Main Content

Pamätné momenty MS: Zidanova hlavička

streda, 18. jún 2014 19:52 | Autor: Jakub Mihálik

Pamätné momenty MS: Zidanova hlavička
Pamätné momenty MS: Zidanova hlavička | zdroj: © TASR

MS 2006 ostanú v pamäti ako jeden z najzaujímavejších šampionátov v histórii. Najviac potom moment, ktorý ukončil kariéru jedného z velikánov svetového futbalu.

Majstrovstvá sveta v roku 2006 v Nemecku si mnohí z nás pamätajú, a tak rozhodne nikto nezabudol na nádejnú jazdu domáceho Nemecka, ktorá skončila až v semifinále. Nikto nezabudol ani na to, že najlepším hráčom turnaja bol stopér, Fabio Cannavaro. Argentína hrala okulahodiaci futbal, za Portugalsko žiaril mladý Ronaldo, na turnaji sa predstavili susedia z Česka. Nič z toho sa však do pamäte fanúšikov nezapísalo tak veľmi, ako situácia z finálového zápasu medzi Francúzskom a Talianskom. 

Zinedine Zidane, hráč Realu Madrid, štartoval na svojom treťom a poslednom turnaji. Prekvapivo sa ešte pred ním rozhodol, že končí nielen v reprezentácii, ale celkovo a jeho genialitu už v súťažnom zápase neuvidíme. O to viac si jeho posledné zápasy chceli užiť fanúšikovia, o to viac si ich chcel užiť samotný Zizou. 

Francúzsky majster sveta a strelec dvoch finálových gólov z MS 1998 opäť v drese Les Bleus žiaril. Nebol to Thierry Henry, ani nikto z mladíkov vtedajšieho kádra. Bol to legendárny Zidane, kto jednoznačne predčil brazílskych virtuózov na čele s Ronaldinhom, Kaká, či Ronaldom. Bol to Zidane, kto zatienil španielskych hráčov, ktorí o dva roky vo veľkom štýle dobyli Euro. Bol to Zidane, kto vyradil Portugalsko. A bol to Zidane, kto bol najnebezpečnejší  aj vo finále. 

Taliani na celom turnaji urputne a hlavne účelne bránili. Táto taktika im vychádzala aj vo finále a zápas dotiahli až do predĺženia. V ňom to prišlo. Jedna z mnohých situácií pred bránou Talianska. Nič zvláštne, center odvrátený. Dokonca ani kamera, ani hlavný rozhodca nevenovali pozornosť tomu, čo sa deje pri talianskej bráne, a tak až čiarový rozhodca a záznamy kamery odhalili Zidanovo zlyhanie.

Zinedine Zidane uštedril súperovmu obrancovi, Marcovi Materazzimu, úder hlavou do hrude. Okamžite sa strhla obrovská debata o tom, čo asi tak pokojnému Zidanovi Materazzi šepol, keď tak vypenil. Tak, či onak, však nasledovala červená karta a smutný koniec pre Zizoua.

Až po dlhých mesiacoch vysvitlo, že sa Materazzi dotkol Zidanovej sestry a blízkej rodiny.  Francúzi nakoniec prehrali po rozstrele zo značky pokutového kopu. Viac sa však do pamäte vryje spôsob, akým kariéru ukončil jeden z najlepších hráčov v histórii futbalu. Bežná slovná výmena, ktorých je v každom zápase neúrekom, sa zmenila na trpký futbalový koniec velikána. Aj to je dôkaz toho, ako veľmi emočne vypäté sú zápasy na majstrovstvách sveta.

 

Qbet