Main Content

Majster sveta potrebuje: káder, skúsenosti, výdrž, šťastie, rozhodcu

sobota, 28. jún 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Majster sveta potrebuje: káder, skúsenosti, výdrž, šťastie, rozhodcu
Majster sveta potrebuje: káder, skúsenosti, výdrž, šťastie, rozhodcu | zdroj: © TASR

Prvá polovica MS je za nami, ale teraz štartuje tá druhá, v ktorej sa rozhodne o titule svetového šampióna. Vedú sa polemiky kto bude novým majstrom sveta, no nech to bude hocikto, bude potrebovať niekoľko vecí.

Komentár Filipa Chudého

Dva týždne plné futbalu skončili, teraz začínajú dva týždne hľadania nového majstra sveta. Ono sa to možno ani nezdá, ale presne 75 % zápasov už máme za sebou. Počas nich sme videli množstvo príbehov, ktoré sa určite zapíšu do histórie, ale skôr iba jednotlivých účastníkov, pretože aj z historického hľadiska vieme, že futbalové dejiny sa píšu vo vyraďovacej fáze, keď už nie je čas na opravu. V hre o športový grál je ešte stále polovica účastníkov turnaja, no tešiť sa bude iba jeden. Ale ten musí prekonať štyri prekážky, pričom každá ďalšia bude náročnejšia, čo na ich zdolávanie bude potrebovať?

Odpoveď som hľadal v minulosti, keď som si pozrel cesty majstrov sveta vo vyraďovacej fáze, hoci nič nové som pri pátraní neobjavil, len som si potvrdil skutočnosti. Nový majster sveta bude musieť mať kvalitný široký káder, keďže jedenásť skvelých hráčov nestačí. A hoci zostavu bude musieť mať určite stabilizovanú, tak v jednej chvíli nadíde moment, keď bude musieť tréner načrieť do zásob. A ktorý v nich nič nenájde, tak víťazom sa nestane, ale ten čo aj v nich nájde faktor x, má stále šancu.

Ale musíte mať aj skúsený káder, pretože svetovými šampiónmi sa stávali tí, ktorí už mali niečo odohrané. Preto je prakticky nereálne, že novým majstrom sveta sa stane niekto, kto v doterajšom priebehu prekvapoval, čím sa zaradil do stáda čiernych koní, no na viac to stačiť nebude. Menšie otázniky v tomto smere visia nad Holandskom a Francúzskom, od ktorých sa veľa nečakalo. Káder majú síce dobrý, lenže zrejme im ešte aspoň nejakí dvaja skúsení hráči môžu chýbať, ale ak sa dočkajú vo väčšej miere ďalších potrebných ingrediencií, môžu tým chýbajúcu skúsenosť čiastočne vyvážiť.

Výdrž by im nemala chýbať, keďže sú mladší, a hoci vytrvalosť ovplyvňuje vek, tak v turnaji skôr závisí od atletickej pripravenosti. V tomto smere zatiaľ vynikajú latinskoamerické tímy, čo sa vlastne aj očakávalo. Už pred turnajom som spomínal, že tamojšie podnebie im bude hrať do kariet. No aj na MS 2010 sme videli, že hoci dosť európskych mužstiev vypadlo v skupinách, tak tie zvyšné pripravené boli, preto Európa brala všetky medaily. A tento scenár sa môže aspoň z dvoch tretín zopakovať aj teraz.

Ak budú mať európske tímy šťastie, tak určite. Šťastie je totiž ďalším predpokladom úspechu, hoci osobne sa vždy snažím nájsť exaktnejšie dôvody. Očakávam, že budúci majster sveta bude musieť prejsť aspoň cez dva penaltové rozstrely či predĺženia, pričom vtedy to je dosť často hlavne iba o šťastí, hoci to sa vždy prikloní k pripraveným.

Posledným dôvodom úspechu bude priazeň rozhodcov. Tí podľa môjho odhadu rozhodli o polovici osemfinalistoch, a bojím sa, že vo veľkom rozhodnú aj o finalistoch, čiže aj o budúcom majstrovi sveta. A keď nazrieme do minulosti, ten, kto zdvíhal víťazný pohár nad hlavu, mal neraz rozhodcov na svojej strane.

V diskusii sa vyjadrite, kto bude podľa vás majster sveta?