Main Content

Zodpovednosť, očakávania, sex... Čím prechádzajú hráči počas MS?

piatok, 4. júl 2014 12:29 | Autor: Silvia Petrašková

Zodpovednosť, očakávania, sex... Čím prechádzajú hráči počas MS?
Zodpovednosť, očakávania, sex... Čím prechádzajú hráči počas MS? | zdroj: © TASR

Obrovské očakávania, zodpovednosť, maximálna koncentrácia, netypické prírodné podmienky, či v neposlednom rade sexuálna otázka. Aj toto sú niektoré z množstva iných dôvodov, ktoré v šokujúcich vyradeniach hlavných favoritov brazílskeho futbalového šampionátu mohli zanechať svoje stopy.

Futbalové majstrovstvá sveta v Brazílii sú športovým podujatím nevídaných rozmerov, ktoré už vo svojich úvodných zápasoch základných skupín ako sme mali možnosť vidieť, dokonale rozpaľujú celý športový svet. V poriadnom emocionálnom rozpoložení sú v prvom rade jeho hlavní aktéri na trávniku. Každý jeden aj ten najmenší rušivý moment či neočakávané komplikácie, dokážu v ich zápasových výkonoch poriadne zamiešať karty. Ako sa počas takejto doby správa ich telo a psychika sme sa v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7.sk porozprávali s profesionálnym telovýchovným lekárom MUDr. Miroslavom Sylvestrom a športovým psychológom PhDr. Tomášom  Gurským.

telovýchovný lekár - MUDr. Miroslav Sylvestr

Na tak veľkom športovom podujatí, akým MS vo futbale s určitosťou sú,  je potrebná špičková práca v rámci celého realizačného tímu, športových lekárov obzvlášť. Akú úlohu zohrávajú v tomto dôležitom ukazovateli? Čo všetko spadá pod ich prácu a na čo všetko musia počas šampionátu dohliadať?

Štandardne pôsobí pri reprezentačnom tíme zdravotnícky tím zložený z odborníkov rôznych špecializácií a ťažko povedať, kto je vlastne z hľadiska poskytovaných služieb najdôležitejší. Keď sa nič mimoriadne nestane tak prím hrajú maséri, pri takomto dlhšom turnaji samozrejme svoju dôležitú úlohu zohrávajú fyzioterapeuti, zranení a problémov pohybového aparátu pribúda a tak majú často práce nad hlavu. Ďalším dôležitým človekom je psychológ, nie vždy ide všetko hladko, hlavne keď sa nedarí a ste ďaleko od svojich blízkych, niekedy možno prvýkrát v živote a tak psychopodpora je vždy potrebná. No a nakoniec som si nechal lekárov, v tíme sú minimálne dvaja, jeden úrazovo zameraný a druhý skôr všeobecne, veď okrem športových zranení sa môžu objaviť bežné ochorenia rôznej povahy a len skúsený odborník si vie poradiť. Iné podnebie, iné stravovanie, iná hygiena, iný zdravotnícky systém, to sú všetko premenné, ktoré môžu výrazne ovplyvniť zdravotný stav hráčov, event. ich liečbu. Hlavný lekár v podstate organizuje celú prípravu na šampionát, do ktorej patrí odporučené očkovanie hráčov podľa destinácie, príprava liekov, zdravotníckej techniky a vybavenia, komplexné vyšetrenie hráčov podľa pravidiel FIFA, protokol obsahujúci povinné vyšetrenia má niekoľko strán a nie je ľahké v nabitom kalendári hráčov zmanažovať na prehliadky. Samozrejme pripravuje jedálny lístok v prípade vlastného kuchára, ak využijú kuchyňu v zahraničí, musí dôsledne sledovať, zloženie a kvalitu stravy a pitného režimu. Veľmi dôležité je miestne zisťovanie na preverenie fungovania zdravotníckeho systému, dôležité čísla, v súčinnosti s organizátormi dohovorenie spoločného postupu.

