Main Content

Preview: Ronaldo potrebuje zázrak, Alžírsko blízko postupu

štvrtok, 26. jún 2014 12:44 | Autor: Jakub Mihálik

Preview: Ronaldo potrebuje zázrak, Alžírsko blízko postupu
Preview: Ronaldo potrebuje zázrak, Alžírsko blízko postupu | zdroj: © TASR

Dnes sa definitívne uzavrie menoslov postupujúcich do vyraďovacej fázy MS. Bude sa musieť Cristiano Ronaldo s Brazíliou rozlúčiť? Postúpia smelí Alžírčania? Vyhrá Belgicko aj posledný zápas o gól?

Portugalsko – Ghana

Pravdepodobne jedným z najnapínavejších zápasov doterajšieho priebehu MS bude stretnutie Portugalska s Ghanou. Oba tímy potrebujú bezpodmienečne vyhrať a spoliehať san a priaznivý výsledok zo súboja USA – Nemecko. Portugalčania práve proti Nemcom utŕžili debakel, ktorý ich stavia do najhoršej pozície zo všetkých tímov. Ich skóre totiž počíta s -4 gólmi, za čo môže hlavne červená karta Pepeho, ktorá vzala Selecau nádej na slušný výsledok. Proti USA to mali Portugalčania rozohraté dobre, keď sa ujali vedenia Naniho gólom. V druhom polčase však Američania zaskočili Ronalda a spol dvoma gólmi. Až v 95. minute Varela zachraňoval aspoň bod a teoretickú šancu na postup. Portugalsko však potrebuje mentí zázrak. Prvým krokom k nemu bolo prehlásenie portugalského doktora, že Ronaldo by mal byť na zápas v poriadku.

Ghana takisto ostala zaskočená v zápase proti USA, no proti Nemcom predviedli svoj najlepší výkon za uplynulé štyri roky. V zápase neboli horším tímom a pokojne mohli vyhrať. Vyhrať musia aj dnes, inak ich preskočí USA, prípadne Portugalsko.

Predpokladané zostavy

Portugalsko: Beto – Pereira, Alves, Costa, Almeida – Carvalho, Meireles, Moutinho – Nani, Eder, Ronaldo
Ghana: Dauda – Afful, Boye, Mensah, Asamoah – Agyeman-Badu, Rabiu, Ayew – Atsu, Gyan, Ayew

Taktické manévre

Oba celky nebudú pred zápasom výrazne meniť svoje taktické zámery. Zmeny sa budú týkať maximálne personálneho obsadenia. Portugalčania už môžu počítať s Pepem, no nevedno, či budú chcieť riskovať. Ghana naopak nemôže počítať s Muntarim, ktorý sa proti Nemecku zbytočne vykartoval, a tak buď nastúpi Boateng v trochu defenzívnejšej úlohe, alebo dá Appiah prednosť Baduovi z Udinese. Jeho zaradenie by malo pomôcť v získaní prevahy v strede poľa. Oba Tomy sa doteraz prezentovali hrou na rýchle protiútoky, a tak bude zaujímavé sledovať, ktorý tím bude loptu držať viac. Odhadujeme Portugalsko, pretože to potrebuje minimálne troj-štvorgólové víťazstvo.  Kľúčovým územím pre celý výsledok zápasu bude ľavá Strada poľa z portugalského pohľadu. Pri zranení Coentraa sa Ronaldo nemôže spoľahnúť na pomoc v takej miere ako pri jeho spolupráci s madridským kolegom. Almeida sa síce snaží, no necháva za sebou obrovský nepokrytý priestor, ktorý napríklad USA trestali pravidelne. Z tohto pohľadu bude pre defenzívu kľúčová táto strana a inak tomu nebude ani v útoku, pretože Portugalsko potrebuje Ronalda verziu Švédsko.

Na tomto obrázku aktivity zo zápasu Nemecko – Ghana vidíme, že aj Ghana operuje viac na strane, ktorá patrí Ronaldovi. 

Tip

Ani jeden tím už nemá na čo čakať. Jednoznačne najotvorenejší duel jednoducho musí priniesť množstvo gólov. Istejší tip je na 3 a viac góly, risk na 4 a viac gólov však nemusí byť takisto úplne odveci. 


