Main Content

Hviezdni Belgičania už dávno nie sú len čiernym koňom

utorok, 17. jún 2014 14:42 | Autor: Jakub Mihálik

Hviezdni Belgičania už dávno nie sú len čiernym koňom
Hviezdni Belgičania už dávno nie sú len čiernym koňom | zdroj: © TASR

Dlhodobo za čierneho koňa označovaní Belgičania na turnaj cestujú s viacerými hviezdnymi mladíkmi. Presadí sa ich šikovnosť alebo doplatia na neveľké skúsenosti z veľkých turnajov?

História

Belgičania sa na majstrovstvách sveta predstavia podvanástykrát, prvý raz od roku 2002, keď sa dostali do osemfinále, v ktorom podľahli neskoršiemu víťazovi z Brazílie. Inak však história belgických účastí nezaznamenáva výraznejší úspech. Až na jednu výnimku. Na prvých troch šampionátoch Belgičania trikrát vypadli po úvodnom kole. Štyri prehry v štyroch zápasoch a skóre 3:12 vypovedajú o vtedajšej sile belgického futbalu. V roku 1950 v Brazílii radšej ani neštartovali. Až v roku 1954 sa opäť predstavili medzi elitou, ale opäť bez výhry, hoci s prvým bodov, cestovali domov už po dvoch zápasoch. Následne sa na tri šampionáty po sebe ani neprebojovali, no v roku 1970 zaznamenali prvý úspech, keď konečne dokázali zvíťaziť. K jednej výhre však pridali dve prehry a aj z Mexika cestovali domov po základnej skupine.

V roku 1982 to Belgičania dotiahli už na dve výhry a do druhého kola. Celkovo sa umiestnili na 10. mieste. Ich historické maximum prišlo však až v roku 1986. Na turnaji  odohrali Červení diabli 7 zápasov, dva vyhrali, dva remizovali a k jednej prehre pridali ďalšie dve až v rozhodujúcej fáze. V semifinále i v následnom boji o bronz svoje zápasy nezvládli a museli sa uspokojiť s nepopulárnym štvrtým miestom.

Pomerne úspešná šnúra pokračovala aj na turnajoch v roku 1990 i 1994, na ktorých Belgicko preniklo do vyraďovacích bojov. V oboch prípadoch skončili na 11. mieste po vyradení v osemfinále. V susednom Francúzsku 1998 to na postup zo skupiny po troch remízach a skóre 3:3 nestačilo. Na ázijskom šampionáte v roku 2002 však zo skupiny postúpili a zahrali si osemfinále s neskorším majstrom sveta, Brazíliou. To bola nateraz ich posledná účasť na MS. V Brazílii však so svojou zlatou generáciou chcú opäť miešať karty.

Nominácia

Brankári: Thibaut Courtois (Atletico Madrid, on loan from Chelsea), Simon Mignolet (Liverpool), Koen Casteels (Hoffenheim), Silvio Proto (Anderlecht).

Obrancovia: Toby Alderweireld (Atletico Madrid), Laurent Ciman (Standard Liege), Nicolas Lombaerts (Zenit St Petersburg), Vincent Kompany (Manchester City), Daniel Van Buyten (Bayern Munich), Anthony Vanden Borre (Anderlecht), Thomas Vermaelen (Arsenal), Jan Vertonghen (Tottenham).

Stredopoliari: Nacer Chadli, Mousa Dembele (obaja Tottenham), Steven Defour (Porto), Kevin De Bruyne (Wolfsburg), Marouane Fellaini, Adnan Januzaj (obaja Manchester United), Eden Hazard (Chelsea), Kevin Mirallas (Everton), Divock Origi (Lille), Axel Witsel (Zenit St Petersburg)

Útočníci: Romelu Lukaku (Everton, hosťovaine z Chelsea), Dries Mertens (Napoli)

Kvalifikácia

Belgičania sa na turnaj v Brazílii  kvalifikovali absolútne bez problémov, napriek tomu, že sa žrebom dostali do pravdepodobne najvyrovnanejšej skupiny. Čelili Chorvátsku, Srbsku, Walesu, či Škótom, no napriek tomu z desiatich zápasov až osem vyhrali a len v dvoch remizovali. Bez prehry tak jednoznačne dominovali svojej skupine s deväťbodovým náskokom na Chorvátsko. Do kvalifikácie vstúpili výhrou 2:0 vo Walese a prakticky odvtedy si ich viac začala všímať celá futbalová verejnosť. V ďalšom zápase Gilletovým gólom zachránili remízu v Bruseli. Následne vďaka De Bruynemu porazili 3:0 Srbov na ich domácej pôde. Nasledovala šesťzápasová víťazná šnúra a až v poslednom zápase, keď už mali Belgičania jasný postup vo vrecku, pustili body Walesu.