Počas MS vo futbale sa tie najväčšie očakávania vkladajú najmä do výkonov ich najväčších hviezd, ktoré sú pod obrovským tlakom. Hráči ako Neymar, či Messsi ešte len pred niekoľkými mesiacmi naplno zarezávali a plnili si svoje povinnosti na klubovej úrovni. V prípade niektorých bola futbalová sezóna skutočne náročná a dlhá zároveň. Prezraďte nám Váš osobný názor, ako veľmi dokáže takéto obrovské športové podujatie zamiešať karty tak s fyzickou ako aj psychickou stránkou osobnosti každého jedného futbalistu po tak náročnej sezóne.

Spomínaní hráči určite nemajú problém s motiváciou, jednoducho chcú byť najlepší na svete. Druhá vec je ako im v tom pomôžu tímy, v akej forme budú ostatní hráči, pretože tí dokážu svojím výkonom hviezdy podporiť . Myslím, že šampionát ukazuje, že Messi aj Neymar bez problémov spĺňajú asi všetky očakávania i napriek ťažkej sezóne. A ešte jedna poznámka, všetci sú hráči, ktorí robia rozdiel v zápase, ale určite to nie je v počte nabehaných kilometrov, takže tá celková fyzická únava je u nich možno menšia, i keď tá psychická zase môže byť o to väčšia.


Ďalším neľahkým problémom o ktorom sa dlho viedli úvahy, sú aj úmorné teploty, či vysoká vlhkosť vzduchu, ktorá v Brazílii panuje. Ako môžeme vidieť s týmto neľahkým problémom prišli do styku už viacerí futbalisti. Prezraďte nám, ako dokážu takého extrémne výkyvy tepla poznačiť ich následnú výkonnosť na ihrisku?

Skúsený realizačný tím musí s týmto počítať. Samozrejme je dôležité načasovanie a intenzita tréningov, pitný režim, doplnky výživy, či regenerácia. To všetko musí byť do detailov naplánované. Pravdou je, že telo športovca, ktoré sa pri fyzickom výkone potrebuje ochladzovať potením, sa dostáva pri zvýšenej teplote a vlhkosti prostredia do ťažko riešiteľnej pozície a zvyšuje svoju vnútornú teplotu, čoho prejavom môžu byť svalové kŕče z tepla, celkové vyčerpanie, alebo dokonca tepelný šok.

Spánok a dostatočná regenerácia po náročných zápasoch zohrávajú v prípade futbalistov hrajúcich na MS zrejme nanajvýš dôležitú úlohu...

Ten zápasový rytmus nedokáže zabezpečiť úplnú regeneráciu síl, veď len znovu zásobenie sacharidmi po vyčerpávajúcom výkone trvá 24 hodín. Každá chyba v regeneračných postupoch predlžuje čas na obnovenie síl a tak sa môže stať, že hráč na druhý alebo tretí zápas nie je dostatočne metabolicky pripravený, a keď príde prehra, poznáte to, po prehre všetko bolí viac. Samozrejme každý tím má svoje postupy odskúšané, ale aj do dobre zabehnutého systému môžu vniesť nepredvídateľné okolnosti problémy.

Ďalším nebezpečenstvom je infekcia, na ktorú hráči môžu, ale aj nemusia počas šampionátu naraziť. Oblasť Brazílie je totiž možnosťou stretu s nečakanou nákazou, chorobou, či nebezpečným hmyzom typická. Hovoríme o situácii, ktorá je dosť nepredpokladateľná, no vyskytnúť sa môže. Aké kroky je potrebné podstúpiť v takomto prípade?

Kontakt s okolím sa cielene limituje, hráči nechodia úplne na vlastnú päsť, kam sa im zachce, vzájomne sa kontrolujú, strava a nápoje musia byť len z preverených zdrojov. Myslím si, že hráči sú dosť uvedomelí a už aj skúsení z dovoleniek na to aby niekde jedli niečo, čo by im mohlo rozhádzať zažívanie a rozbiť kariéru, lebo darmo je, majstrovstvá sú len raz za čas, a stráviť ich na WC nie je nič obdivuhodné.

