Main Content

Preview: Spôsobí Čile šok turnaja? Má Uruguaj šancu bez Suareza?

sobota, 28. jún 2014 13:19 | Autor: Jakub Mihálik

Preview: Spôsobí Čile šok turnaja? Má Uruguaj šancu bez Suareza?
Preview: Spôsobí Čile šok turnaja? Má Uruguaj šancu bez Suareza? | zdroj: © TASR

A je to tu! Dlhoočakávané vyraďovacie boje, po ktorých spoznáme majstra sveta pre rok 2014. Hneď prvé zápasy sú veľkou lahôdkou, poďme si ich rozobrať.

Brazília – Čile

Šlágrom tejto fázy turnaja bude osemfinálový zápas medzi usporiadateľom a favoritom na titul, domácou Brazíliou a čiernym koňom turnaja, Čile. Brazílčania postúpili do osemfinále z prvého miesta A skupiny, keď ani raz neprehrali a popri dvoch výhrach s Kamerunom a Chorvátskom, si pripísali aj bod za remízu s Mexikom. Čile na druhej strane nevstupovalo do turnaja v pozícii favorita. Hoci ich postup nebol až takým prekvapením, prekvapujúce bolo, ako výrazne predčili úradujúceho majstra sveta zo Španielska. Po výhrach nad Austráliou a práve Španielskom  malo Čile už pred záverečným zápasom s Oranjes istotu postupu. Ani prehra 0:2 by nemala pribrzdiť formu, v ktorej sa La roja prezentuje.

Predpokladané zostavy

Brazília: Júlio Cesar – Alves, Silva, Luiz, Marcelo – Fernandinho, Gustavo, Oscar – Hulk, Fred, Neymar
Čile: Bravo – Silva, Medel, Jara – Isla, Aranguiz, Diaz, Menaa – Vidal – Sánchez, Vargas

Taktické manévre

Po nevýrazných výkonoch Paulinha a po ďalšom vynikajúcom predstavení v podaní Fernandinha, v druhom polčase zápasu s Kamerunom, možno Scolari konečne popustí svoju trvrdohlavosť a nasadí do základnej zostavy oporu Manchestru City. Inak by sa však zostava a najmä herný systém Brazílie nemali meniť. Žiadnu zmenu by sme nemali zaznamenať ani v kádri Čile, do ktorého sa po absencii v zápase proti Holandsku vracia Arturo Vidal, napriek tomu, že nie je stopercentne fit.

Dôvod, prečo bude tento zápas obrovsky zaujímavý ,nie je len v menách súperoch, ale aj ich taktických systémoch. Čiľania hrajú okulahodiaci moderný futbal so silným stredom poľa a priamočiarym prístupom v útočnej tretine ihriska. Ich rozostavenie 3-4-3 umožňuje prelínanie sa jednotlivých formácií a narúšanie defenzívneho plánu súpera. Aj kvôli silnému stredu poľa na čilskej strane, bude kľúčové, či Scolari nasadí Fernandinha. Brazília totiž potrebuje v strede ihriska získať prevahu, aby vyťažila maximum zo svojho útoku a zamedzila rýchlym kontrám Čile.
Úplne kľúčovým bude súboj brazílskej ľavej strany s čilskou pravou stranou. Sampaoli si uvedomuje, že eliminácia Neymara zvyšuje šance jeho tímu výrazným spôsobom. Súboj Neymar+Marcelo verzus Alexis + Isla pravdepodobne rozhodne o víťazovi stretnutia, keďže pre oba celky je táto strana ťažiskovou.


aktivita Čile


šance Brazílie v zápase proti Kamerunu - ťažisko na ľavej strane

Neymar potrebuje vo svojej snahe podporu Marcela, ktorý však musí myslieť v prvom rade na defenzívu, lebo Alexis vie byť z protiútoku smrteľný. Podstatné môže byť zaradenie Fernandinha, ktorý viac zľava môže zaisťovať Marcela, prípadne ho na striedačku vymeniť pri útočných výpadoch.

Ďalším výrazným bodom bude fakt, ako Čile zvládne pressing. V kvalifikácii na MS bol Sampaoliho tím jediný, ktorý dokázal aktívne napádať argentínsku, či kolumbijsku dominantnú rozohrávku. Vysoko postaveným pressingom dokázali zabrániť rozohrávkam už v úvodnej fáze, prípadne vytvorili na ofenzívnych hráčov tlak, kvôli ktorému nemali veľa času na rozvinutie svojich kombinácií. Čiľania so svojou skvelou kondíciou sú schopní vysoko napádať celých 90 minút. Ak Brazília s hráčmi ako Luiz, Gustavo, či Fernandinho, ktorí sú dostatočne technicky vyspelí, zvládnu rozohrávku pod tlakom, Brazília môže uspieť.

