Main Content

Ženské tváre TV športového spravodajstva tipujú víťaza MS

piatok, 11. júl 2014 12:26 | Autor: Silvia Petrašková

Ženské tváre TV športového spravodajstva tipujú víťaza MS
Ženské tváre TV športového spravodajstva tipujú víťaza MS | zdroj: © TASR

Ktoré dva tímy si to vo finálovom zápase na bájnej Maracane rozdajú o titul majstra sveta? Kto sa stane víťazom a kto porazeným? Aké dojmy vyvolali u nich doterajšie skutočne prekvapujúce výsledky zápasov na ešte stále prebiehajúcich MS vo futbale v Brazílii? V predfinálových fázach šampionátu nám na spomínané otázky v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7.sk, odpovedali známe slovenské a české ženské tváre televízneho športového spravodajstva.

Je pre ne nielen prácou, ale aj v neposlednom rade aj osobným potešením. Čudovali by ste sa, no do futbalu sa tieto sympatické športové moderátorky a redaktorky rozumejú niekedy viac, než samotní chlapi. V spomínanom exkluzívnom interview sme pred pomyselný mikrofón pozvali zástupkyne zo štyroch slovenských televízii – TV JOJ, RTVS, TA3, Digi Sportu a svoje tipy na víťaza brazílskeho futbalového šampionátu nám prezradila aj česká tvár televízneho športového spravodajstva.



Oľga Hamadejová – RTVS
zdroj foto: Facebook

Karnevalom v zemi futbalu zasľúbenej, Mundialom 2014 žije naplno aj talentovaná moderátorka a redaktorka RTVS Oľga Hamadejová, ktorej sa ako prvej Slovenke vôbec naskytla možnosť moderovania live štúdií pred priamymi prenosmi MS. Podľa ohlasov športovej verejnosti si svoju premiéru medzi jej skúsenými kolegami zo športu Marcelom Merčiakom, Ľubošom Hlavenom, Tomášom Košecom a Jánom Žgravčákom, odkrútila skutočne bravúrne. Oľgu sme so spomínanou otázkou zastihli v štvrťfinálovej fáze šampionátu.

,,Aj keď iba na diaľku, tak z MS v Brazílii je aj u nás v štúdiu cítiť obrovskú energiu a momenty, ktoré si budem pamätať sú skôr emotívne obrázky ako: čaro Jürgena Klinsmanna a jeho vplyv na tímového ducha USA, chladnokrvnosť Ronalda pri gólovom centri v 95tej minúte proti USA, vyrovnávajúci gól Grécka proti Kostarike v čase, keď už snáď nikto neveril, či odchod Rodrígueza zo šampionátu v slzách. A to sú samozrejme iba niektoré momenty, ktoré mám stále pred očami. Nemecko teda vôbec nie je mojím srdcovým mužstvom, no mám rešpekt pred ich obranou a taktickou vyspelosťou. Brankár Neuer si verí, jeden z jeho „stopérskych“ výletov síce nemusí vyjsť, no titul najlepšieho brankára majstrovstiev sveta by som mu udelila. Aj preto si myslím, že Nemecko bude majstrom sveta, aj keď osobne by som to z tejto dvojice dopriala viac Argentíne a Messimu."

 



Barbora Černošková – ČT
zdroj foto: Facebook

S rovnakou otázkou sme sa pred ostro sledovanými semifinálovými zápasmi vybrali pre odpoveď aj do športovej redakcie našich západných susedov – Českej televízie. Ako sme sa mohli presvedčiť, brazílskym futbalovým šampionátom žije naplno aj jej nežnejšie zastúpenie športového spravodajstva. Skúsená moderátorka relácie „Branky, body, vteřiny“, Barbora Černošková nemá k športu ako takému vôbec ďaleko. Pred vstupom do sveta televízie pôsobila ako reprezentantka v synchronizovanom plávaní a ako sama tvrdí, cudzí jej nie je ani hokej, prím však v jej prípade hrá jednoznačne futbal.

