Main Content

Futbalová stoka pre Miňa Stocha

štvrtok, 3. júl 2014 16:02 | Autor: Jakub Mihálik

Futbalová stoka pre Miňa Stocha
Futbalová stoka pre Miňa Stocha | zdroj: © TASR

Slovenský futbalový reprezentant Miroslav Stoch odchádza na hosťovanie do Spojených arabských emirátov. Je klub FC Al-Ain dobrou voľbou? Nie je tých arabských pôsobení slovenských futbalistov už priveľa.

Komentár Jakuba Mihálika

Asi ma to už ani veľmi neprekvapilo. Futbaloví „samorasti“ Vlado Weiss junior a Miňo Stoch mali vždy tak nejak podobnú futbalovú cestu. Hviezdne mládežnícke roky, potom potácanie sa po hosťovaniach, škandáliky a druhotriedne prestupy. A tak sa možno aj dalo čakať, že, keď si šiel do arabského sveta zarobiť a polebediť Weiss, dlho na seba nenechá čakať ani jeho „problémový“ kamarát. Veď treba nové auto, keby náhodou opäť bola nejaka opilecká búračka. Napriek tomu ma to ešte stále škrie. Takto slovenský futbal nemá napredovať. A už vôbec nie jeho najväčšie talenty za posledných desať rokov.

Na Slovensku si to hráči trochu pomýlili. Neviem, či to je zlou výučbou geografie, alebo čím. Najlepší futbal sa totiž hrá v Západnej Európe. Popletení Slováci sa vyberajú opačným smerom. Čoraz viac a viac. Prvým hitom bolo Rusko. To sa ešte dá pochopiť. Potom Grécko, Turecko, teraz arabské krajiny. 

Nemám nič proti tomu, keď chce futbalista zabezpečiť seba a svoju rodinu (Stoch žiadnu nemá). Máte však pocit, že vo futbalovo vyspelej Európe zarábajú futbalisti zle? Nemyslím. A tak mi ako jediný vysvetliteľný dôvod príde na um lenivosť. Načo sa pobiť o miesto v zostave PAOKu, Fenerbahce alebo iného druhotriedneho klubu, keď môžeme ísť do štvrtej cenovej skupiny medzi futbalovými klubmi, však?

Môžeme si povedať, že sa k podobnému kroku zatiaľ odhodlali len dvaja futbalisti. Ale práve títo dvaja futbalisti sú jednými z najospevovanejších reprezentantov, a teda predvoj pre ich následovníkov. Kouč Ján Kozák môže okamžite volať svojej káblovej televízii, že chce miesto Sky Sports Al-Jazeeru. Rovnako totiž, ako vznikol ruský a turecký prestupový ošiaľ, bude pravdepodobne nasledovať arabský. Po ňom možno čínsky a japonský, lebo, čím ďalej od vyspelého futbalového sveta, tým lepšie. 

Je overeným faktom, že človek, ktorý si dáva nižšie a nižšie výkonnostnú latku, upadá. Môžeme sa chlácholiť tým, že predsa ide len o rok, ako vo Weissovom prípade, no trend je nastavený jednoznačne. Z veľkého talentu Chelsea, cez hviezdu majstrovského Twente, po lavičkára v PAOK Solún. Myslel som si, že odteraz to pôjde už len hore, mýlil som sa. Aj keby bol totiž Stoch najväčšou hviezdou ligy v Spojených arabských emirátoch, je to kvalitatívny krok späť. A keď si chce ničiť kariéru, prosím. Výkonnostný prepad jedného zo základných stavebných kameňov Kozákovho tímu sa však týka aj reprezentácie. A to už neprosím. Ale dúfam, že si Stoch futbalovú stochu stoku užije.