Main Content

Kto môže za zranenie Neymara a spol? FIFA!

pondelok, 7. júl 2014 03:55 | Autor: Jakub Mihálik

Kto môže za zranenie Neymara a spol? FIFA!
Kto môže za zranenie Neymara a spol? FIFA! | zdroj: © TASR

Brazílska hviezda Neymar nezasiahne do zajtrajšieho semifinálového duelu proti Nemecku. Kto za to môže? FIFA!

Komentár Jakuba Mihálika

Uznávam, v súčasnosti mnoho ľudí podľahlo „hypu“ vinenia FIFA zo všetkého zlého, čo sa vo futbale udeje. Len málokto sa postaví na ich obranu. Ak vôbec niekto. To však neznamená, že túto organizáciu netreba kritizovať vtedy, keď si to zaslúži. 

Brazílčania okamžite po strate Neymara kvôli zraneniu vinili Kolumbijčanov. Koniec koncov, bol to Zuňiga, kto zranil ich národného miláčika. Ich hnev by však mal byť nasmerovaný iným smerom. Smer Zurich, zlosídlo zlorganizácie FIFA.

Samozrejme, nechal som sa uniesť, ale FIFA má svoj podiel na zranení Neymara. A značný. Ako? Jednoducho. Od začiatku turnaja inštruuje delegovaných rozhodcov, aby udeľovali čo možno najmenej žltých kariet. Za filmovanie sme nevideli ešte asi žiadnu, za zdržiavanie takisto. Oveľa nebezpečnejšie pre futbal je však to, že kartami sa šetrí aj pri nebezpečných fauloch. Nigérijčan Onazi utrpel dvojnásobnú zlomeninu po zákroku Matuidiho. Výsledok? Žltá karta pre Francúza po faule, ktorý pýtal nie červenú, ale rovno čiernu kartu a účet za doktora. Môžeme pridať Jiu-Jitsu kopy do hláv, či ďalšie hrozitánsky vyzerajúce fauly. Rozhodcovia jednoducho, kvôli príkazu „zhora“, povolili uzdu.

A to sa stalo osudným aj Neymarovi. Vyhecovaný zápas medzi Kolumbiou a Brazíliou bol od začiatku plný faulov, ktoré by Američan nazval „nasty“. Schytával to James, schytával to Neymar. Keby Španiel Velasco Carballo ťahal žltú kartu už v úvodnej polhodine, nikto by sa nečudoval a zápasu by to prospelo. Nestalo sa, a tak sa agresivita stupňovala. Odskákal si to Neymar, ale na jeho mieste mohol byť hocikto iný.

Neviem, čo stojí za novým, benevolentným prístupom rozhodcov inštruovaných FIFA. Možno sa snažia o primát najslušnejšieho šampionátu v histórii a Sepp Blatter si prihrieva polievočku pred prezidentskými voľbami, pripravujúc mávanie štatistikou kariet, ako dôkazom toho, že sa mu podarilo znížiť fauly na kartu. Futbalu však tento prístup rozhodne neprospieva. Najväčšie hviezdy sa musia chrániť, nie nechať okopávať ako zemiaky.