Main Content

Futbal potrebuje proti nude nové pravidlo - technický gól

streda, 2. júl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Futbal potrebuje proti nude nové pravidlo - technický gól
Futbal potrebuje proti nude nové pravidlo - technický gól | zdroj: © TASR

Máme za sebou všetky osemfinálové zápasy MS 2014, ktoré sa na seba až príliš podobali. Nielenže vyhrali vždy víťazi skupín, ale hlavne priebehy zápasov sa na seba ponášali. Až po prvom góle sa začalo hrať.

Komentár Filipa Chudého

Osem osemfinálových zápasov máme za sebou a aj keď sa to ani veriť nechce, už ich bude iba posledných osem. Ale malo by to byť okteto tých najlepších, na ktoré si história bude pamätať. Zatiaľ sledujeme dobrý šampionát, na ktorom sa hrá kvalitný futbal, preto neprekvapuje, že padajú aj góly. Tie sú korením futbalu a robia aj z podpriemerného zápasu nadpriemerný, teda keď ich padá veľa. Divoké výsledky ľudia milujú, preto keď sa zápas končí povedzme 4:4, 5:3 a pod., tak nikto na futbal nadávať nebude, ale keď sa to skončí 0:0, potom si kritiku musia vypočuť aj výbery sveta v najlepšej forme.

Bezgólový výsledok je problém futbalu, pretože človek sa určite nedočká minimálne jednej veci, no tej podstatnej, gólov. A problémom je aj bezgólový priebeh, zvlášť vtedy, keď obaja nemusia. To je aj prípad jednozápasových vyraďovacích zápasov, obaja síce chcú postúpiť, ale keďže nemusia postup naháňať od prvej minúty, začnú od nej taktizovať a hlavne čakať. V osemfinálových zápasoch týchto MS to bolo ukážkovo viditeľné. Veď sedem prvých polčasov sa skončilo remízou a až šesť bezgólovou. Kvalita futbalu bola v prvej časti hry práve v týchto zápasov zlá, keď poviem, že to bol futbal o ničom, tak sa nepomýlim.

Ale tým nechcem povedať, že prvé polčasy nemusíte pozerať, hoci v nich uvidíte iba futbalové šachy, v ktorých sa skúšajú úvodné ťahy s pešiakom. Aj to je totiž zaujímavé, hoci k priebehu zápasov po prvom strelenom góle sa to nedá porovnať. Lenže ten obvykle padá v takýchto zápasoch neskôr, čo je na veľkú škodu futbalu. Preto by som navrhol Medzinárodnej futbalovej asociácii pre pravidlá (IFAB), aby do futbalu zaviedla technický gól. Tým myslím to, že ak by mužstvá iba vyčkávali napríklad desať minút na spasenie v podobe náhodného gólu, ale zázrak by neprišiel, potom by tomu o niečo málo aktívnejšiemu bol pripísaný gól. Myslím, že už len tá predstava by prinútila obe mužstvá k aktivite, ale keby nie, potom gól by zmenil dej zápasu, ako ho zmenil aj teraz v osemfinále, keď spravil z nudy zábavu, niekde až obrovskú.

Samozrejme, uvedomujem si, že toto pravidlo niekto môže považovať za hlúpe a asi sa ho ani nikdy nedočkáme, ale za úvahu stojí. Veď prečo čakať desiatky minút na gól, keď by sa dalo iba desať a k tomu by sa zápas ešte aj rozbehol. Ale to je iba úvaha milovníka futbalu, ktorý si chce vychutnávať útok za útokom a kolmú hru dopredu. Nemám nič proti zaparkovanému autobusu, lebo ak druhý maximálne útočí a strieľa naň každú druhú minútu, je to zaujímavé, no už mám problém s tým, keď niekto chce držať loptu v strede poľa, posúvať si ju do kraja a pozerať sa, či náhodou súper neurobí nejakú chybu a ešte chce tomu hovoriť futbal.

V diskusii sa vyjadrite, zaviedli by ste technický gól?