Main Content

Legendy MS: Gerd Müller I. Veľký

štvrtok, 19. jún 2014 14:15 | Autor: Jakub Mihálik

Legendy MS: Gerd Müller I. Veľký
Legendy MS: Gerd Müller I. Veľký | zdroj: © TASR

Hoci v súčasnosti za Nemecko žiari Thomas Muller, Nationalmannschaft pamätá jedného držiteľa tohto mena, ktorý zanechal v histórii majstrovstiev sveta ešte výraznejšiu stopu. Gerd Muller je druhým najlepším strelcom majstrovstiev sveta.

Len málo z nás si môže pamätať nemeckú reprezentáciu 70. rokov. Všetci do jedného však musíme mať v pamäti meno Gerd Muller. Svet dlhé desaťročia nevidel lepšieho ako je on. Rodený zakončovateľ. Rekordér. Strojovo presný futbalista.

S kariérou Gerd Muller začínal vo svojom rodnom meste Nordlingene. Už ako 18-ročný sa však presťahoval do Mníchova a miestny Bayern sa navždy spojil s jeho menom a jeho meno sa navždy spojilo s Bayernom. Neskutočné výkony z klubu zabezpečili Gerdovi reprezentačnú pozvánku už o dva roky neskôr, keď mal ešte len 20. 

Napriek tomu, že Gerd nebol vysoký, jeho podsaditá postava mu umožnila presadzovať sa fyzickou hrou. Muller nebol typom hráča, ktorý prejde cez piatich súperov a skóruje. Jeho priestorom bolo pokutové územie. V histórii tam lepšieho hráča nebolo. Nepredvídateľný pohyb, otočenie okolo brániaceho hráča, strela, gól. Klasický znak toho, že vám práve dal gól Gerd Muller. A že ich dal požehnane. V klube 365 v 427 bundesligových zápasoch. V reprezentácii famóznych 68 v 62 zápasoch. Mnohé jeho rekordy držia dodnes. Niektoré padli len nedávno, vďaka Lionelovi Messimu, či pred ním brazílskemu Ronaldovi.

Práve Ronaldo v roku 2006 prekonal Mullerov rekord v počte na majstrovstvách sveta. Der Bomber ich mal na konte 14. A to sa predstavil len na dvoch turnajoch. Prvým bol šampionát v roku 1970 v Mexiku. Muller, vtedy 24-ročný, hral na vrchole svojich síl. Vsietil famóznych 10 gólov v 6 zápasoch, vrátane dvoch po sebe idúcich hetrikov proti Bulharsku a Peru. Zabezpečilo mu to Zlatú kopačku a neskôr aj cenu pre najlepšieho hráča Európy. A to aj napriek tomu, že Nemci na zlato nesiahli. V dramatickom semifinále ich po predĺžení poslali do hry o bronz Taliani po výsledku 4-3. Gerd Muller dal dva góly.

O dva roky na európskom šampionáte Muller pomohol Nemcom k triumfu, no vrchol jeho kariéry mal ešte len prísť. Majstrovstvá sveta v roku 1974 usporiadalo Západné Nemecko. Muller síce strelecky nežiaril tak, ako v Mexiku, no opäť potvrdil, že je mužom okamihu. Vo finálovom zápase jeho gól rozhodol o víťazstve nad Holandskom. Štvrtý gól na turnaji znamenal titul a perfektný klinec za reprezentačnou kariérou nemeckého bombarďáka.

Takých, ako on veľa nebolo. Len jeden futbalista dal v histórii majstrovstiev sveta viac gólov ako on. Napriek tomu nie je oslavovaný tak, ako mnohí iní jeho kolegovia. Jeho priezvisko však z nemeckej reprezentácie nevymizlo. A práve Gerd Muller je najväčším fanúšikom Thomasa Mullera v boji o prekonanie svojho rekordu. Bude však ťažké dosiahnuť veľkosti najlepšieho nemeckého kanoniera v histórii futbalu.