Main Content

Futbal, pivo in. Manželka out!

utorok, 1. júl 2014 12:39 | Autor: Silvia Petrašková

Futbal, pivo in. Manželka out!
Futbal, pivo in. Manželka out! | zdroj: © TASR

„Miláčik, kedy sa mi budeš venovať?“ „Hmm, dnes nie, ide futbal!“ „A zajtra?“ „Aj zajtra ide futbal!“ Milé dámy pripravte sa a do najbližších dní sa prosím vyzbrojte ešte poriadnou dávkou trpezlivosti, lebo takéto slová bude nasledujúce dva týždne počúvať od svojich milovaných partnerov veľmi často. Ostro sledované finálové súboje MS vo futbale odštartovali svojim prvým osemfinálovým kolom!

Verte alebo nie, aj muži majú „svoje dni“. Poznáte to, MS v hokeji, finále európskej Ligy majstrov, ak ste sa počas tohto obdobia nedostali vo svojej domácnosti k slovu, verte, že nadchádzajúce týždne to nebude o nič lepšie. Najväčší športový sviatok všetkých chlapov – MS vo futbale už niekoľko dní tvorí chtiac-nechtiac súčasť vašej harmonickej domácnosti. Zabudnite na spoločne trávené večeri, romantickú večeru pri... (na sviečky ani nemyslite), či klasické zaspávanie vo dvojici. Žiadna romantika! Futbalové MS sú tu len raz za štyri roky! A dokonca v Brazílii! Už teraz si postupne zvykajte na to, že o vašom obľúbenom seriáli, či telenovele sa vám môže nanajvýš tak snívať. Z vašej obývačky sa bude ozývať len jediné, zvuk otvárania plechovky v poradí už zrejme desiateho dobre vychladeného piva a hlas vo futbalovej extáze kričiaceho Marcela Merčiaka k tomu. Skutočne vysnívaná predstava romantického večera, čo poviete? Aby ste sa však z toho futbalového šialenstva nakoniec nezbláznili, neboj sa, pomôžeme vám. S cennými radami do boja s touto futbalovou epidémiou sa s nami v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7.sk podelila psychologičkaMgr. Denisa Maderová.

Pani doktorka, najväčší športový sviatok všetkých chlapov, MS vo futbale už niekoľko dní tvorí súčasť zrejme každej slovenskej domácnosti. Skúste poradiť všetkým tým nešťastným partnerkám a manželkám čo by mali urobiť preto, aby počas tohto neľútostného obdobia nestratili kontrolu nielen nad svojou domácnosťou, partnerským životom, ale koniec koncov aj sami nad sebou.

Myslím si, že obdobie MS vo futbale patrí hlavne pozornosti a záujmu mužov, ktorí špecificky svojim fandením ku ktorému patrí hlavne zvýšený záujem o sledovanie zápasov v televízii, oveľa intenzívnejšie venujú svoju pozornosť a menší záujem o domácnosť alebo partnerku. Preto je v tomto období pre nás ženy dôležité obrniť sa trpezlivosťou a toleranciou, nevzťahovať si hnev mužov a ich nezáujem o nás na seba, brať to ako niečo, čo patrí k charakteristickým znakom a osobnosti mužov, pretože toto obdobie pominie a nebude trvať dlho. Je dôležité si uvedomiť, že muži sa musia podporovať mužskou spoločnosťou a spoločným záujmom, ktorým je často krát šport, ktorý mužov spája. Potrebujú tak zo spoločných aktivít a aj zo stretávania sa s mužmi načerpať mužskú silu a podporiť sa v nej vzájomne. Muži potrebujú uvoľniť ventil napätia a emócií, ktoré často krát v sebe zadržiavajú a nie vždy sa emocionálne dokážu prejaviť, čo vyplýva z kultúrnych stereotypov a z role muža a ženy, ktoré sú spoločensky a výchovne ovplyvniteľné. Práve šport, kedy si muži dovolia sa emocionálne prejaviť a uvoľniť nahromadené emócie a napätie, je dôležité pre ich psychické zdravie a vnútornú harmóniu, a tak isto sa tým utvrdzujú a uisťujú v mužskej sile.

Preto hnev ktorý prežívajú pri sledovaní hry alebo zápasov ženy často krát nechápu. Ženy nemajú v sebe toľko súťaživosti a nepotrebujú byť vždy všade prvé, čo vyplýva zo ženskej viac prispôsobivej povahy a vplyvu estrogénov a ženských pohlavných hormónov.

Pri agresívnejšej reakcii mužov sa ich snažíme preto utíšiť aby napr. „nedostali infarkt“, alebo nám pripadajú byť veľmi bezohľadní a sebeckí, no myslím si, že v tomto prípade je to úplne zbytočné, pretože sa s nimi dá hovoriť iba vtedy, keď sa sami upokoja a prejde vlna ich eufórie a napätia. Uvoľnenie emočného napätia je pre nich bytostne dôležité hlavne vtedy, keď určitému športu fandia. A koniec koncov sa im nikdy nič nestane, pokiaľ majú zdravé srdce a po pochopení ich prežívania vedia toleranciu žien veľmi oceniť. V žene potrebujú mať pochopenie, akceptáciu a prijatie.

 

Ventilovať a uvoľňovať nadbytočnú energiu a napätie je nanajvýš potrebné pre obe stany. A ak ventilujeme, tak už poriadne! Hor sa do nákupných centier! Mesiac trvajúci futbalový ošiaľ sa vo vašom prípade nemusí javiť hneď v tých najtmavších farbách. Urobte si chvíľku pre seba, pre svoje kamarátky, pre svoje záujmy.

