Main Content

Preview: Zaskočí Afrika favoritov z Francúzska a Nemecka?

pondelok, 30. jún 2014 14:17 | Autor: Jakub Mihálik

Preview: Zaskočí Afrika favoritov z Francúzska a Nemecka?
Preview: Zaskočí Afrika favoritov z Francúzska a Nemecka? | zdroj: © TASR

Program osemfinálových súbojov sa prehipol do svojej druhej polovice a dnes sa dozvieme, kto bude tvoriť predposlednú štvrťfinálovú dvojicu. Čo nás v dnešnom programe čaká, sa dozviete v našom preview.

Francúzsko – Nigéria

V úvodnom dnešnom zápase sa stretne jednoznačný favorit z Francúzska s outsiderom z Nigérie. Ak hovoríme o jednoznačnosti, zakladáme toto označenie na výkonoch, ktoré oba tímy v skupinovej fázy predvádzali. Francúzi premietli výborné výkony z prípravy aj do šampionátového zápolenia. S výnimkou posledného zápasu proti Ekvádoru, v ktorom sa im nepodarilo zúžitkovať obrovské množstvo gólových šancí, hrali Les Bleus efektne, efektívne, rýchlo a priamočiaro, vďaka čomu tím, ktorý ešte pred nedávnom ani nemal na šampionát postúpiť, razom vystrelil medzi hlavných favoritov. Výhry rozdielom triedy v zápasoch proti Hondurasu a Švajčiarsku znamenali, že už pred posledným zápasom bolo jasné francúzske víťazstvo v skupine.

Na druhej stojaca Nigéria nemala postup zďaleka tak jednoznačný. V prvom zápase sa obrovsky vytrápili s Iránom a napriek drvivej prevahe v držaní lopty, nedokázali prelomiť obranný val Queirozovho tímu a nevypracovali si ani len výraznejšie príležitosti. Ani v druhom zápase neboli presvedčíví. Super Eagles zachránil rozhodca, ktorý neuznal gól Bosny a Hercegoviny a nakoniec sa radovali z víťazstva 1:0. V poslednom zápase trápili Argentínu svojimi bleskovými krídelnými výpadmi a nakoniec podľahli len tesne 3:2.

Predpokladané zostavy

Francúzsko: Lloris – Debuchy, Varane, Koscielny, Evra – Matuidi, Cabaye, Pogba – Valbuena, Benzema, Griezmann
Nigéria: Enyeama – Ambrose, Oboabona, Omeruo, Oshaniwa – Onazi, Mikel, Azeez – Odemwingie, Emenike, Musa

Taktické manévre

V tomto zápase sa stretnú tímy, ktorých systém je podobný a zároveň tak odlišný. Oba celky sa spoliehajú na rozostavenie 4-3-3. Zatiaľ, čo však Francúzi čerpajú z neuveriteľne silného stredu poľa, a to v oboch smeroch, v defenzíve i ofenzíve, Nigérijčanom záložná trojica v útočnej fáze až tak nepomáha. Oba celky forsírujú priamočiaru hru smerom na agílne krídla, na hrote majú pohyblivého, technicky vyspelého zakončovateľa. Rozdielna je ich obrana, keď nigérijskí krajní obrancovia nedopĺňajú útok tak, ako ich francúzski kolegovia. Musa a Odemingwie, či ich náhradníci, hrajú veľmi vysoko postavení, čo núti obrancov zabezpečovať priestor v obrane. Naopak, Evra a najmä Debuchy, sú ofenzívne veľmi dobre naladení a často zabiehajú za svoje krídla, ktoré sa zase snažia prenikať na os ihriska. 

Kľúčový bude súboj v strede poľa. Oba celky majú trojicu veľmi dobre fyzicky stavaných stredopoliarov. Obi Mikel a spol sa cítia lepšie v defenzívnejšej pozícii, naopak, Pogba, či Matuidi vehementne podporujú útok. Práve táto formácia sa bude dostávať do najčastejších stretov a práve ona môže rozhodnúť.

Takisto bude dôležité, ako Francúzi zvládnu zachytávanie expresne rýchlych krídelných výpadov Super Eagles. Argentínčania s tým mali problémy, keď najmä Musa na ľavej strane využíval fakt, že Zabaleta sa nebál podporovať Messiho v útoku. S Debuchyho ofenzívnymi chúťkami môže byť opäť pravá strana obrany trochu odrkytá. Ak Les Bleus nenájdu účinný recept na odstavenie nigérijských krídelníkov. Pre francúzsky útok bude tento zápas náročnou skúškou. Už proti Ekvádoru si mohli vyskúšať, aké to je hrať proti desiatim (potom deviatim) brániacim hráčom, teraz sa s podobnou situáciou stretnú znova.

