Main Content

Keď pískajú majstrovstvá aj pastieri z Bangladéša

piatok, 27. jún 2014 13:20 | Autor: Tarek Yacoob

Keď pískajú majstrovstvá aj pastieri z Bangladéša
Keď pískajú majstrovstvá aj pastieri z Bangladéša | zdroj: © TASR

Na týchto majstrovstvách sveta vo futbale si spomíname na tie v hokeji. Rozhodne nie kvôli podobnosti týchto dvoch športov, veď sú úplne odlišné. Ale kvôli viacerým čudným rozhodnutiam rozhodcov.

Komentár Tareka Yacooba

Sepp Blatter objednal 10 slepeckých palíc

Prezident FIFA Sepp Blatter sa rozhodol vlnu negatívnych komentárov riešiť naozaj svojsky. Od neznámej firmy sa rozhodol objednať slepecké palice. Média však okamžite špekulujú prečo až desať! Veď až toľko fatálnych chýb rozhodcov nebolo! Sepp Blatter sa k tomu zatiaľ nevyjadril, no povráva sa, že je to údajne do rezervy.

Prečo urážaš bangladéšskeho pastiera?!

OPBP (Ochrancovia práv bangladéšskych pastierov) si už možno pripravovali na mňa nejakú sťažnosť. Na svoju obhajobu musím povedať, že spomínaní pastieri boli len akýmsi ironickým prirovnaním ku neskúseným rozhodcom, ktorí pískajú „horské ligy“. Je náhoda, že zatiaľ fatálne chyby v rozhodnutiach urobili rozhodcovia, ktorí rozhodujú najvyššiu japonskú, kolumbijskú, katarskú, alebo napr. novozélandskú ligu? Ja si myslím, že rozhodne nie. Sepp Blatter je prezidentom FIFA už od roku 1998. Za tie roky sa na majstrovstvách toho udialo požehnane. Nie len v tom pozitívnom zmysle. Iste si pamätáte na „krvavú“ hru Južnej Kórey, kedy záhadne juhokórejským hráčom nebol odpískaný ani taký faul, ako tvrdý kopanec do nohy. Alebo "náhodné“ spojenie rozhodnutia o tom kde budú MS (rok 2018+rok 2022). Každý kritizuje, že MS budú v Katari, len vedenie FIFA je spokojné. O tom, koľko inkasovali za toto rozhodnutie sa dá už iba polemizovať. A takto by sa dalo podľa niekoho v „konšpiračných“ teóriách pokračovať. Veď vraj ani žreb skupín na MS 2014 nebol úplne kóšer, ale to si už nedovolím tvrdiť, že to je aj pravda.

Na vážnu nôtu

Odpískanie jasne nafilmovanej penalty, na druhej strane neodpískané skopnutie hráča v pokutovom území. Odpískaný „ofsajd“, po ktorom padol gól, či Suarezove neodpískané zuby v Chielliniho pleci. A to ani nespomínam veľmi prísnu červenú kartu predtým. Ďalej zabudnutý obranca, ktorý bol ešte jasne za Edinom Džekom, no gól uznaný nebol. Bosniaci sa teraz môžu aj zblázniť od zúrivosti, no šancu na postup aj kvôli tomuto nesprávnemu rozhodnutiu nemali. A samozrejme netreba zabudnúť ani na dva neuznané góly Dos Santosa v zápase Mexiko – Kamerun. Klincom do rakvy bola neodpískaná penalta v zápase Alžírsko – Kórea. Našťastie výsledok to neovplyvnilo a Alžírčania vyhrali 4:2. Ak by takéto chyby urobili rozhodcovia z rôznych líg, tak nepoviem ani slovo. Ale žiadny skúsený rozhodca ešte neurobil fatálnu chybu na týchto MS. Nechcem nejako znevažovať kvality takej japonskej ligy. Rozhodcovia sú tam zvyknutí na obrovské davy, no kvalitou sa nemôže porovnávať s Premier League či Bundesligou. No a rozhodcovia v Katare či Novom Zélande pískajú často pre stovky divákov, kvalitou nižšou ako 5.Anglická Liga. Naozaj je toto recept ako vyberať rozhodcov, len aby sme nikoho nediskriminovali? Nechceme radšej kvalitných rozhodcov z pár krajín a vyhnúť sa vďaka tomu takýmto nespravodlivým rozhodnutiam? Jasné, nikdy to nebude na 100%, ale sami vidíme ten obrovský rozdiel medzi rozhodcom z Európy a rozhodcom, ktorý píska niekde v Katare či Japonsku. A možno sa aj vyhneme takýmto pozápasovým vyjadreniam : "Dúfame, že FIFA si konečne uvedomí, aké hororové situácie vznikajú, keď umožní rozhodovať takým ľuďom, ako napríklad Peter O'Leary." "Krádež v Cuiabe - Bosna sa lúči po zahanbujúcom výkone rozhodcov," uvádza sarajevský denník Dnevni Avaz. "Bosne neuznali regulárny gól, potom dostala Nigéria darček," konštatujú Nezavisne Novine z Banjej Luky. A miesto toho sa po zápase bude hodnotiť hra tímu a nie (ne)výkony rozhodcov. To sa však najprv bude musieť niečo zmeniť.