 

Tak ako muži potrebujú čerpať silu zo stretnutí s mužmi a z mužských záujmov, aj ženy sa potrebujú stretávať so ženami a to hlavne z dôvodu, že ženy ventilujú svoje emócie rozhovorom a rozprávaním rôznych zážitkov a príbehov. Rozoberajú vzťahy a vzťahové súvislosti, či zápletky.

Shopping mánia je pre mužov len ďalšia z radu nepochopiteľných, no pre ženu existenčne dôležitých záležitostí. Nad všetky ostatné však vyčnieva neverending story s názvom maxicko-argentínska telenovelová posadnutosť. Nič sa však nebojte dámy, lebo ani vy na tom nie ste o nič lepšie. Sledovanie 90-minútového, pre vás bezvýznamného naháňania sa za malým guľatým čudom, to je skutočne len pre silné nátury. No aj táto prirodzená ľudská chybička zaujatosti má podľa psychologičky svoje korene.

To prečo ženy radšej pozerajú telenovely a muži futbal vyplýva z našej prirodzenej podstaty a povahy, ktorá je do veľkej miery vrodená a charakteristická jednotlivému pohlaviu, no je aj kultúrne a stereotypne spoločensky ovplyvniteľná. V telenovelách muži často krát strácajú chuť sledovať dej, pretože v nich nevidia jasný cieľ. V telenovelách sú vždy vzťahové zápletky, ktoré sa opakujú, no v iných súvislostiach a vzťahoch a muži chcú mať jasno ako to dopadne, preto strácajú trpezlivosť. Dôležité je, aby muži aj ženy napriek svojim biologickým a psychickým odlišnostiam mali rozum a city v rovnováhe. Vtedy budeme konať a rozhodovať rozumne a s citom. Čo znamená, že ak muži pozerajú telenovely nie sú slabosi, ale že sú citliví a empatickí , vedia ženy milovať, snažia sa ich pochopiť a vážiť si ich.

Dokonalý raj na zemi prežívajú však tí chlapi, ktorí sa môžu po svojom boku pochváliť skutočným športovým pokladom. Mať doma futbalom zachvátenú polovičku je dnes nekonečná rarita a nevýslovná vzácnosť.

Pokiaľ ženy futbal baví, mužov to veľmi poteší a získajú tak spojenca. Žena pritom nemusí fandiť ako o dušu, dôležité je, že je pri mužovi a muž v nej cíti podporu. Pre mužov je veľmi dôležité, keď ich ženy podporujú chvália ich, pretože muži chcú byť pre svoju ženu tí najdôležitejší a najlepší. Preto podporujúca partnerka je pre nich tá, ktorú potom nadovšetko milujú. Je pre nich oporou a istotou, ktorú potrebujú cítiť.

Realita dneška je však úplne iná a počas MS vo futbale sa vaša donedávna harmonická rodinná domácnosť mení na futbalové bojisko ktorému nevelí nik iný, než váš milujúci a nanajvýš „pozorný“ partner. Ak ste sa aj napriek všetkému rozhodli vydať cestou boja, gratulujeme vám, máte neskutočnú odvahu. Už vopred vás však upozorňujeme, že dlhšie ako 15 minút sledovať naháňanie sa vašich sexi futbalistov za guľatým čudom, určite nevydržíte. Máte rada adrenalín a rozhodli ste sa trhať rekordy? Klobúk dole! No ešte pred tým vás však musíme upozorniť na niekoľko životne dôležitých zásad.

Kým sa uložíte do sladkého náručia svojho futbalom bažiaceho partnera, aspoň z časti si prosím vás naštudujte základné futbalové pravidlá. Áno aj to o milovanom a nenávidenom offside. Na otázku tipu, ktorí sú naši, radšej zabudnite! Slovenská futbalová reprezentácia sa na tohtoročný futbalový šampionát v Brazílii totiž nekvalifikovala. Vzhľad futbalistov síce komentovať môžete, no nie často a ani príliš horlivo. Už dopredu si radšej zistite komu váš partner fandí, aby sa nedajbože nestalo, že začnete nechtiac pridŕžať súperovi. Ak teda aspoň z časti dokáže pri pohľade na vyšportované telá futbalistov udržať na uzde svoje ženské chúťky, zvládnete si narýchlo naštudovať pravidlo o postavení mimo hry, ktorému zrejme aj tak nikdy dokonale neporozumiete, základ máte za sebou a zvyšok vedieť nepotrebujete. Váš urputný boj bude totiž trvať len spomínaných 15 minút. Potom sa s určitosťou zbalíte a večer si radšej zariadite po svojom. V horšom prípade sa so spomínaného večerného sci-fi trojuholníka muž-futbal-žena, môže zrodiť nečakaná lavína problémov.

No aj tie sa pri troche chcenia tak na jednej ako aj druhej strane, môžu nakoniec vyriešiť. Ten najvhodnejší recept ako na to, poznáte len vy osobne. To či sa svojej drahej polovičke začnete natoľko doprosovať, až si ju svojimi sladkými rečičkami nakoniec opätovne pritiahnete na svoju stranu, je len vo vašej réžii. Ak si však ako starý známy a doposiaľ osvedčený „vylepšovák“ futbalom podlomeného vzťahu zvolíte iný druh „športovej hry“, žiaľ ani v tomto prípade vás veľmi nepotešíme. Najnovšia štúdia totiž ukázala, že vyše 27% mužov ešte aj pri sexe neustále myslí na futbal. Šťastím v nešťastí však naďalej ostáva, že aj táto futbalová epidémia raz bude mať svoj koniec a vaša mesiac trvajúca karanténa sa čochvíľa skončí a všetko sa znovu vráti do svojich koľají. Teda aspoň do najbližších štyroch rokov...