Tip

Domáce prostredie pravdepodobne zohrá úlohu aj v tomto zápase. Selecao cíti obrovskú podporu, ktorá je však založená na reálnej kvalite. Ak do hry vstúpi Fernandinho, kvalita sa ešte zvýši, pretože hráč Manchestru City hrá vo famóznej forme. Hoci tento zápas rozhodne nebude jednostranný, odhadujeme víťazstvo domácich. Výsledok 2:1. 


Kolumbia – Uruguaj

V druhom dnešnom zápase si to takisto rozdajú dva juhoamerické tímy. Ako Uruguaj, tak aj Kolumbia sa môžu tešiť na veľkú podporu divákov a my sa môžeme tešiť na zaujímavý duel. Kolumbia postúpila zo svojej základnej skupiny úplne bez problémov, keď zdolala Grékov, Pobrežie Slonoviny i Japonsko. Na druhej strane stojaci Uruguaj sa na postup natrápil, keď v úvodnom zápase nečakane podľahol Kostarike. Do zápasu s Anglickom teda vstupovala La Celeste v nevýhodnej pozícii, keďže aj Albion potreboval vyhrať. Dva góly Luisa Suareza proti krajine, v ktorej pôsobí, však razom Uruguaj vystrelili späť do boja o postup. V záverečnom zápase trochu vo svetle kontroverzií zaniklo víťazstvo Uruguaja v pomere 1:0 a ich postup z druhého miesta v skupine.

Do zápasu vstupuje v pozícii favorita Kolumbia, no Uruguaj má z veľkých turnajov viac skúseností. Na MS 2010 prakticky totožný káder postúpil do semifinále, o rok neskôr vyhral juhoamerický šampionát. Naproti tomu Kolumbia so svojimi mladými hráčmi absolvuje prvý významný turnaj a hneď si na ňom počína nad očakávania. Napriek strate svojej najväčšej hviezdy, Radamela Falcaa, šírkou svojho kádra dokazuje, že má dostatočnú kvalitu postúpiť na turnaji čo najďalej. Uruguaj na druhej strane takisto bude musieť zabojovať bez svojej najväčšej hviezdy, keďže si Suarez nezahrá najbližšie štyri mesiace a deväť reprezentačných zápasov. Už úvodný duel skupiny naznačil, že táto strata môže znížiť šance Uruguaja, no aj bez El Pistolera má Uruguaj kvalitný tím.

Predpokladané zostavy

Kolumbia: Ospina – Zuniga, Zapata, Yepes, Armero – Aguilar, Sánchez, Rodriguez – Cuadrado, Gutierrez, Ibarbo
Uruguaj: Muslera – Gimenez, Godin, Caceres – Gonzalez, Lodeiro, Arevalo, Rodriguez, Pereira – Forlan, Cavani

Taktické manévre

Aj v tomto zápase na seba narazia dva odlišné štýly. Uruguajčania hrajú zo zabezpečenej obrany, pričom aj dve útočné esá Cavani + Suarez/Forlán, zohrávajú výraznú úlohu pri bránení. Najmä Cavani je v reprezentácii prekvapivo efektívny pri odoberaní lôpt a napádaní súperových tvorcov hry. Na obranu sa budú sústrediť aj v tomto zápase, pretože útok je to, čo straší súperov Kolumbie.
Najdôležitejším mužom kolumbijskeho útoku je James Rodriguez. Mladý hráč AS Monaka aj na tomto turnaji dokazuje, že Kolumbia nie je Radamel Falcao a ostatní, ale práve James a ostatní. V doterajšom priebehu sa pričinil o päť gólov svojho tímu, čo je spolu s Benzemom najviac zo všetkých hráčov. Či už na krídle, alebo v strede, Rodriguez plní rolu playmakera. Výrazne sa pričiňuje o útočnú aktivitu svojich dvoch krídel, keď najmä na pravej strane operujúci Cuadrado perfektne číta Rodriguezove myšlienky.

Uruguaj sa bude v zápase chcieť spoliehať na rýchle protiútoky. Napriek technickej vyspelosti, však Kolumbia veľa príležitostí na rýchle prečíslenia nedáva. V defenzíve ostáva až so šiestimi hráčmi a len zvyšok sa priamočiarymi prihrávkami rýchlo presúva k bráne súpera. Kolumbia bude so zabezpečenou obranou chcieť prenechať iniciatívu miestami aj Uruguaju, aby si sami otvorili cestu k útočným výpadom. So starnúcim Forlánom na mieste Suareza, to La Celeste v rýchlych protiútokoch bude mať ťažšie.

Tip

Ak chceme posudzovať šance na základe súčasnej formy, jednoznačná prevaha je na strane Kolumbie. Cafeteros môžu udrieť prakticky odvšadial. Silné štandardky, rýchly protiútok, kvalitná medzihra, vyrovnané formácie. Preto na postup favorizujeme Pekermanov tím. Výsledok 2:0.