Main Content

Neymar a finále? Deja-vu spred 16 rokov

utorok, 8. júl 2014 11:33 | Autor: Jakub Mihálik

Neymar a finále? Deja-vu spred 16 rokov
Neymar a finále? Deja-vu spred 16 rokov | zdroj: © TASR

V pondelok sa na verejnosť dostali správy o tom, že v prípade postupu Brazílie do finále, sa hlavný ťahúň tímu Felipe Scolariho, Neymar, možno predsa len objaví v zápase šampionátu. K čomu by to bolo dobré?

„Déja vu“ hovoria Francúzi stavu, keď sa vám zdá, že ste už niečo rovnaké zažili. A práve Francúzsko v mojom brazílskom deja vu účinkuje. Na MS 1998 sa Brazílčania spoliehali na jednu hviezdičku. Ronaldom ho zovú. Mal takmer 22 rokov. Bol jednoznačne najnebezpečnejším, najlepším a najobdivovanejším hráčom Brazílie. Bez neho by sa Brazílčania do finále nedostali. Bol jednoducho excelenentný. Na konci turnaja sa však prihodilo niečo, čo nikto nečakal. O to boli všetci viac šokovaní.

Mladý Ronaldo záhadne pred finále ochorel. Čo jeho náhlu a jednorázovú „chorobu“ spôsobilo, nevie asi dodnes nik. Možno len šéfkuchár Michelin. Faktom však ostáva, že Ronaldo nebol v stave hrať vysnené finále. Tréner ho stiahol zo zápasovej súpisky. Pod údajným tlakom jednej známej „fajkovej“ spoločnosti, ho však na poslednú možnú chvíľu na ňu zaradil. A Ronaldo finále hral. Teda hral...viac nehral ako hral. 
V tomto zápase mi ho bolo ľúto. Bál sa ísť do súboja, bál sa rozbehnúť, pôsobil ako dezorientovaný psík v novom domove. Aj vďaka tomu Brazílčania vtedy jednoznačne podľahli dovtedy nič nehrajúcim Francúzom. 

Prešlo šestnásť rokov a ja som včera zažil flashback. Situácia s Neymarom mi okamžite pripomenula Ronalda. Takmer rovnako starý Neymar, takmer rovnako veľká hviezda, takmer rovnako veľký tlak na to, aby hral. Možno je to len ťah na to, ako brazílskych fanúšikov uchlácholiť, ak náhodou strácajú vieru. Už i len vyslovenie niečoho podobného je však nebezpečné. Chlapec pred štyrmi dňami skoro ochrnul, Pane Bože! Nepochybujem o tom, že jeho túžba hrať je veľká. V týchto situáciách však asi nerozhoduje pacient, a môže to byť aj pápež , Barack Obama alebo aj ten Neymar. Nehľadiac na to, ako nebezpečné môže byť pre jeho kariéru a život (!) jeho zaradenie do zápasu, treba sa pozrieť aj na tím. Asi len máloktorý tréner by podruhýkrát zaradil Ronalda do finálového zápasu, keď vie, ako to skončilo. Bol viac na obtiaž ako na pomoc. (Právom) Opatrný Neymar by takisto nehral na plný plyn. 

Viem, že pred samotným semifinále sa bavíme o finálovej účasti Neymara len v teoretickej rovine. Tak, či onak, nebláznite! Tu už nejde o nejakú miernu otravu jedlom s názvom „Pomsta Asterixa a Obelixa“ alebo ktovieakú galskú kulehu. Dobre, že dnes sme už čítali o tom, že Neymar nakoniec predsa len nenastúpi.