Neodmysliteľnou súčasťou v rámci predzápasovej prípravy je určite aj kvalitná a dobre zvolená strava, či výživové doplnky, ktoré podporujú optimálne vnútorné prostredie u každého hráča. Ak hovoríme o doplnkoch výživy o aké najčastejšie a najpoužívanejšie druhy ide?

Tieto doplnky sú samozrejme doplnky a tak to treba chápať. Nerád počúvam, že šport je len chémia, tak jednoduché to v kolektívnych športoch určite nie je. Samozrejme, asi nebude na šampionáte tím, ktorý by bol tak odvážny, žeby hral bez doplnkov výživy, ale zase nie je pravda, že kto ich zje najviac bude majster. Určite v sortimente budú mať miesto vitamíny a minerály s prevládajúcou metabolickou a antioxidačnou funkciou na zlepšenie regenerácie, v tomto smere sú určite nápomocné aj produkty na báze vetvených aminokyselín a glutamínu, produkty zvyšujúce zásobenie svalov kyslíkom, optimalizanty vnútorného prostredia po zakyselení športovým výkonom, športové nápoje s primeraným obsahom sacharidov pred a počas výkonu a  pozápasové energetické koncentráty. Tých možností je veľa, niektoré z nich sú zakázané, iné povolené, múdry človek si tú správnu cestu vyberie. Správne zvolená športová výživa s dostatkom základných stavebných a energetických živín je však najdôležitejšou súčasťou výživovej prípravy na zápas, aby neplatilo to známe, že porazili sa už deň pred zápasom vidličkou a nožom.

športový psychológ - PhDr. Tomáš  Gurský

Súčasťou realizačného tímu futbalovej reprezentácie hrajúcej na tak obrovskom športovom podujatí akým MS s určitosťou sú, je zrejme aj športový psychológ...

Treba predoslať, že nie všetky futbalové tímy majú v realizačných tímoch psychológa. Je to dosť spojene s tradíciami a pozitívnymi skúsenosťami z minulosti. Poznám mnohých významných športových psychológov vo vyspelých futbalových krajinách a viem aké kde existujú prístupy. Určite majú psychológa Brazílčania a s veľkou pravdepodobnosťou aj Holanďania. Na druhej strane Nemci majú k psychológom v realizačných tímoch pomerne rezervovaný postoj. Snažia sa psychologicky pripravovať a vzdelávať trénerov, aby správne pôsobili na reprezentačné mužstvo v kvalifikácii v záverečnej príprave a počas šampionátu. Niektorí kolegovia spolupracovali s reprezentačnými koučmi, ktorí neskôr dosiahli skvelé výsledky, napr. tréner Scolari s Brazíliou získal titul už v roku 2002.

Prehra v tom najdôležitejšom zápase turnaja je situácia, ktorú si zrejme žiaden futbalista neželá okúsiť. Ak však nastane, dokáže s psychikou športovca poriadne otriasť. Úplne rovnako, ak nie horšie, znášajú prehru svojich miláčikov ich vlastní fanúšikovia. Niektorí futbaloví fanatici riešia takéto situácie skutočne extrémnym spôsobom – siahnutím si na vlastný život. V roku 1950 kedy Brazília na domácich MS prehrala s Uruguajom, spáchali jej dvaja nešťastní fanúšikovia samovraždu skokom z tribúny. Ako na takéto extrémne prípady reagujete Vy osobne?

Svet fanúšikov je z hľadiska emócii diametrálne odlišný. Niektorí fanúšikovia sú na svojich hviezdach alebo celých tímoch emocionálne chorobne závislí. Do hráčov premietajú svoje nenaplnené životné túžby a ambície. Potom sa môže stať, že s prehrou ich idolu sa im rozpadá celý svet a dochádza aj k extrémnym reakciám, napr. v prípade agresívnej osobnosti  vyhrážanie sa hráčovi, či v prípade depresívnej osobnosti suicidalne pokusy a pod.