USA – Nemecko

V záverečnom zápase skupiny smrti, ako označovali túto základnú skupinu odborníci hneď po žrebe, môžu Nemecko i USA spečatiť svoj postup. Nemci v prvom zápase na turnaji hladko porazili Portugalsko v pomere 4:0. Vdruhom zápase narazili na tvrdú Ghanu, ktorá Nemcov v istých fázach zápasu dokonca predčila, a tak musel byť tréner Low rád aj za bod. V súboji proti svojmu bývalému trénerskému šéfovi z lavičky Nationalelf, mu na postup stačí aj remíza
Remíza postačuje aj Američanom a vďaka nadštandardnému vzťahu oroch trénerov sa v médiách špekulovalo, či nie je remíza najpravdepodobnejším výsledkom. Nemeckí hráči však pravdepodobne nebudú riskovať, pretože inak by ich domáca tlač poslala pod čiernu zem. Uvidíme tak snáď zaujímavý futbal.

Predpokladané zostavy

USA: Howard – Johnson, Cameron, Besler, Beasley – Beckerman, Jones – Bedoya, Bradley, Zusi – Dempsey
Nemecko: Neuer – Mustafi, Mertesacker, Hummels, Howedes – Kroos, Lahm, Schweinsteiger – Ozil, Muller, Gotze

Taktické manévre

Ani v tomto zápase sa toho asi veľa po taktickej stránke oroch tímov nezmení. Nemci opäť bez hrotového útočníka, hoci Miro Klose proti Ghane zaznamenal historický, 15. gól na MS. Proti Ghane však práve štýl, ktorým sa Nemci prezentujú, spôsoboval rýchle protiútoky Ghany. Američania hrajú takisto na rýchle protiútoky, preto sa nechajme prekvapiť, či pri nich budú rovnako nebezpeční ako tím, ktorý porazili. Dôležitým bude súboj v strede poľa, kde sa trojica Bayernu stretne s fyzicky vyspelými americkými záložníkmi. 

Tip

Ani jeden tím nepotrebuje vyslovene vyhrať. Nemci si síce musia napraviť chuť, no trpezlivý prístup im môže priniesť výhru, keďže oplývajú väčšou kvalitou. Nemôžeme očakávať ofenzívne preteky, pretože v nich by Nemci Američanov usmažili ako hamburger. Pod 3,5 gólu nájdete v tipovacej lige v kurze 1,47. Myslíme, že to stojí za risk. 
 

Alžírsko – Rusko

V záverečnom kole skupinových zápasov sa v priamom súboji o postup stretnú reprezentácie Alžírska a Ruska. Alžírčanom stačí proti Capellovej Zbornej len remíza, v prípade, ak Južná Kórea neporazí favorizované Belgicko. Naopak, Rusko musí v zápase bezpodmienečne vyhrať, inak sa so šampionátom rozlúči.Nebude to mať však jednoduché, čo ukázal minulý zápas Alžírska, ktoré na súčiastky rozobralo defenzívu Kórejčanov. Alžírčania sa po zápase s Belgickom, ktorý im cez prsty unikol až v závere, rozhodli vyjsť z obrannej ulity a rýchlym, útočným futbalom si získali priazeň nejedného diváka. Alžírčania ešte nikdy zo skupiny nepostúpili, a tak sa dnes budú chcieť Púštne líšky zapísať do histórie.

Rusi na druhej strane zatiaľ zaostávajú za očakávaniami, čo môže byť spôsobené defenzívnejšou taktikou Capella oproti kvalifikácii. V dnešnom zápase potrebujú Rusi útočiť, a tak sa môžeme tešiť na zmeny v zostave.

Predpokladané zostavy

Alžírsko: Mbolhi – Mandi, Bougherra, Hallice, Mesbah – Medjani, Bentaleb – Feghouli, Brahimi, Djabou – Slimani
Rusko: Akinfejev – Ješčenko, Berezuckij, Ignaševič, Kombarov – Fajzulin, Glušakov – Dzagojev, Samedov, Kokorin – Keržakov

Taktické manévre

Rusi v tomto zápase musia vyjsť z obrannej ulity, čomu by malo napomôcť zapojenie tvorcu hry Dzagojeva. Ich hra na troch stredných záložníkov nepriniesla veľa ofenzívnej kreativity, čo by však Alan mal napraviť. Samotní ruskí hráči pred zápasom hovorili o nových herných schémach, ktoré sa pred dôležitým zápasom naučili, preto to určite bude zaujímavé zo strany Rusov.