,,Na mistrovství světa jsem se dlouho těšila. Mám fotbal radši než hokej, takže si šampionát moc užívám. Jako fanynka týmu Anglie jsem dostala poněkud naklepáno, ale radost mi to nezmenšilo. Na finálovou dvojici tipuji týmy Nizozemska a Německa a jako celkové vítěze pak Oranjes."

 



Sonia Krajčová – Digi Sport
zdroj foto: Facebook

Bola to poprava domácich v priamom prenose a pred vlastnými fanúšikmi. Po historicky najvyššej prehre Brazílie na MS (1:7) v semifinálovom zápase proti Nemecku, si tím Joachima Löwa zabezpečil hladký postup až do samotného finále. Radosť z postupu nemeckého tímu bola s určitosťou aj v športovej redakcii televízie Digi Sport, kde ho do role turnajového favorita pasovala aj moderátorka a redaktorka Sonia Krajčová.

..Možno idem proti prúdu a väčšina praje titul domácim, prípadne Argentíne. Ja si naopak veľmi, veľmi želám, aby to bolo Nemecko. Toto mužstvo je naozaj obdivuhodné, už roky ho sledujem na každom záverečnom turnaji aj v kvalifikačných dueloch. Je to doslova dobre fungujúca mašina, začínajúc v bráne a končiac v útoku. Manuel Neuer je najlepším brankárom na svete, nebola som si úplne istá, či ho môžeme posadiť na brankársky najvyšší stupienok, ale to čo predvádzal v súboji s Alžírskom je neskutočné. Mats Hummels je obranná istota, Lahm nemá na kraji obrany konkurenciu, konečne hrá tam, kde patrí. Bastian Schweinsteiger v strede poľa sa mi páčil už pred 10timi rokmi a nikdy ma nesklamal a Thomas Müller a Miroslav Klose sú jednoducho góloví. Nemcov zdobia dobré výkony aj na týchto majstrovstvách sveta a dlhodobo si držia vysoký štandard, kto iný ak nie oni by mali byť šampiónmi."

Azda všetkými futbalovými fanúšikmi očakávané finále Nemecko vs. Holandsko, si v predzápasovom rozhovore druhého semifinálového súboja tajne želala aj samotná moderátorka Digi Sport.

,,Z možností juhoamerická, európska alebo zmiešaná si vyberám európske duo. Nemecko proti Holandsku. Starý kontinent je domovom najlepších ligových súťaži, ktoré z hráčov robia hviezdy a tieto dva tímy dokazovali počas celého turnaja, že na finále majú. Nikomu sa nevyhne slabšia chvíľa, ale v prípade Holanďanov a Nemcov to začalo už v ťažkých skupinách a pokračovalo vo vyraďovacej fáze. Celkovo majú tieto dva výbery na svojom konte menej čiernych bodíkov ako ich juhoamerický konkurenti."

Neočakávaná prehra ešte stále aktuálneho majstra sveta zo Španielska, bola šokujúca aj pre ňu. Sympatické výkony zástupcu afrického kontinentu, tímu Alžírska si zaslúžili aj jej osobné uznanie. Ako v predfinálovej fáze šampionátu zhodnotila Sonia Krajčová svoje celkové dojmy z MS?

