Main Content

Neymar mimo hru. A čo teraz...?

nedeľa, 6. júl 2014 17:30 | Autor: Jakub Mihálik

Neymar mimo hru. A čo teraz...?
Neymar mimo hru. A čo teraz...? | zdroj: © TASR

Brazílčania prišli o svojho zlatého chlapca. Pre mnohých katastrofa však nemusí znamenať koniec ambícií domáceho tímu.

Komentár Jakuba Mihálika

Môžete ho z nejakého dôvodu nemať radi. Môžete ho nazvať delfínom, či hercom. Môžete mu vyčítať klubovú príslušnosť, či dokonca reprezentačnú. Takýto koniec si však Neymar nezaslúžil.

Prakticky od pubertálneho veku sa pripravoval na jeden turnaj. Podriadil tomu všetko. Nie je sám, všetci hráči na turnaji snívali o svojom futbalovom šampionáte. S Neymarom však snívala celá Brazília. 

Zlatý chlapec brazílskeho futbalu čelil neuveriteľnému tlaku. Roky rokúce mu pripomínali, že v roku 2014 musí doviesť Brazíliu k titulu majstra sveta. Drvivá väčšina z nás, vrátane mňa, by sa asi psychicky zosypala už dávno. On nie. „Bezproblémovo“ pretancoval až sem. Do semifinále majstrovstiev sveta. Samozrejme, ako najväčšia opora, najväčšia hviezda. 

Osudným sa mu stalo nakopnutie Zunigu. Brazília spolu s Neymarom dosnívala svoj sen o novej legende veľkosti Pelého. Zatiaľ. Aj kráľ Pelé vyhral jeden svoj titul napriek tomu, že prakticky celý turnaj presedel na lavičke kvôli zraneniu. Najprv však Brazília ten titul musí vyhrať, aby vôbec o niečom takom mohla uvažovať. Bez Neymara je to pre mnohých Mission Impossible.

Scolari naozaj nestojí pred ľahkou úlohou. Mal jediný plán a ten zahŕňal systém hry postavený na Neymarovi. Len pred pár dňami sme upozorňovali na to, že treba rýchlo nájsť aj plán B. Veď, čo ak Neymar....

Neymar je tak obrovskou hviezdou, že sa zabúda na to, že Brazília je najväčšou svetovou studnicou futbalových talentov. Odmyslite si Neymara a stále dostanete tím, ktorý má na titul. Najlepšia stopérska dvojica sveta – David Luiz – Thiago Silva (Dante z Bayernu tiež nie je na zahodenie). Možno najlepší ľavý bek súčasnosti, Marcelo. Dilema na pravej strane, ktorú by chcel mať každý kouč – Maicon, či Dani Alves? V strede poľa sa to kvalitnými hráčmi doslova hemží. Fernandinho, Luis Gustavo, Paulinho, Ramires. Top hráči top klubov v top forme.

Neprítomnosť Neymara môže konečne naplno využiť Oscar. Talentovaný záložník Chelsea má útočný potenciál, má na to byť tvorcom hry, rozdávať prihrávky i strieľať. Pridajte k nemu Williana, hviezdu Chelsea a dostanete najkreatívnejšiu dvojicu spomedzi všetkých štyroch semifinalistov. 

Brazília prišla o svoj klenot. Tak silno žiariaci, že sme zabudli na zvyšok tímu. Aj bez neho je to však tím, ktorý má potenciál na titul. Záleží na Scolarim. Koniec sveta však nenastal.