Herný systém

Belgičania vďaka nespočetnému množstvu univerzálnych hráčov, môžu hrať prakticky v akejkoľvek formácii a rozostavení. Vzadu stabilne preferujú hru na štyroch obrancov, s dvoma krajnými, ktorí však pôvodným zamestnaním plnia rolu stopérov. Smerom dopredu preto nie sú tak pohybliví, ako by sa očakávalo. Belgičania to však kompenzujú extremne útočne naladenými krídlami, hrajúcimi v podstate útok, len zo strany. Z ľavej strany túto rolu plní hviezda tímu Eden Hazard. V príprave ho kouč Wilmots skúšal na pozícii falošnej deviatky i playmakera, no jeho prednosti najviac vyniknú práve na krídle. Na druhej strane môže nastúpiť hocikto zo zoznamu Nacer Chadli, Adnan Januzaj, Dries Mertens, Kevin De Bruyne. Všetci spomínaní hráči totiž figurujú v rebríčku obľúbenosti kouča veľmi vysoko. Pri súčasnej forme by bol hriech nevyužiť schopnosti Driesa Mertensa, a tak tento post preberie asi hráč Neapola. Kevin De Bruyne, dirigent útočnej snahy Belgičanov, sa pravdepodobne posunie viac do stredu na pozíciu desiatky, ktorý však má pri pohybe v útočnej línii asi najväčšiu voľnosť. 

Tú mu umožňuje dvojica stredných záložníkov za ním. Aj tu sa opäť ponúka široký výber, keď Dembele, Defour, Fellaini i Witsel sú prvotriednymi dispečermi, výkony z kvalifikácie však naznačujú, že túto úlohu preberú Fellaini a Witsel. Fellainiho post je však na základe formy viac ako ohrozený, pretože v drese United totálne sklamal, zatiaľ, čo pitbull Defour hral v Porte výborne. 

V útoku sa po zranení Christiana Bentekeho musí o priestor pobiť Romelu Lukaku. Jemu osobne post hrotu až tak nevyhovuje, pretože radšej hrá v plnej rýchlosti ako chrbtom k bráne, no Belgičania momentálne lepšieho hrotového útočníka nemajú, a tak sa Lukaku musí prispôsobiť. 
Hru Belgicka charakterizuje vysoko postavený pressing, keď pri napádaní prechádzajú na osobné bránenie.

Okamžite po zisku lopty technicky vyspelý a kreatívny stred poľa prihrávkou dostáva ťažisko hry na krídelníkov, ktorých dopĺňajú nábehmi z druhej vlny. Všetci traja stredopoliari sú fyzicky vyspelí a vysokí, takže centre do pokutového územia sú jednou zo zbraní Belgicka. Presadiť sa však dokážu aj po zemi, keď najmä De Bruyne je loptový virtuóz.

Silné stránky

Mladý káder

Belgičania vo svojom strede majú niekoľko vzrušujúcich talentovaných mladíkov. Eden Hazard, Romelu Lukaku, Adnan Januzaj, Thibaut Courtois, Naced Chadli, či Divock Origi, sú všetko hráči mladší ako 23 rokov. To z Belgičanov robí jeden z najmladších a najenergickejších tímov na turnaji.Práve energia sa na vyčerpávajúcom turnaji zíde.

Široký káder

Červení diabli majú prakticky každý post zdvojený. V bráne dvojica Courtois z Atlética – Mignolet z Liverpoolu. V obrane sa na post centra tlačia popri Kompanym a Vermaelenovi aj Lombaerts zo Zenitu, Van Buyten z Bayernu, na krajoch k Alderweireldovi a Vertonghenovi pripočítajme Vanden Borreho. 
V strede poľa dvojicu dispečerov Fellaini – Witsel kedykoľvek môžu nahradiť Dembele s Defourom. Ofenzívnych záložníkov môže Wilmots vyberať z priehrštia kvalitnch hráčov ako De Bruyne, Hazard, Mirallas, Januzaj, Chadli, či Mertens. V útoku sú fyzicky vyspelí Lukaku a Origi. 

Sila formácií

Kvalitná defenzíva, spoľahlivá a kreatívna záloha, šikovné krídla, strelecky disponovaný útok. Belgičania majú v každej hernej činnosti veľkú kvalitu. 

