Main Content

Svieži vánok s príchuťou kolumbijskej kávy, či domáca Brazília?

štvrtok, 3. júl 2014 17:43 | Autor: Jakub Mihálik

Svieži vánok s príchuťou kolumbijskej kávy, či domáca Brazília?
Svieži vánok s príchuťou kolumbijskej kávy, či domáca Brazília? | zdroj: © TASR

Už zajtra sa proti sebe predstavia vo štvrťfinálovom zápase MS dva juhoamerické tímy. Tradičná veľmoc Brazília vyzve na súboj nováčika v tejto fáze turnaja, Kolumbiu. Kto pri strete týchto dvoch odlišných reprezentácií uspeje?

Komentár Jakuba Mihálika

Už pred šampionátom sme volali po tom, aby sa na šampionátovom nebi objavila nová hviezda. Hviezda, ktorá má potenciál narušiť žiaru tradičných futbalových veľmocí, keďže za posledných viac ako 50 rokov sa vo finále točili stále tie isté tímy. Futbalové nebesia nás vyslyšali. A možno aj predčili naše očakávania.

Futbalový tím Kolumbie priniesol na šampionát niečo nové, svieže. Závan kávy od Los Cafeteros opantal minimálne polovicu futbalového sveta. Hrajú krásne. Elegantne, rýchlo, technicky. Pripomínajú Brazíliu spred niekoľkých desaťročí. Dokonca opäť priniesli svetu pozíciu typickej „desiatky“, playmakera, ktorá Jamesovi Rodriguezovi svedčí ako od čias Ronaldinha nikomu. 

O Kolumbijčanoch sa hovorí, že sú najveselejšími ľuďmi na svete. A túto veselosť môžeme sledovať aj na šampionáte. Avšak nielen na ihrisku. Ich fanúšikovia menia mestá a štadióny šampionátu na obrovskú latino fiestu, po domácich Brazílčanoch ich vidieť asi najviac. Už teraz sú v ošiali, pretože ich Cateferos prekonali svoje historické maximum. No môžu ísť ešte ďalej.

Brazílčania síce prešli do štvrťfinále, no určite sa nedá povedať, že bez problémov. Starosti im narobili iné latinsko-americké tímy, keď ani Mexiko, ani Čile nedokázali poraziť v riadnom hracom čase. Možno aj kvôli dlhé roky opakujúcim sa slovám, že na brazílsku hravosť sú juhoamerickí obrancovia viac zvyknutí ako tí európski. Po obrovsky náročnej prekážke v podobe Čile však Brazíliu čaká ešte náročnejšia. Kolumbia je mladšia, rýchlejšia, hravejšia a nabudenejšia. Menom možno áno, no formou určite nebudú tak výrazným outsiderom, ako sa prezentuje (napríklad v stávkových kanceláriách).

Doprial by som Kolumbii postup. Prinášajú na svetový šampionát svieži vánok s príchuťou kávy. Prinášajú hravosť, radosť z futbalu, úžasných futbalistov. Prinášajú nový poriadok do zatuchlej futbalovej mapy Južnej Ameriky i celého sveta. Na druhej strane však stojí domáci tím. Ak štvrťfinále nezvládne, pre domácich fanúšikov turnaj skončil. A to by atmosfére zvyšku turnaja výrazne uškodilo. 

Som preto na vážkach. A možno aj mnoho fanúšikov so mnou. Komu dopriať postup do semifinále? Neymarovi, či rovnako starému Rodriguezovi?  Nech už je to žltý tím Kolumbie alebo žltý tím Brazílie, snáď vypadnutie toho druhého šampionátu neuškodí. Škoda, že sa práve tieto dva tímy nestretli až vo finále.