Tip

Francúzsko je individuálne lepšie na každej jednej pozícii, s výnimkou brankára, kde je súboj viac ako vyrovnaný pre Nigériu. Navyše, zdá sa, že Les Bleus konečne začali pracovať ako tím. Ich systém prechodu do útoku pomerne zaberá. V tomto zápase si neviem predstaviť, že by vyhrali Nigérijčania. Francúzska výhra je v slušnom kurze aj v našej tipovacej lige. Pre náročnejších možno vyskúšať stávku viac ako 2,5 gólu.
 

Nemecko – Alžírsko

Druhý dnešný zápas medzi Nemeckom a Alžírskom sa často označuje ako za príležitosť na odplatu pre alžírsky tím za MS 1982, na ktorom Alžírčanov Nemci s Rakúšanmi vyšachovali z postupovej priečky. Do dnešného duelu však ako jednoznačný favorit vchádza tím Nemecka. Zverenci Joachima Lowa si v troch zápasoch skupinovej fázy pripísali na konto sedem bodov. V prvom zápase deklasovali Portugalsko po víťazstve 4:0, aj vďaka hetriku Thomasa Mullera. V druhom zápase zachraňoval pre Nemecko remízu svojim gólom Miroslav Klose, ktorý sa tak zapísal do histórie ako spoludržiteľ rekordu v počte gólov na svetových šampionátoch. V záverečnom vystúpení nemeckú tvorivosť otestovali Američania, ktorí Nationalelf nedovolili vsietiť viac ako jeden gól Práve proti podobne hrajúcim Alžírčanom sa Nemcom tento tréning môže zísť.
Ak hovoríme o podobne hrajúcich Alžírčanoch, máme na mysli pozornú obranu, výborne atleticky pripravených hráčov a priamočiare rýchle kontry po krídlach. Alžírčania týmto systémom zaskočili Belgicko hneď v prvom zápase na MS. Po penalte nad Červenými diablami viedli 1:0, no Belgičania na konci zápasu výsledok otočili. V druhom zápase Alžírsko totálne prevýšilo tecnických Kórejčanov a výsledok 4:2 mohol byť ešte výraznejší. Postup do ďalšej fázy si Púštne líšky zabezpečili vyrovnávajúcim gólom Slimaniho v zápase proti Rusku. Výsledok 1:1 ich ďalej posunul z druhého miesta.

Predpokladané zostavy

Nemecko: Neuer –Boateng, Mertesacker, Hummels, Howedes – Lahm, Kroos, Schweinsteiger – Ozil, Muller, Gotze
Alžírsko: Mbolhi – Mandi, Bougherra, Hallice, Mesbah – Medjani, Bentaleb, Taider – Feghouli, Brahimi – Slimani

Taktické manévre

Nemci zatiaľ na turnaji patria k najopatrnejším tímom. V doterajšom priebehu preferovali bezpečné prihrávky pred riskantnými prienikmi. Proti skalopevnej obrane Alžírska však bude treba trochu odvahy a improvizácie, ktorú musí ponúknuť najmä trio Gotze – Ozil – Muller. Naopak, Alžírčania budú viac ako radi vyčkávať pred svojim pokutovým územím a vysielať svoje rýchle krídla do nebezpečných kontier, čo by pri najmä po stranách mohlo platiť, keďže Howedes a Boateng budú dosť často podporovať útok.

mapa aktivity dvoch krajných bekov Nemecka v zápase proti USA. Na súperovej polovici trávia viac času ako na vlastnej, čo by rýchle krídla Alžírska mohli využívať.

Kľúčom pre nemeckú defenzívu je prebudenie sa dvojice Lahm-Schweinsteiger a ich eliminácia útočného trojlístka Alžírska. Kľúčom pre nemeckú ofenzívu je kreativita a improvizácia Gotzeho a Ozila. Veľmi dôležité bude, aby sa Low v prípade dlho vyrovnaného stavu osmelil k zmene a do hry vniesol nový impulz, pretože hra bez útočníka nemusí na alžírsku betónovú stenu stačiť.

Tip

Kurz na výhru obrovského favorita je prinízky. Napriek tomu, že by Nemci postúpiť jednoznačne mali, zápas s USA ukázal, že sa proti tvrdej a pozornej obrane ich technickí hráči presadzujú náročnejšie. Niečo podobné ich čaká dnes, a tak možno očakávať, že na začiatku duelu bude hra o hľadaní možností nemeckých hráčov, ako by sa dala alžírska hradba prekonať. V prvom polčase by pokojne gól padnúť nemusel. Riskantný tip na polčasovú remízu nájdete v tipovacej lige v kurze 2,68.