Slabé stránky

Stratené momentum

Ak by sa turnaj uskutočnil tak pred rokom, Belgicko by patrilo možno aj k najväčším favoritom. Odvtedy však uplynula dlhá doba, čo pravdepodobne nebude mať pozitívny efekt na belgický tím. Pridlhé pôsobenie v pozícii čierneho koňa v očiach fanúšikov spôsobilo, že Belgicko stratilo moment prekvapenia. V očiach súperov už nie sú čierny kôň, ale regulérny spolufavorit, a tak k nim aj budú pristupovať. Navyše, za ten rok sa očakávania domácich fanúšikov dostali hráčom pod kožu a tí sa možno vystavujú až prílišnému tlaku. Belgičania viac ako pol roka nevyhrali reprezentačný zápas. Vo forme ich nezastihol koniec kvalifikácie, ani priateľské duely od konca roka 2013. Snáď sa dokážu opäť nakopnúť. 

Kraj obrany

Červení diabli oplývajú naozaj skvelými hráčmi na jednotlivých postoch, no nájde sa predsa len jedna slabina. Tou je post krajného obrancu. V reprezentácii ju musia plniť Toby Alderweireld a Jan Vertonghen, hoci obidvaja by najradšej nastupovali v strede obrany. Nezvyk na tento post spôsobuje občasné taktické chyby, navyše ani jeden z nich nie je extrémne rýchly. Túto slabinu už odhalil aj kouč Alžírska, ktorý práve túto pozíciu označil za miesto, kde sa Alžírčania budú snažiť udrieť. 

Neskúsenosť

Okolo Belgicka je v súčasnosti vytvorený veľký „hype“. Majú jedných  z najkvalitnejších hráčov na svete, hrajú v top ligách, vyhrali ťažkú kvalifikačnú skupinu. Dokonca sa dostali do prvej desiatky rebríčku FIFA. Stále sa však zabúda na to, že doteraz ešte nič výnimočné nedosiahli. Absentovali dokonca aj na EURE pred dvoma rokmi, a tak jediným dôvodom, prečo sa individuálne kvalitný tím radí tak vysoko, je prvé miesto v kvalifikačnej skupine. To vám ale skúsenosti z veľkých turnajov nenahradí.

Traja najdôležitejší hráči

Kevin De Bruyne

Pri vyratúvaní najväčších hviezd by sme síce začali asi Edenom Hazardom, no treba povedať, že v belgickej reprezentácii oveľa väčší kus práce odvádza Kevin De Bruyne. V kvalifikácii zaznamenal štyri góly a štyri asistencie, čo je výborné číslo pre ofenzívneho stredopoliara. De Bruyne môže hrať na krídle i na poste typickej desiatky, dobre bráni a skvelý je pri zakladaní útokov, silný na štandardkách i pri strele. Ak máme odhadnúť najužitočnejšieho hráča Belgicka, bude to on.

Eden Hazard

Samozrejme, nemôžeme zabúdať ani na dvojnásobného najlepšieho mladíka v Premier League. Eden Hazard síce nemal v číslach až tak dobrú sezónu ako pred rokom, stále však patril k najlepším hráčom Premier League. Na krídle sa od neho očakáva obrovská aktivita, gólová produktivita i gólové asistencie svojim spoluhráčom. Hazard je schopný ich ponúknuť.

Vincent Kompany

V tíme, ktorý je prakticky bez výraznejších skúseností, je hráč ako Vincent Kompany jednoducho nenahraditeľný. Belgický kapitán je spolu s van Buytenom asi jediným hráčom, o ktorom sa dá povedať, že je medzinárodne skúsený. Citizen Kompany je navyše prirodzeným lídrom každého tímu, v ktorom hrá, čo takisto podčiarkuje jeho dôležitosť. Ako pilier defenzívy vyvažuje skvelý belgický útok a vnáša do zadných radov pokoj. 

Mladík v centre pozornosti

Romelu Lukaku

Nie je to síce neznámy mladík, ale aj tak si zaslúži pozornosť. Lukaku pôvodne nemal byť útočníkom číslo jeden, no zranenie Bentekeho spôsobilo, že je favoritom číslo jeden na tento post, hoci samotný tréner Wilmots odmieta potvrdiť, že je jasnou jednotkou do útoku. Lukaku má za sebou skvelú sezónu v Evertone a opäť sa v lete bude rozhodovať o jeho budúcnosti, keďže po angažovaní Diega Costu Chelsea nemá miesto pre ďalšieho útočníka. Lukaku tak na turnaji nehrá len o belgické šance, ale aj o svoju budúcnosť.

Odhad výsledku

Belgičania určite svojim tímom pútajú pozornosť, a tak ich cesta nebude až tak jednoduchá. Napriek tomu sú však v ľahkej skupine, z ktorej musia s prehľadom postúpiť. Ak sa im to podarí na prvom mieste pred Ruskom, v osemfinále dostanú relatívne priechodného súpera. Na viac ako štvrťfinále to však nebude.