Main Content

Keď sa rodia legendy

sobota, 5. júl 2014 14:01 | Autor: Jakub Mihálik

Keď sa rodia legendy
Keď sa rodia legendy | zdroj: © TASR

Majstrovstvá sveta sú miestom, na ktorom sa rodia legendy. Boli sme v uplynulých týždňoch svedkami zrodenia jednej novej?

Stĺpček Jakuba Mihálika

Sú mladíci, pri ktorých okamžite viete. Nemusia ich predchádzať žiadne reči o ich úžasnosti ešte pred prvým ozajstným kopom do lopty. Nemusia byť produktom žiadnej skvelej akadémie. Nemusia byť zo žiadnej z presadzovaných futbalových veľmocí. Jednoducho hrajú. A hrajú famózne. Vtedy okamžite viete, že sa rodí niečo veľké vo svete futbalu. 

Niežeby sa James Rodriguez (futbalovo) práve narodil. Už v Porte pútal moju pozornosť hráč s detskou tvárou, no výkonmi dospeláka. No pre svetový futbal sa zrodil až na majstrovstvách sveta. Očaril futbalový svet svojou hrou i faktom, že vo veku 22 rokov vzal na svoje plecia osud kolumbijskeho tímu. Hoci sa mu po včerajšom zápase proti Brazílii môže zdať opak, v tejto úlohe nesklamal. Historické maximum pre kolumbijsky tím nech je mu prvým dôkazom. Pohľad na tabuľku strelcov majstrovstiev sveta druhým. Bitka svetových veľkoklubov číslom tri. Priazeň fanúšikov stoličkou (4), o ktorú sa pokojne môže oprieť.

James Rodriguez je zrodený pre to, aby sa stal legendou. Všetci ostatní totiž sú niekoho nasledovníkmi. Neymar má byť novým Pelém, Messi Maradonom. Pred Robbenom bol Cruyff, pred Klosem Gerd Muller a takto by sme mohli pokračovať. Pred zlatým chlapcom z Cucuty nebol nikto (Ani El Pibe sa neráta). Sám si môže raziť cestu v histórii, stať sa legendou.

James má na to všetky predpoklady. Je jedinečným vo svete dnešného futbalu. Tradičný playmaker s číslom 10 pomaly z futbalu mizne. „In“ sú krídla. Stredoví režiséri hry naberajú defenzívne funkcie. James je posledným záchvevom klasickej juhoamerickej desiatky. Alebo znamením jej návratu? 

Ešte aj meno ho predurčuje k jedinečnosti. James. „Nie som Američan, nevolajte ma Džejms.“ Ok, Hames. Na správnu výslovnosť tvojho mena len tak ľahko nezabudneme. Možno nám ho bude pripomínať aj meno najlepšieho strelca Majstrovstiev sveta roku 2014. Do konca ostáva už len pár zápasov, prečo by ho mladík neudržal?

V súčasnom svete futbalu, keď každý kopíruje každého, keď sa vďaka spomienkam porovnávajú neporovnateľné generácie, keď je ťažké nájsť niečo, čo ešte nikto nenašiel, je James Rodriguez svetlým zjavom. Verím, že v kolumbijskom drese začalo niečo veľké, niečo trvácne. Verím, že mladíkovi s fenomenálnou ľavačkou sa podarí prestup do veľkého klubu. AS Monako potrebuje na podobný štatút ešte čas, no James je pripravený žiariť už teraz. Verím, že sme svedkami zrodenia budúcej legendy. V dnešných časoch to už nie je tak častý jav. Verím v Jamesa Rodrigueza, napriek tomu, že to dotiahol na MS „len“ do štvrťfinále.