Main Content

Brazília - Nemecko, predčasné finále a možno zápas desaťročia

sobota, 5. júl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Brazília - Nemecko, predčasné finále a možno zápas desaťročia
Brazília - Nemecko, predčasné finále a možno zápas desaťročia | zdroj: © TASR

Máme za sebou prvé dva štvrťfinálové zápasy MS 2014, ktoré zároveň určili prvú semifinálovú dvojicu. Domácich Brazílčanov vyzvú Nemci, čo bude predčasné finále a zápas sa stane veľkým hitom minimálne tohto desaťročia.

Komentár Filipa Chudého

Keď som sa pozrel hneď po vyžrebovaní do pavúka turnaja, tak som hneď tušil, že takto to zrejme dopadne, a teraz je to skutočnosť. V semifinále sa strenú dvaja giganti svetového futbalu, dve najúspešnejšie značky. Brazília má síce najviac titulov, ale Nemecko má najviac medailí a semifinálových účastí, keď o cenné kovy si zahrá už 13-krát, pričom teraz sa hrá iba 20. záverečný turnaj. Brazília pre doplnenie informácie si zahrá v semifinále po 11-krát. Obe reprezentácie spája aj to, že iba raz takúto šancu nepremenili v zisk kovu. Ale čo je doslova šokujúce v utorok o 22.00 uvidíme iba ich druhý vzájomný zápas na pôde MS.

Ťažko tomu uveriť, že dve najúspešnejšie krajiny histórie sa za 84 rokov strenú iba druhýkrát. Prvým zápasom bolo finále v roku 2002, v ktorom Kanárici triumfovali po góloch Ronalda 2:0. Na ich lavičke vtedy sedel podobne ako dnes Scolari. V roku 1974 sa Brazília strela s vtedajším Východným Nemeckom, ale NDR nedosahovala kvality NSR, ktorá je považovaná za predchodkyňu dnešnej už spojenej reprezentácie. Druhé meranie síl týchto veľmocí teda už zo štatistického pohľadu bude zápisom do histórie, preto takýto zápas nemôžete zmeškať. Dokonca si dovolím tvrdiť, že práve tento zápas bude neskôr označený za zápas tohto desaťročia.

Už teraz ho mnohí označujú právom za predčasné finále. Tak boli označené aj semifinálové zápasy Nemecka na ostatných dvoch MS, čo sa ukázalo ako pravdivé tvrdenia. Nemci prehrávali s neskoršími víťazmi (Talianskom resp. Španielskom), a ak pridáme aj spomínanú porážku z MS 2002, potom nezvládli s nadsázkou povedané už tri finále v rade. Podobne sa prezentovali aj na minulých dvoch ME, preto ich čaká veľká skúška ohňom.

To sa týka ale aj domácej Brazílie. Tá už dávno nepraktizuje „jogo bonito“, lebo s tým by ani veľa šancí nemala. Teraz ide predovšetkým o výsledok, a keď ho treba podmurovať betónom, tak sa pošlú na ihrisko miešačka, cement a vápno. Tento predpoklad zdvojnásobuje fakt, že budú hrať bez Neymara a Thiaga Silvu. Preto nečakajme v semifinále Brazília – Nemecko ofenzívne hody, skôr to bude taktická vojna o výsledok, ktorý vstúpi do dejín.

Obe reprezentácie včera predviedli, že na výsledok hrať vedia. Veľa ľudí proti nim favorizovalo Francúzsko a Kolumbiu len preto, že hrali v predchádzajúcich zápasoch ľúbivejší futbal. To síce môže byť pravda, ale samotné zápasy ukázali, že neskúsené tímy nemali vo štvrťfinále veľa šancí na úspech. V semifinále to bude pre oboch iná káva. Ťažko dopredu tipovať výsledok, ale Nemci nemôžu donekonečna prehrávať tie najkľúčovejšie zápasy. Preto sú miernym favoritom.

V diskusii sa vyjadrite, komu veríte v semifinále viac?