Main Content

Oranžový blázon, či zlatý génius?

nedeľa, 6. júl 2014 17:02 | Autor: Jakub Mihálik

Oranžový blázon, či zlatý génius?
Oranžový blázon, či zlatý génius? | zdroj: © TASR

Louis van Gaal je dlhodobo jednou z najkontroverznejších osobností. Čo však po tom, ak má výsledky?

Stĺpček Jakuba Mihálika

Ponievierali sa po ihrisku. Dívali sa na seba pri inkasovanom góle v štýle: „Ty si ho mal prebrať! – Nie, ty!“. Kričali po sebe, pripomínali jedovatý durman, nie voňavý tulipán. Pôsobili akoby ich to celé nebavilo. Nechcelo sa im spraviť ani krok navyše. Holandský tím na ME 2012 bol plný hviezd, ktoré však totálne zlyhali. Asi žiaden tím ma nikdy tak nesklamal. Nechceli sa obetovať pre tím. Chýbalo im nielen srdce, ale aj hlava a pľúca. Mysleli, že to celé môžu vyhrať len preto, že sú Oranjes, že sú celebrity. Dobrácky prístup Berta van Marwijka sa mu vypomstil. Keď dal príležitosť Huntelaarovi, van Persie soptil. Keď van Persiemu, Huntelaar rebeloval. V kabíne sa vytvorili skupinky. Vybuchli všetky.

Futbalová federácia v Holandsku sa tak rozhodla, že potrebuje zmenu. Angažovali „blázna“, Louisa van Gaala. Len málokto ho má rád. Skôr by som povedal, že nikto. Doma má povesť „osiny v zadku“. Arogantného chlapíka, ktorý pri prebratí funkcie trénera Ajaxu povedal: „Gratulujem vám, angažovali ste najlepšieho trénera na svete.“ Viacero hráčov pod ním v minulosti odmietlo hrať. Má zvlášne metódy.

Počas celej kvalifikácie van Gaal čelil veľkej kritike. Nehrá van der Vaart? Blázon! Nehrá Sneijder? Blázon! Tím plný mladíkov? Bláázon! Upustenie od systému 4-3-3, ktorý Holanďana hrajú už pol storočia? Blááááázon!

Do brány na majstrovstvá sveta ohlásil ešte pred turnajom Cilessena. Brankára, ktorý len v uplynulej sezóne vôbec získal pozíciu brankárskej jednotky v Ajaxe. Všetky tieto a ďalšie rozhodnutia mali v holandskej tlači za výsledok odhad vybuchnutia už v základnej skupine. Uverili sme im aj my za hranicami.

Namiesto bláznovstva však v Brazílii sledujeme genialitu holandského kouča v priamom prenose. (Van) Gala predstavenie taktiky a výberu hráčov. Motivačné majstrovské dielo. Včera van Gaal vymyslel ďalší geniálny ťah, keď vypustil z lavičkovej klietky penaltového leva Tima Krula. Predtým jeho ťahy, v podobe Depaya, Huntellara, či Kuyta, takisto vyšli. A to už nebude náhoda.

Môžeme ho mať za nesympatického burana.  Za blázna, ktorý ide hlavou proti múru. Na pivo s ním predsa zájsť nemusíme. Louis van Gaal však aj na tomto turnaji dokazuje svoju trénerskú genialitu, trvajúcu už viac ako dve desaťročia. Manchester sa naozaj má na čo tešiť. Rovnako ako aj najbližší súperi Holanďanov.