Main Content

Stane sa Messi nesmrteľnou legendou? Argentína mu nepomáha

štvrtok, 10. júl 2014 19:44 | Autor: Jakub Mihálik

Stane sa Messi nesmrteľnou legendou? Argentína mu nepomáha
Stane sa Messi nesmrteľnou legendou? Argentína mu nepomáha | zdroj: © TASR

Lionelovi Messimu chýba vo vitríne už len titul majstra sveta. V nedeľu si oň zahrá. Pomôže mu výhra k statusu najlepšieho hráča histórie?

Komentár Jakuba Mihálika

Lionel Messi pochopil, ako sa stať futbalovou legendou, najlepším v histórii, tým, ktorý trofmne Pelého, či Maradonu. Vo svojej dobe ovládol už všetko. Štyrikrát sa stal najlepším na svete. A to má ešte len 27 rokov. Pochopil však, že klubový futbal mu na tento post nestačí. Najlepší futbalisti histórie vyhrávali v reprezentácii. Vyhrávali majstrovstvá sveta.

A tak sme sa v uplynulých dvoch rokoch dočkali celkom iného Messiho. Povesť hráča, ktorý je fenomenálny v klube, ale oničom v reprezentácii, začal Messi otáčať. Viacerí dokonca tvrdili, že za jeho tohtosezónnou slabšou formou stojí sústredenie sa na majstrovstvá sveta. Aj keby to bola pravda, nečudo. Včera sa dostal do vysneného finále. Jedna výhra ho delí od posledného veľkého triumfu. Oplatilo sa. Dokáže sa však skutočne zaradiť po bok a možno o hlavu pred Pelého, či Maradonu?

Messi v argentínskej reprezentácii nemá jednoduchú pozíciu. Argentínčania ho ešte stále úplne neprijali za „svojho“. Už vo veľmi mladom veku odišiel do Barcelony, nehral argentínsku ligu, bol odtrhnutý od každodennej argentínskej reality. Aj preto nie je takým hrdinom ľudu, akým je napríklad Carlitos Tévez. K obľube neprispel ani fakt, že (hoc nie úplne vlastnou vinou) Messimu nevyšli dva šampionáty, ktoré doteraz v kariére absolvoval, napriek tomu, že v danom období (najmä v roku 2010) vládol svetovému futbalu. Argentínčania mu vyčítali nedostatočné zanietenie pre argentínske farby, nedostatočné emócie pri argentínskej hymne, vypočítavosť, keďže trofej pre majstra sveta chce pre seba, nie pre Argentínu. Tak sa pozícia legendy ťažko buduje. 

Či už to bol totižto Pelé, alebo Maradona, obaja boli vo svojej krajine už od tínedžerského veku zbožňovaní. Všetkými, bez rozdielu. Ani jednému by sa nestalo to, čo Messimu, ktorého v prípravnom zápase pred MS v Argentíne vypískali. 

Napriek ťažkej pozícii sa však Messi snaží. V kvalifikácii bol jednoznačne najlepším hráčom Albicelestes a pomohol im k bezproblémovému prvému miestu v tabuľke. Na tomto turnaji je taktiež kľúčovým hráčom, keď štyri góly dal a na ďalší prihral, pričom Argentína dokopy zaznamenala len 8 gólov. Obrovskú zásluhu má teda na postupe Argentíny do finále a len jeden zápas ho delí od vysnívaného titulu. 

Messiho výkon na turnaji nebude považovaný za jeden z najlepších v histórii. Argentínska defenzívna taktika bráni barcelonskej hviezde rozprestrieť krídla ako mohol Pelé v drese brazílskom, Maradona v argentínskom, či Ronaldo taktiež v brazílskom. Argentína navyše nehrá taký strhujúci futbal ako tí najpamätnejší víťazi majstrovstiev sveta. V tomto by mu Sabella a spoluhráči mohli byť nápomocnjší.  Keď sa však o pár rokov niekto obzrie za kariérou Lionela Messiho a v životopise mu bude svietiť titul majstra sveta, všetko ostatné bude bezpredmetné. V 27 rokoch štvornásobne najlepší hráč sveta, majster svetta a držiteľ nespočetného množstva rekordov, bude žiariť na futbalovom nebi. Aj napriek menšej popularite od tej Maradonovej, Pelého, či Ronaldovej.

Je prirodzene predčasné hovoriť o triumfe Messiho a Argentíny. Favoritom finále je Nemecko. Aj tak sa však Messi priblížil titulu majstra sveta najviac, ako sa dá a podobnej šance sa mu už možno nedostane. Už len jeden krok.