúťky ďalšiu možnosť na dostatočné nasýtenie sa skutočne neopakovateľných krás tejto futbalom zaplavenej krajiny? Máte už za sebou výlet k Soche Krista, sladké vylihovanie na Copacabane, čľapkanie v mori, či návštevu futbalového zápasu, no hľadáte dobrodružstvo na ktoré s určitosťou nikdy nezabudnete? Navštívte brazílske favely a o dobrodružstvo na celý život, ak z nich samozrejme vyjdete živí a zdraví, máte zaručene postarané.

Zatiaľ čo dolu na pláži sa pod lúčmi rozpáleného slnka vyhrieva tá najväčšia brazílska smotánka, hore v kopcoch na ňu dozerá tá najšpinavšia a najtmavšia tvár Ria. Favely sú pre Brazílčanov ich najväčšou Achilovou pätou. Tieto chudobné štvrte sú symbolom brazílskej, hoci menej vznešenej a pompéznej architektúry. Práve pre svoju tajomnosť a nebezpečenstvo, sú vyhľadávané širokou masou turistov. Favely predstavujú slumy, ktoré vznikli v dôsledku nedostatku bytov, nezamestnanosti a chudoby. Drogy, násilie, kriminalita, aj takáto je odvrátená tvár slnkom zaliateho Ria de Janeira.

História vzniku týchto brazílskych chatrčových miest sa zrodila ešte v 18. storočí, keď sa v čase otroctva z Afriky ocitli černosi v krajine, ktorá sa stala miestom bydliska ich budúcich potomkov. A tak sa Rio de Janeiro spolu so Sao Paulom stali najväčšími brazílskymi favelmi a zaradili sa do kategórie najohrozujúcejších slum na celom svete. V najväčšom štáte Južnej Ameriky sa ich v súčasnosti nachádza až 16 000.

Ich obyvatelia žijú skutočne v katastrofálnych podmienkach, bez pitnej vody a v dokonale znečistenom prostredí. Vyše 40 až 100 tisícové straty na ľudských životoch sú v tomto doslova neľudskom prostredí tak úplne opodstatnené. Vážne zdravotné problémy, pre pracovné účely zneužívané deti, negramotnosť, či vysoká kriminálna činnosť, sú ďalšími z dôvodov, ktoré tieto vysoké čísla zakaždým ešte viac zvyšujú.

Samotná brazílska vláda sa už niekoľkokrát pokúšala o ich zničenie, či aspoň zminimalizovanie. V boji proti tejto špinavej burine Ria podniká potrebné kroky aj samotná rada OSN. Rokmi sa jej podarilo znížiť ich existenciu o takmer 16% . Sama dúfa, že ich zredukovanie a časom aj kompletné odstránenie dopomôže obyvateľom Ria de Janeira k zlepšeniu ich životov, no najmä minimalizácii tých o ktoré ľudia v týchto slumách prišli.