Main Content

Brazília zatiaľ nemá kvalitu ani na osemfinále, nieto na titul

streda, 18. jún 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Brazília zatiaľ nemá kvalitu ani na osemfinále, nieto na titul
Brazília zatiaľ nemá kvalitu ani na osemfinále, nieto na titul | zdroj: © TASR

Domáca reprezentácia opäť neoslnila, keď aj v druhom zápase neukázala nič, po čom by ju mohol svet oslavovať. Neymar a spol. nedokázali dať gól Mexiku, pretože sú stále v hernom útlme, z ktorého sa musia dostať, inak nemajú šancu.

Komentár Filipa Chudého

Pred samotnými MS bola Brazília označovaná takmer zo všetkých strán za favorita číslo jeden a dokonca sa našli aj takí, a nebolo ich málo, ktorí videli Brazíliu s pohárom v rukách, akoby nič iné nemohlo nastať. Ja k nim nepatrím, domácim som neveril a veriť ani nebudem, lebo nemám na to dôvod. Priemernú Brazíliu som čakal, ale že bude takto neinšpirujúca, to som si naozaj nemyslel. Prvé dva zápasy domácich nepriniesli nič, o čom by sa dalo hovoriť, ak sa teda nepočíta Juiči Nišimura.

Brazília je päťnásobný majster sveta a vždy sa od nej bude čakať niečo navyše, ale pre tento výber je to prakticky nemožná misia. Pred rokom vyhrali kanárici Pohár konfederácii a tréner Scolari akoby už vtedy nahlásil základnú zostavu a vlastne aj káder na MS. Zostava z víťazného finále proti Španielsku bola do nohy totožná ako v prvom zápase proti Chorvátsku. Dobre, víťazná zostava by sa síce meniť nemala, no kým v roku 2013 to bolo zrejme to najlepšie čo sa dalo poskladať, tak Big Phil si asi neuvedomil, že je už rok 2014.

Hlavne na pozíciách defenzívnych stredopoliarov, pravého krídla a na hrote útoku sa ukazuje zub času. Paulinho a Luiz Gustavo síce vo finále 2013 „porazili“ Španielov, no teraz nedokážu zabezpečiť, aby Brazília mala lepší stred poľa od slabších súperov, pričom hlavne pri porovnávaní s Chorvátmi vyzerali až smiešne. Hulk bol tiež proti nim mimo a „mexický“ ťah s Hernanesom nepochopil asi nitko, no ani Bernard sa neukázal. Ale stále lepšie ako Fred, ktorého by si nikto ani nevšimol, nebyť jeho hereckého umenia, ktoré uznávajú hlavne v Japonsku.

Všetky tieto pozície sú problém, ale najviac práve pozícia deviatky. Pri poslednom titule v roku 2002 vďaka nej Brazília zdvihla pohár, ale to bol Ronaldo. Teraz má byť hlavným ťahúňom Neymar, no hoci je najlepší v žltom drese, tak stále nemá na to, aby to vybavil sám. V prvom zápase mu sekundoval Oscar, ale predšampionátová kritika asi nebola náhoda, čo ukázal proti Mexiku, keď nič neukázal. A iný ofenzívny hráč kanárikov nezaujal vôbec. Rivaldo a Ronaldinho v roku 2002 herný výpadok nemali...

Súčasný výber Brazílie bol zložený pre víťazstvo, nie na peknú hru, podobne ako ten v roku 2002, lenže tomu aktuálnemu chýba invencia a oba prvé zápasy to potvrdili. Nebyť vymysleného pokutového kopu, tak Brazília by neporazila Chorvátov a proti Mexiku bola ešte slabšia. Guillermo Ochoa síce podal kvalitný výkon, ale zas nebol až taký dobrý, ako boli slabí brazílski futbalisti. Brazílčania nemajú na to aby vyhrali MS, ak budú pokračovať v súčasnom trende. Ich najväčšia zbraň, tréner Scolari, musí okamžite prebudiť svoje mužstvo, to je jediná šanca, zatiaľ totiž neukázali kvalitu ani na osemfinále.

V diskusii sa vyjadrite, čo hovoríte na brazílske výkony?