Kľúčové v tomto zápase bude, ako sa jednotlivým tímom bude dariť na krídle. Alžírčania práve na krídlach majú svoju najväčšiu silu a Rusi v podobe obrancov Kombarova a Ješčenka svoju najväčšiu slabinu. Na krajoch sa teda bude lámať osud stretnutia. 

Ako môžeme vidieť, len jedna šanca Belgičanov v zápase proti Rusom prišla zo stredu, inak smerovali nebezpečné príležitosti z kraja.

Na druhej strane takto vyzerala schéma najväčších príležitostí Alžírčanov v zápase s Kóreou.

Tip

Alžírčania cítia príležitosť na postup a tak pôjdu za svojim zápisom do histórie ako žralok po krvi. Rusi zatiaľ veľmi neočarili a je otázne, či zaradenie Dzagojeva až do posledného zápasu bude prínosom, keďže nie je rozohratý. Oba tímy nie sú vyslovene ofenzívne naladené, a tak to pokojne môže skončiť remízou za skvelý kurz.
 

Južná Kórea - Belgicko

V zápase Kórejčanov a Belgičanov budú do stretnutia hráči oboch tímov vstupovať v odlišnej pozícii. Kórejčania potrebujú výhru a priaznivý výsledok z druhého súbežne hraného zápasu, naopak, Belgičania už majú postup istý a môžu sa pripravovať na osemfinále. Kórea v doterajšom priebehu turnaja toho veľa nepredviedla. Proti Rusom sa ujali vedenia šťastným gólom po chybe Akinfejeva, v závere zápasu sa však prejavila prevaha Ruska a Kórejčania prišli o dva body. Proti Alžírsku bolo po zápase prakticky už v prvom polčase. Kórea pykala za svoju deravú obranu a hoci sa v závere snažila vyvinúť tlak na alžírsku bránu, bola z toho prehra 2:4. Proti Belgicku musia útočiť od prvej minúty, no zároveň vystužiť defenzívu, pretože Hazard, Mirallas a spol. sú obrovskou hrozbou.

Predpokladané zostavy

Južná Kórea: Sung-ryong – Yong, Jeong-ho, Young-gwon, Suk-young – Sung-yeung, Kook-young – Chung-yong, Ja-cheol, Heung-min – Choo-young
Belgicko: Courtois – Vanden Borre, Lombaerts, Van Buyten, Vertonghen – Witsel, Defour, DeBruyne – Mirallas, Origi, Hazard

Taktické manévre

Možno by sa zdalo na prvý pohľad, že Kórea môže čakať na rýchle protiútoky pri belgickom útočnom tlaku, no Wilmotsov tím už aj v zápasoch predtým ukázal, že nie je až tak ofenzívne zameraný, ako by sa mohlo pri pohľade na jeho súpisku zdať. Prakticky len trojica ofenzívnych hráčov s hrotovým útočníkom a dvoma krídlami, sa nezapája do obrany. To kompenzuje zvyšok tímu. Krajní obrancovia, ktorých suplovali dvaja stopéri – Vertonghen a Alderweireld, neboli Mertensovi a Hazardovi v ofenzíve toľko nápomocní a skôr zaisťovali priestor za nimi. V strede poľa zase pôsobí trojica hráčov, z ktorých minimálne Witsel a Fellaini sú defenzívne vyspelými hráčmi, De Bruyne síce viac tvorí, no takisto sa bráneniu nebráni. Aj preto belgické víťazstvá neboli ofenzívnou smršťou a aj preto sa nič podobné neočakáva ani proti Kórejčanom. 
Šanca na úspech pre Kóreu leží práve v krajoch obrany. Belgickí obrancovia nie sú skalopevní a šikovní a rýchly Kórejčania by im mohli narobiť problémy. 

Tip

Kórea je zatiaľ v tejto skupine najslabším celkom a keď sa im podarilo bodovať len šťastným gólom proti Rusku, nemyslíme si, že by mali bodovať proti jednoznačnému lídrovi skupiny. Belgičania síce vyrukujú s niekoľkými náhradníkmi, no práve tí budú mať v poslednom zápase väčšiu motiváciu, aby sa ukázali. Belgicko si postráži víťazstvo. Zlá nemusí byť ani stávka na počet gólov, keďže v závere to môže byť z kórejskej strany vabank.