,,Pred majstrovstvami sveta vládla futbalovému svetu panika, obavy a strach. Futbalová rodina bola v strese, či to Brazílčania zvládnu, či budú štadióny stáť a či sa v uliciach prestane protestovať. S otváracím ceremoniálom a prvým hvizdom píšťalky hlavného rozhodcu sa z právom nahnevaných obyvateľov krajiny stali opäť vášniví milovníci futbalu a dokazujú to na každom zápase, fandia ako o život a nielen svojej reprezentácii, ale dobrému futbalu a toho je na majstrovstvách sveta neúrekom. Holandská nakladačka Španielsku ma pobavila, očakávala som výhru Oranjes, ale čo je veľa to je veľa. Po dlhšom čase ma zaujali aj výkony afrického tímu. Alžírsko síce nie je typický predstaviteľ „čierneho kontinentu,“ ale dokázal si získať nových nadšencov. Krásny bol aj duel Nemecka s Ghanou. Belgičania potvrdili to, v čo som dúfala pred šampionátom, ukázali peknú myšlienku, skvelých hráčov, nadšeného trénera a ja sa už teraz neviem dočkať ďalších turnajov, ktoré budú už v ich réžii. Prekvapila Kostarika, stredoamerický päťmiliónový chudobný štát ukázal recept aj pre Slovensko. Hráčov máme ešte lepších, ale nezlomná vôľa a odhodlanie, to nás v budúcnosti posunie na vyššie miesta rebríčka. Pozitívny je aj výkon Francúzov, hanbiť sa nemusia, konečne. Inšpiratívna bola Kolumbia, prišla o najväčšiu hviezdu a ponúkla svetu hráča s ešte väčšou budúcnosťou. Nový futbalový miláčik má meno James Rodrígez. Sklamaním je pre mňa výkon Brazílie a Argentíny. Domáci „kanárici“ sa až príliš spoliehali na Neymara a teraz majú problém a vôbec to v ich podaní nie je turnaj, na ktorý sa bude pre futbalovú krásu spomínať. Ak nevyhrajú, priaznivci budú mať dôvodov na nadávanie viac než dosť. Výkon jediného muža teda v prípade Albicelestes v podstate dvoch pretlačil aj túto juhoamerickú krajinu až do semifinále. Žiadna krása to nebola, ale Lionel Messi ukázal svoju veľkosť a skvele mu sekundoval Angél di Maria, ktorý si rok 2014 môže zarámovať. Majstrovstvá sveta sa zapíšu do histórie ako pohrebisko tiki-taka, holandský vynález 5-člennej obranostopérskej línie a striedania brankárov pred penaltovým rozstrelom, kostarický príbeh, ktorý presvedčil, že nie je dôležitá minulosť a počet titulov majstra sveta spred rokov, ale aktuálna forma a futbalová vášeň a že tím je viac ako hviezdni hráči. To je to najkrajšie, čo futbal na týchto majstrovstvách sveta ukázal, že stále je to tímová hra so všetkým, čo k tomu patrí a preto ju celý svet miluje.''

 



Petra Ázacis Kuťková – TA3

zdroj foto: Facebook

Predfinálová brazílska futbalová horúčka panuje naplno aj v športovej redakcii televízie TA3. Po zdrvujúcej semifinálovej prehre Brazílie v zápase proti Nemecku, však radosť z postupu nemeckého tímu určite nemá jej športová moderátorka a jediná ženská komentátorka hádzanej na Slovensku Petra Ázacis Kuťková, ktorá „brazílskych kanárikov“ pasovala do role jednoznačného favorita MS.

,,Môj osobný tip na celkového víťaza turnaja je Brazília. Aj keď to tak momentálne nevyzerá, pretože sa zranila najväčšia hviezda tímu - Neymar a kapitán Thiago Silva je vykartovaný. Sú domáci, ich sila tkvie hlavne v obrane a výbornom brankárovi, ktorý síce nevyniká tak, ako nemecký Neuer, ale chytá stabilne a na hráčoch je vidieť, že sú v pohode, keď je za nimi. Navyše svoje urobí aj prostredie, kolektívny výkon a diplomacia. V prípade finálovej dvojice si myslím, že finále bude bez európskych tímov a teda obstarajú ho Argentína s Brazíliou."

Futbal a šport ako taký, je spolu s hudbou jediným prostriedkom, ktorý nepotrebuje slová na to, aby spojil ľudí na celom svete,“ aj takýmito krásnymi slovami reagovala moderátorka TA3 na fantastický rukopis, ktorý do futbalovej mapy sveta vryli tohtoročné MS v Brazílii.

