Main Content

Scolari, kde je plán B?

štvrtok, 26. jún 2014 15:50 | Autor: Jakub Mihálik

Scolari, kde je plán B?
Scolari, kde je plán B? | zdroj: © TASR

Scolari, kde je plán B? Najčastejšie skloňovaným tímom majstrovstiev sveta je prirodzene domáca Brazília. Selecao brasileira má za sebou zápasy v základnej skupine. Môžu s takouto hrou pomýšľať na postup?

Komentár Jakuba Mihálika

Brazília svoje úspechy vždy dosiahla vtedy, keď mala vo svojom tíme viacero útočných hviezd. Pelé mal svojho Garrinchu, Romário svojho Bebeta, Ronaldo svojho Rivalda a Ronaldinha. Zdá sa však, že na tohtoročnom šampionáte je  to len o jednom mužovi.

Neymar je výnimočný futbalista. Dokáže veci, ktoré nikto iný nedokáže. V 22 rokoch má za sebou viac ako niektorí za celú kariéru. Dosiahol neuveriteľnú bilanciu 35 gólov a 20 aistencií v 53 zápasoch, v ktorých nastúpil. Na tomto turnaji stihol v troch zápasoch štyri góly. Aj preto ho doma považujú za spasiteľa. 

Fanúšikom sa nečudujem, potrebujú jedného hrdinu, ku ktorému vzhliadajú. Argentína má Messiho, Portugalsko Ronalda, Holandsko Robbena a podobne. Čudujem sa ale Felipemu Scolarimu. Ten svoj systém totiž až príliš zameral na jediného hráča. 

Aj preto sa v zostave objavuje Fred. Veľa toho nenabehá, postavou púta pozornosť stopérom a Neymar tak môže lietať po ihrisku. Aj preto je v zostave Hulk, ktorý zahadzuje šancu za šancou. No je fyzicky silný, čím vyvažuje Neymarovu útlu postavu. Aj preto je v zostave Oscar, lebo v pozícii tvorcu hry až tak Neymarovi „nezavadzia“ ako napríklad Willian. 

Systém je postavený tak, aby Neymar mohol Brazíliu doviesť k jednému jedinému cieľu. Pomôcť Neymarovi a ten sa už postará o zázrak. Čo však, ak sa zrovna Neymarovi nedarí? Má Brazília plán B?

Vyzerá to tak, že nemá. A bude ho musieť expresne rýchlo nájsť. Aj preto šiel inokedy nestriedateľný Neymar „dole“ v zápase s Kamerunom. Nad Neymarom visí hrozba dištancu, ak dostane v niektorom z ďalších zápasov žltú kartu. Ak nenastúpi, zrazu bude Brazília bezradná. 
Scolari sa snažil hru v zápase proti Kamerunu vyskúšať aj bez Neymara. Miesto Paulinha šiel na ihrisko Fernandinho, dostal sa naň tvorivý Willian, či všadebol Ramires. Celkom to išlo, lenže Kamerunčanov načal práve Neymar. 

Scolari, ak chce uspieť, čo rozhodne chce, musí pár vecí zmeniť. Či už bude Neymar absentovať na ihrisku svojho prítomnosťou, alebo výkonom. Musí viac oslobodiť Marcela, ktorý na ľavej strane vie narobiť poriadnu paseku (viď spolupráca s Ronaldom). Musí na pravej strane vymeniť slepými nábojmi strieľajúceho bombardéra Hulka za Williana. Musí dať príležitosť Fernandinhovi, ktorý je takmer bezchybný dozadu, čím odbremení čiastočne Oscara od defenzívnych úloh, ktoré ho brzdia v ofenzívnom rozlete. Ak toto všetko zvládne, nielenže uvoľní priestor pre Neymara, ktorému momentálne venujú pozornosť všetci obrancovia, ale vytvorí si aj plán B v prípade, že Neymarovi nepôjde.

Brazílii zatiaľ plán Neymar vychádza. Neymar na turnaji žiari. Čo však, ak prestane?