Main Content

Suarez môže zájsť k zubárovi. A hlavne k psychológovi

piatok, 27. jún 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Suarez môže zájsť k zubárovi. A hlavne k psychológovi
Suarez môže zájsť k zubárovi. A hlavne k psychológovi | zdroj: © TASR

Disciplinárna komisia Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA už udelila trest za kanibalský kúsok Luisa Suareza. Ten okamžite vyvolal diskusiu, lebo je najväčší v histórii MS, ale zaslúžený. Suarez bude mať aspoň čas popremýšľať.

Komentár Filipa Chudého

Uruguajský útočník Luis Suarez dostal od disciplinárnej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA za uhryznutie talianskeho obrancu Giorgia Chielliniho trest na deväť zápasov, zastavenie činnosti na 4 mesiace v akejkoľvek spojitosti s futbalom a pokutu 100 000 švajčiarskych frankov, čiže približne 82 000 €. To je resumé z rokovania disciplinárky FIFA. Jednej strane sa to zdá málo a (iba) fanúšikom tohto útočníka veľa, no treba povedať, že nie je až tak dôležité koľko bude Suarez stáť, ale ako ten čas využije.

Tesne po svojom neskorom „talianskom obede“ bolo aj samotnému Suarezovi jasné, že na tomto turnaji si už nezahrá. Teda zrejme mu to došlo až po zápase, keď ustúpil zápasový adrenalín, ktorý mu už dlhodobo udiera na mozog, konkrétne na časť ovládajúcu žuvacie svaly. Na pozápasovom rozhovore vyzeral už pokorne, veď po dobrom jedle to hneď lepšie myslí. FIFA sa správne rozhodla, že toto bola posledná vec, ktorú na turnaji vykonal, pretože hráč, ktorý pošpinil turnaj turnajov si nezaslúži byť na mieste činu, taký musí ísť správne preč.

Zápasy vyraďovacej časti si preto pozrie už iba v televízore a treba veriť, že si začne pomaly uvedomovať čo za hlúposť spravil. To bude prvý krok na ceste za nápravou, hoci si nie som istý, či práve návrat na rodnú hrudu mu v tom pomôže. V Uruguaji sú totiž snáď všetci na jeho strane, keď dokonca aj prezident krajiny Jose Mujica chce preskúmať jeho trest, taký tam má futbal význam.  Hlúpym krokom by bol aj skorší odchod do Anglicka, veď tamojšie médiá by mu hneď „cez zuby“ spočítali, že ich tri levy „rozkúsal“ gólovo. Preto by som mu odporučil odchod niekde, kde ho nepoznajú, hoci také miesto po utorku asi ťažko nájde, lebo MS sledujú všade.

Dôležité bude aj to, aký zaujme postoj. Ak si sám neprizná chybu a ešte k tomu sa začne hrať na obeť, potom nech sa do futbalového diania ani nevracia, lebo by sa do niekoho zahryzol aj štvrtýkrát. Teraz má štyri mesiace na nápravu a nemal by nimi plytvať, najlepšie bude ak vyhľadá pomoc, a to nielen stomatologickú. Potrebuje predovšetkým psychologickú pomoc, keďže predchádzajúce futbalové tresty mu evidentne nepomohli.

Samozrejme, na rozhodnutie FIFA sa nabaľujú aj iné veci, keď ho opúšťajú sponzori, ktorým kazí imidž a ani FC Liverpool neskáče od radosti. Uruguajský útočník totiž bude chýbať prvých deväť ligových kôl a polovicu skupinovej fázy Ligy majstrov tiež presedí pri televízore. Ale v momente svojho návratu musí byť konečne psychicky silný. Ak si myslel, že predtým to mal po návratoch ťažké, tak teraz ho čaká peklo. Ak sa cez to neprehryzie a nebodaj niekoho opäť uhryzne, potom nech zmizne z futbalu nadobro. Ale ako sa jeho príbeh skončí, to záleží už len na ňom.

V diskusii sa vyjadrite, čo môže Suarezovi pomôcť?