Aktuálne uvádzané prípady sú zrejme pre niekoho nadmieru šokujúce, no ináč tomu nie je ani pri klasickej penaltovej rulete. Len v takom Bavorsku zrástol počet infarktov počas zahrávania penaltových situácii, či ich nepremenení, až trojnásobne. Hraničia takéto extrémne situácie skutočne doslova až s nezdravým športovým fanatizmom?

Sledovanie stresujúceho zápasu je z psychofyziologickeho hľadiska omnoho škodlivejšie než jeho odohranie a infarkty sú častým dôsledkom tohto psychického vyčerpania. Porovnávacia psychologická štúdia z Nemecka ukázala, že futbalový tréner je najrizikovejšou profesiou. Podobne je tomu u fanatických divákov. Mimoriadne silné zápasy prežívajú, po celých 90 minút, potom sú v strese, ktorý je v závere extrémne vystupňovaný. Je to bludný kruh, ktorému sa dá čeliť len veľmi dobrou profylaxiou a psychohygienou.

Počas MS vo futbale sa tie najväčšie očakávania vkladajú najmä do výkonov ich najväčších hviezd, ktoré sú pod obrovským tlakom nielen médií, ale najmä vlastných fanúšikov. Nehovoriac o tom, že v prípade Brazílskej futbalovej reprezentácie sú očakávania v podobe celkového víťazstva a zisku samotnej majstrovskej trofeje, vybičované na maximum. Je spomínaný tlak a zodpovednosť v takomto prípade dobrou zbraňou k potrebnému víťazstvu a dobrým výkonom, alebo len akousi brzdou?

Myslím si, že veľké hviezdy takéhoto formátu zápasy na šampionáte psychicky zvládnu, pokiaľ budú zdravotne v poriadku. Sú navyknutí na veľký tlak nielen z klubových, ale aj reprezentačných štartov a zažili šampionáty. Dá sa očakávať, že vonkajší tlak ich výkony vystupňuje. Všimnite si, že najťažšie zápasy obvykle rozhodujú pravé hviezdy. Najhoršiu situáciu bude mať Neymar. Je z nich najmladší a nezažil ešte majstrovstva sveta, pričom tlak na neho bude v domácom prostredí obrovský. Tak uvidíme, čí zvládne svoju rolu a očakávania, ktoré do neho celá Brazília vkladá.

V závere rozhovoru načrieme do témy, ktorá je síce z iného súdka, no vo svete športu a futbalu obzvlášť, sa skloňuje už nejaký ten čas. Ani futbalový šampionát v Brazílii sa totiž nevyhol starým známym špekuláciám o tom, či by sa futbalisti počas turnaja mali zdržiavať milostných aktov. Jedni takéto praktiky schvaľujú, iní zas rázne odmietajú, kôli zbytočnému plytvaniu hráčskej energie. Aký je Váš osobný názor na túto takpovediac šteklivú športovú tému?

Z hľadiska energetického to nie je problém, pretože sexuálny akt čo do výdaja energie je porovnateľný s vybehnutím hráča do niekoľkých poschodí. Skôr môže byť problém s náhlym poklesom hladiny testosteronu, čo znižuje agresivitu, ktorá je pri vrcholnom výkone potrebná. Jednako sa ukazuje, že v tomto smere by sme potrebovali viac serióznych štúdii, pretože v praxi prevláda v súčasnosti empirická skúsenosť typu „toto mi vyhovuje“. Netreba zabúdať aj na aspekt režimu, pohody a udržania celej koncentrácie na cieľ. Pre realizačné tímy je fveľmi náročná úloha nastaviť pravidlá, ktoré sú prospešné pre jednotlivých hráčov, ale aj celé mužstvo, aby dokázalo dosiahnuť svoj cieľ na šampionáte, ktorý trvá až mesiac.