,,Veľké plus, že sa hrá v Brazílii, čo je vyslovene futbalová krajina. Navyše je z hľadiska polohy, rázu a atraktivity krajiny i srdečnosti a bezstarostnosti jej obyvateľov miestom, ktoré má všetky predpoklady, aby zaujalo a fanúšikovia si šampionát užili, čo sa aj potvrdilo. Prekvapili ma niektoré tímy, ktoré to dotiahli ďalej, než sa predpokladalo. Absolútny rešpekt vyjadrujem Alžírsku, ale na druhej strane si rešpekt zaslúži aj Kostarika, či Kolumbia. Prekvapilo ma vypadnutie Španielov, ale na druhej strane si myslím, že sa na nich prejavila únava z toľkých odohratých zápasov v najprestížnejších súťažiach  - La Lige, či Lige Majstrov. Okrem toho sú „opozeraní“ a neprekvapili svojich súperov. Počas šampionátu sa vyskytlo zopár noviniek ako pitné prestávky kvôli počasiu, ale najviac ma zaujala sprejová čiara, ktorú veľmi schvaľujem. Rozhodca sprejom presne vyznačí, odkiaľ sa môže kopať, čím sa nemusí dohadovať s obranou a nemusí na trikrát posúvať múr brániacich hráčov dozadu, čo neznervózňuje strelca. Práve vrcholiaci šampionát ukázal, že aj futbal ide neustále dopredu, vyvíja sa ako život sám. Ukázal, že futbal a šport ako taký je spolu s hudbou jediným prostriedkom, ktorý nepotrebuje slová na to, aby spojil ľudí na celom svete. Môžu mi oponovať politici, čelní predstavitelia štátov, či priemyslu, šport bol a zostane fenoménom, ktorý v ľuďoch vyvoláva emócie a dá sa pri ňom zabudnúť na starosti. Pre mňa osobne bol najkrajším momentom MS záber na plačúceho Jamesa Rodrígueza, ktorého viacerí odborníci pasujú za nového Ronalda. Záber na obrancu Brazílie Davida Luisa, ktorý ho utešoval a gestom pre neho vypýtal potlesk, na koniec si vymenili dresy. Bol to moment vyjadrenia rešpektu, spolupatričnosti a úcty súperovi a presne to sú veci, ktoré robia šport športom a pre ktoré je taký krásny. Nie je vždy výhra tým ozajstným víťazstvom, víťazstvom je skúsenosť, česť „byť pri tom“ na tom najvyššom fóre a nová motivácia, aby som bol ešte lepší."

 



Lenka Čviriková Hriadeľová – TV JOJ
zdroj foto: TASR

V stredajšom druhom semifinálovom kole MS v zápase Holandska s Argentínou, sa k už istému postupujúcemu finalistovi z Nemecka pridali futbalisti Argentíny. Po bezgólovej remíze v riadnom hracom čase sa postupujúci chlebík naplno lámal až v jedenástkovom rozstrele, kde mali pevnejšie nervy práve Argentínčania. Tí si to v boji o zlatú trofej MS rozdajú s Nemeckom už tretíkrát v histórii. Trefa presne do čierne sa v tomto prípade, pri tipe finálovej dvojice, dokonale vydarila moderátorke hlavného športového spravodajstva TV JOJ Lenke Čvirikovej Hriadeľovej. Až v nedeľu však zistíme, či sa nielen ona, ale aj niekoľko miliónové zastúpenie fanúšikov Nationalelf, bude môcť nakoniec tešiť v celkového víťazstva svojich miláčikov na jubilejných 20. MS vo futbale v Brazílii.

,,Mojim tipom na víťaza MS v Brazílii sú Nemci a nie je to len vďaka debaklu, ktorí nadelili Brazílii. Mne sa herný systém Nemecka páčil už v JAR a vedela som, že budú aj v Brazílii najväčším ašpirantom na zisk titulu. Veľmi prijemne ma prekvapila hra Ghany, Alžírsko, či Kostariky. A ako vidím finálovú dvojicu? Nemecko vs. Argentína. Aj keď netreba zabúdať, že Holanďania sú finalisti zo šampionátu v JAR a Robben potiahne svoju družinu minimálne na medailu. Viete si predstaviť finále bez Messiho ? Ja nie. Tak športu zdar, ale futbalu zvlášť!"